25719
14:38 15.022017

В Ужгороді вшанували річницю виведення військ з Афганістану

Життя 4013

15 лютого біля пам’ятника «Скорботна мати», що на Православній набережній відбулися урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 28-ї річниці виводу радянських військ із Афганістану. Війна в Афганістані тривала більше 9 років. Вона забрала життя понад 15 тисяч осіб, з них – 3360 українців.

IMG_6184

В урочистостях взяли участь керівники області та міста, представники дипломатичних установ, ветерани Афганістану, духовенство та небайдужі містяни.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль у своїй святковій промові наголосив на незламності духу афганців, адже попри все пережите, вони завжди готові допомогти.

«Коли я був очільником Луганської військово-цивільної адміністрації, я дійсно зрозумів хто такі афганці – не ті, якими їх показують у фільмах, а якими вони є насправді. Вони перші формували добровольчі батальйони і роти та завжди стояли на найважчих позиціях. Я щиро вдячний тим афганцям, які й тепер стоять та боронять кордони нашої України», – підсумував губернатор.

Далі, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих в Афганістані та під час АТО на сході України.

Михайло Рівіс, голова Закарпатської обласної ради наголосив, що ми не можемо забути тих воїнів, зокрема і з нашого мальовничого Закарпаття, які віддали своє життя під час війни в Афганістані. Ця війна принесла багато горя та зламала долі багатьох людей – 53 закарпатські воїни вже не повернулися додому до своїх сімей. Далі, пан Рівіс поіменно зачитав імена всіх цих воїнів.

На заході також виступив голова Закарпатської територіальної організації української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Роман Маляр та подякував афганцям, що тепер знову боронять кордони, але вже нашої держави: «28 років тому війська були виведені з Афганістану. А зараз ви знову взяли в руки зброю та відстоюєте нашу суверенність. Я вами пишаюся, ви справжні герої!».

В свою чергу, голова Закарпатської обласної Спілки ветеранів війн Михайло Куцкір зазначив, що коли закінчується війна – це свято, але воно несе за собою і горе, тому, що будь-яка війна має багато жертв – 53 бійці не повернулися, 4 пропали безвісти, а багато з тих хто повернулися стали інвалідами.

Відтак, під звуки оркестру всі присутні поклали вінки та квіти до підніжжя пам’ятного знаку. Заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбулися у всіх районах та містах Закарпаття.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах