25599
09:23 14.022017

Історія та традиції найромантичнішого свята – Дня Святого Валентина

Життя 3000

У День Святого Валентина, або День усіх закоханих, пари по всьому світу дарують один одному квіти, подарунки, солодощі та роблять різні романтичні дрібниці, тим самим показуючи свої почуття. Це свято існує вже понад півтори тисячі років, і відзначають його 14 лютого. Але хто ж такий цей святий Валентин? І чому саме він став покровителем усіх закоханих?

eece05487bb66775d653d52260314980

Легенди

Існує безліч легенд про походження цього романтичного свята та ролі Святого Валентина в його виникненні. Найпопулярніша з них розповідає про християнського священика, що жив у третьому столітті нашої ери в Римській імперії та займався природничими науками й медициною.

Валентин таємно вінчав усіх закоханих, незважаючи на закон імператора Клавдія ІІ, який заборонив шлюби, оскільки вважав, що саме сімейні узи будуть перешкодою його планам щодо завоювання нових земель, тому легіонери мали бути вільними.

Зберегти все це потай виявилося неможливим, а оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів, імператор наказав кинути священика в темницю й засудив до смертної кари.

Але вийшло так, що, перебуваючи у в’язниці, Валентин закохався в дочку тюремника Джулію, і вони почали листуватися. Історія закінчилася трагічно. Перед стратою, 13 лютого, священик надіслав коханій останнього листа, підписаного словами «Твій Валентин». Дівчина прочитала його 14 лютого, коли коханого вже не було в живих. Але фраза буквально відразу стала крилатою, і навіть сьогодні її друкують на багатьох листівках до Дня Святого Валентина.

Згідно з іншою версією, дочка начальника в’язниці, в яку закохався Валентин, була сліпою, а він займався цілительством. Діти, котрим він допомагав до ув’язнення, кидали йому через вікно листи з подякою. Дізнавшись про це, наглядач в’язниці попросив його про допомогу. Він привів свою доньку до священика, і той закохався. 14 лютого перед стратою Валентин надіслав дівчині листа, в якому було листя шафрану. Коли вона відкрила листа, до неї повернувся зір. Пізніше дівчина посадила на могилі Валентина мигдалеве дерево – символ щирої та вірної любові.

Є ще одна популярна версія, де Валентин був римським патрицієм, який таємно прийняв християнство. Більше того, він навернув до нього ще й своїх слуг, але його схопили саме в той час, коли він проводив для них обряд вінчання. Валентин обміняв в охоронців життя закоханої пари на своє. У день страти він передав останній лист у вигляді серця, що символізувало любов до всього живого, сліпій дівчинці, яка завдяки йому прозріла.

Хоча правдива історія Валентина овіяна безліччю таємничих легенд, безумовно, вона має свою привабливість, адже розповідає про героїчну й романтичну постать. Не дивно, що в епоху середньовіччя Валентин був одним із найпопулярніших святих в Англії та Франції.

Історія виникнення самого свята

Католицька церква налічує принаймні трьох святих з ім’ям Валентин, але досі достеменно не відомо, хто з них став покровителем усіх закоханих. У 496 році Папа Римський Геласій назвав 14 лютого Днем Святого Валентина, покровителя всіх закоханих. Проте в 1969-му інший Понтифік Павло VІ заборонив це свято і викреслив його з календаря. Але через якийсь час християнський мученик усе ж таки взяв верх, і люди продовжили вшановувати його день 14 лютого.

Валентинки

Обов’язковим атрибутом Дня всіх закоханих вважається невелика листівка у вигляді серця. Найстарішою з відомих валентинок, яка збереглась і досі, є поема, надіслана Чарльзом, герцогом Орлеанським, його дружині в той час, як він був ув’язнений у Лондонському Тауері. Від туги він почав писати коханій послання, сповнені любові та зізнань. Листівка, написана в 1415 році й підписана «Твій Валентин», є частиною колекції рукописів Британської бібліотеки в Лондоні.

Сьогодні такі листівки можна придбати в будь-якому книжковому магазині. Кожен обирає послання на всій смак – маленьке з різними малюнками чи, навпаки, величезне з цілими віршами.

Традиції святкування

Важливі атрибути Дня Валентина – квіти та солодощі, їх дарують найчастіше. Але якщо в людини є фантазія й фінансові можливості, то можна зробити гарний і романтичний сюрприз, який запам’ятається на довгий час. Можна запросити кохану половинку на романтичну вечерю, а дім прикрасити свічками та кульками у формі серця. З іншого боку, це може бути поїздка в якесь гарне місце – багато хто обирає Париж чи Венецію, європейські столиці кохання.

Цього романтичного дня чоловіки часто роблять пропозицію руки та серця коханій жінці. Такий жест свідчить про романтичність і важливість обраного моменту. Зокрема багато пар обирають датою свого весілля саме 14 лютого.

Про День усіх закоханих знають навіть школярі. У школах нашої країни цього дня учні пишуть валентинки для того, хто їм подобається. Потім ці листівки вкидають у спеціальну скриню, а так звані поштарі кохання – «купідони» – розносять любовні послання всім адресатам.

День Валентина – це свято, що приносить людям радість, і багато закоханих пар чекають його з нетерпінням. А от самотні люди, навпаки, тривожно ставляться до цього дня і, частіше за все, навіть бояться його, адже  безліч кафе та ресторанів будуть прикрашені святковою атрибутикою: сердечками, кульками, валентинками, що нагадуватиме їм про власну одинокість. Але хто знає, можливо, саме в такому місці два самотні серця зустрінуться, щоб уже ніколи не розлучатися.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини