27448
20:17 15.032017

Найважливіше в піст – не їсти один одного!

Життя 2490

Перший тиждень календарної весни став для християн і першим пісним. Напередодні Великодня, а саме за 40 днів, почався Великий піст.

igor-melika-kolochava-20-04-2013-6

Цьогоріч православні християни та католики одночасно святкуватимуть світле свято Воскресіння Христового – 16 квітня. Та цікаво, що в православних і греко-католиків 40-денний піст починається з першого дня тижня – понеділка, а в римо-католиків – у середу.

В основному в сучасному світі строгий піст передбачає відмову від споживання м’яса, яєць, масла, кисломолочних продуктів залежно від специфіки дня чи тижня. Але рідко хто задумується над людськими вчинками стосовно одне одного. Сучасні віряни ставляться до посту більше як до приводу покращити фігуру перед літом, ніж піклуються про свій духовний стан.

Обмежень у споживанні продуктів суворо або більш-менш суворо дотримуються саме православні християни. А от римо-католики вважають, що першочерговим є духовний піст. Тож на Закарпатті немає критичної відмови від м’яса. Римо-католики постяться першого та останнього тижня перед Пасхою.

Та повернемося до традицій, яких так чи інакше дотримуються жителі Закарпаття.

Прощена неділя

Неділю перед початком першого пісного тижня, що є останнім днем Масниці, у народі називають Прощеною. Саме цього дня в християн прийнято просити один в одного пробачення за скоєне або ж вчасно не зроблене. Вважається, якщо ти попросиш вибачення в людини, яку образив, можливо, навіть випадково, то позбавиш негативу свої думки й серце, а та особа не має права не вибачити або продовжувати тримати образу надалі.

У часи, коли ще не діяв Інтернет, було важко зібратись із зусиллями, знайти потрібні, правильні слова й подивитися в очі ображеній людині. Але тепер цінність Прощеної неділі, на жаль, втрачається. Для багатьох стало достатньо вислати смс-повідомлення чи скачану із всесвітньої мережі картинку – і все, справа зроблена.

Та бувають випадки, коли попросити пробачення не виходить у зв’язку із обставинами. Що ж робити? Наприклад, не вдається забути завдані образи, зло чи біль. Якщо не виходить забути, важливо усвідомити, що ви не бажаєте зустрічного зла, тобто відплати, не тримайте на душі тягар. Прощення в такому випадку – це прийняття іншої людини такою, якою вона є. Не судіть її, залиште це Богу і подбайте про своє духовне здоров’я.

У Прощену неділю прийнято також накривати стіл та влаштовувати гуляння, на яких спалюють опудало Масляної. У старовину її попіл розвіювали на полях. Також неодмінно милися в лазні й ретельно прибирали хату. Чистота житла та тіла допомагала налаштуватися на духовне очищення.

Попільна середа

У римо-католиків такої традиції немає. Як ми вже говорили, у них і перший день посту починається не з понеділка, а з середи. Після м’ясополишального вівторка настає перший день посту – середа. Вона називається Попільною. Цього дня ретельно дотримується найсуворіший піст. У Попільної середи є й інші назви, до прикладу, суха або головна пісна.

У костьолі священик попелом символічно позначає на чолі в прихожан хрест. Попіл має давнє символічне значення. Він символізує прах, з якого створено людину і в який людина повернеться після свого земного існування. Вважаться, що старі, минулорічні котики (вербиці, мицьки) викидати не можна. Та що з ними робити? Якщо з минулого року в когось залишилися котики, то саме в Попільну середу їх слід спалити і використати на такі цілі або розвіяти на городі, квітнику. Також вважається, що хто цього дня, потрапивши до церкви, «опопелився», у того протягом року не болітиме голова.

Перша неділя посту називається Усічена неділя. До цього дня потрібно було доїсти все м’ясне й потім споживати тільки пісні страви.

Та в різні часи по-різному ставилися до правил дотримання посту. Вважалося, що діти, хворі та вагітні молоді жінки не повинні суворого постувати.

Сьогодні, у зв’язку з поєднанням різних традицій у закарпатських родинах, зміною поглядів молоді на стародавні звичаї, правила стали пом’якшуватися, а свята об’єднуватися. І цьогоріч католицький та православний люд нашого краю, підтримуючи один одного, прощає, відмовляється від м’яса й готується до наступного пісного тижня.

Софія ПЕКАРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах