27205
11:12 12.032017

Ужгородські студенти візьмуть участь у фолк-шоу «Віднова»

Життя 2989

У четвер, 9 березня, Закарпатський музей народної архітектури та побуту (скансен) частково перетворився на справжній знімальний майданчик – тут фільмували відеоролик до фолк-шоу «Віднова», що відбудеться 1–2 квітня у Совиному гнізді в рамках фешн-базару.

velika

Ідея урізноманітнення ужгородського фешн-базару українським фолк-шоу виникла в доцента кафедри української літератури, дослідниці фольклору Оксани Тиховської:

«Ми говорили з подругою про моду і про те, що вона є дуже різною. Етностиль теж може бути модним, тож цікаво було б спробувати поєднати модний показ, котрий влаштовує Ольга Мікула, з відродженням національних традицій. Хочемо показати, що минуле зовсім близьке до сучасності. Акцент робимо на молодих людей: мають відчувати і пишатися тим, що вони – українці і мають що показати світу».

Пані Оксана розповідає, що до участі залучено багатьох дизайнерів, котрі працюють в етностилі. Для створення відповідного настрою використано автентичні пісні, які лежать в архівах, тож їх мало хто чув, – це пісні Пряшівщини, Лемківщини тощо, а також танці-гаївки, які в народі виконували навесні, щоб сприяти відродженню природи.

На таку нестандартну пропозицію відгукнулося чимало ентузіастів, охочих допомогти. Підтримали задум, зокрема, в музеї архітектури та побуту, і не лише надали місце для зйомок, а навіть спеціально виділили із фондів 30 вишитих костюмів, яким понад 100 років!

Директор музею Василь Коцан каже:

«Музей не вперше підтримує акції, що популяризують народну культуру, цього разу – народний одяг. Для зйомок ми надали традиційні жіночі костюми, які презентують народне вбрання Тереблянської долини – Тячівський, Хустський, частково Міжгірський райони Закарпаття. Вони побутували в нашому краї наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Тобто це раритети, пам’ятки старовини, яким по 100, а то й більше років».

Головні героїні рекламного ролика – вихованки студії сучасного танцю «BLIТZ», які через танець показують силу національної пам’яті: доторкнувшись до історії, дівчата перевтілюються, репрезентуючи народний одяг, характерний для нашого регіону сотню років тому, повідомляє медіацентр УжНУ.

Танець дівчатам ставила хореограф-постановник Елеонора Кос, яка розповіла, що, почувши музику (народну пісню в обробці учасниці «Голосу країни» студентки філфаку Ганни Шміляк. – Авт.), одразу надихнулася й побачила, як пісню та задум у цілому можна втілити в танці.

На зйомках побували і шестеро студенток-україністок, які продемонстрували національні вишиванки в сучасній інтерпретації – саме таке вбрання всяк охочий зможе придбати безпосередньо на фешн-базарі.

Одна зі студенток Юлія Шипович зізнається:

«Ми знали, що обов’язково буде щось особливе та незвичайне, тому на зйомки охоче відгукнулися. Не помилилися! Коли нам повідомили, що одягнуті ми будемо в етнічне вбрання та прикраси, скажу чесно, очікували на щось традиційне і навіть пріснувате. Але як побачили, в чому насправді доведеться працювати, то не вірили своєму щастю. Наробили море селфі, бо одяг неймовірно вишуканий – це вишиванки в сучасній інтерпретації. Сьогодні ми зрозуміли, що український фольклор, етнічне вбрання, музика можуть звучати по-новому, можуть не просто адаптуватися до сучасного світу, а й вразити його своєю красою, креативом та неабияк зацікавити молодь».

Україна – це модно. Ми маємо цікаві традиції, про які, на жаль, забуваємо, колоритні пісні та чудові вишивки, які стають дедалі популярнішими у світі. Ми маємо багату культуру, яку «доброзичливі друзі» намагалися знищити, задавити. Нині не маємо права забути те, що було ще 100 років тому природним та звичним для наших предків. А щоб дізнатися більше про традиції українського народу, приходьте на фолк-шоу до Совиного гнізда.

Ксенія Шокіна,
фото Василя Третяка

tanec shmiljak

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах