25360
11:13 12.022017

На Берегівщині вкотре відбувся один з найсмачніших фестивалів року

Життя 5084

11 лютого, в селі Геча, що на Берегівщині традиційно провели ХІ Міжнародний фестиваль різників-гентешів. Незважаючи, на те, що його перенесли, бажаючих взяти участь було чимало – заявки подало 11 команд з Берегівського, Мукачівського, Ужгородського районів та села Локітелек (Угорщина).

IMG_6091

Вже з 7-ої ранку команди почали завзято працювати на виділених їм ділянках, розбирати м’ясо та готувати страви по власних фірмових рецептах. Так, гості фестивалю мали змогу скуштувати кров’янку, «торош капусту», гурку, печені ковбаски та вже традиційні бограч і гуляш. Деякі м’ясні вироби команди привезли з собою, адже не мали б змогу приготувати їх за такий короткий період – різні копченості, сальтисон, сало, пікницю, шовдарь та шкварки. Не забули й про напої – можна було скуштувати вино, домашню «палинку» та глінтвейн.

На урочисте відкриття фестивалю завітали поважні гості, серед яких Іштван Грежо, Уповноважений угорського уряду, Василь Брензович, голова ТУКЗ-КМКС та народний депутат України, Генеральні консули Угорщини Йожеф Бугойло та Ендре Саліпскі, Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА, Йожеф Шін, голова Берегівської районної ради та інші представники влади.

Василь Брензович звернувся до присутніх та зазначив важливість збереження культури та традицій, але це не тільки народні пісні та танці – це ще й національна кухня.

«Цей фестиваль зібрав безліч гентешів, що є майстрами своєї справи, а їхні страви, що готують за старовинними традиціями варто скуштувати. Важливим є й те, що Міжнародний фестиваль різників-гентешів залучає до місцевості багато туристів, що приносить користь людям та селу загалом», – наголосив пан Брензович.

Після офіційної частини, команди продовжили приготування страв та пригощали ними охочих, а нам вдалося поспілкуватись з деякими з них. Так, Аніта Кіш Зобокіне голова сільської ради села Локітелек (Угорщина), що є селом-побратимом Гечі зі своєю командою приїхала на фестиваль вже вшосте. Вона розповіла, що їхня команда складається з 11 осіб, а для приготування страв вони використали 120-ти кілограмову свиню. Пані Аніта також поділилася своїм захватом від того, що скільком подобаються їхні страви, адже всі члени команди вкладають в них душу і це приносить їм радість. Наступного року в цьому ж складі, вони планують повернутися в Гечу.

А от Атілла Тар з села Четфолво Берегівського району приїхав на фестиваль з власною родиною. Так, для приготування гурки, різних ковбас, сала та різного м’яса, що готувалося на відкритому вогні вони використали 4 свинні туші.

«Мені дуже подобається цей фестиваль, ми вже всьоме беремо в ньому участь. Він пропагує відродження традицій, що я вважаю важливим для нашого регіону», – додав пан Атілла.

Цей колоритний захід збирає туристів з багатьох міст України та навіть з-за кордону, щоб посмакувати традиційними стравами та відпочити. Хоч більшість гостей фестивалю приїхало з різних куточків нашої області та були й такі, що смакували закарпатськими делікатесами вперше. Зокрема, сюди навіть завітали туристи з Лондону (Великобританія), що наразі відпочивають в селі Поляна Свалявського району.

«Ми випадково дізналися про фестиваль гентешів-різників і вирішили приїхати. Чесно кажучи, я в захваті, адже сам народився в Китаї і ніколи раніше такого не бачив. Хоч останні роки я й живу в Лондоні, але на Закарпаття приїхав вже не вперше, а ваші фестивалі мені дуже до вподоби», – розповів пан Єн.

Під час всього заходу гостей розважала колоритна концертна програма за участі народних танцювальних та співочих колективів зі всієї області.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах