22765
19:00 30.122016

Що приніс українцям 2016 рік

Життя 3793

Ми підготували огляд законів, заходів та реформ, що мали почати працювати цього року. 2016-й був насичений подіями і, напевно, одним з найважчих та найважливіших у нашій історії.

2016-yol-resmi

Зона вільної торгівлі з ЄС

З 1 січня 2016 року запрацювала зона вільної торгівлі. На ринку України з’явилося більше європейських товарів.

У зв’язку з постійним коливанням курсу валюти вартість товарів сталою практично не була. Протягом року харчові продукти зросли в ціні на 7% і вище. А з 1 жовтня запрацював пілотний проект зі скасування цінового регулювання на продовольчі товари на три місяці. На основі моніторингу цін за цей період (жовтень, листопад, грудень) буде ухвалене рішення про подальшу долю цього нововведення. Уряд скасував цінове регулювання для борошна, хліба макаронних виробів, круп, цукру, яловичини, свинини і м’яса птиці, ковбасних виробів, молока, сиру, сметани, вершкового масла, соняшникової олії та курячих яєць. Ціни на продовольчі товари за 2,5 місяця змінювалися переважно через дві причини. Перша – курсові коливання. Друга – сезонність. Цього року ціни на продукти зернової групи не коливалися. Їхня ціна порівняно з жовтнем не змінювалася більше ніж на 1%. Ціни на м’ясо та м’ясні вироби, за винятком свинини, зростають, але помірно. Ще одним товаром, окрім молока та молочних виробів, який після рішення уряду дорожчав швидше, ніж зазвичай, – це яйця.

Отже, дані за 2,5 місяця після ухвалення Постанови № 656, яка передбачала скасування цінового регулювання на продовольчі товари на три місяці, демонструють, що є всі підстави зробити це скасування постійним.

Реформа держслужби (1 січня 2016 року) мала зробити державну службу ефективною та привабливою для чесних людей. Вона передбачала скорочення штату держслужбовців, яких станом на кінець 2015-го було близько 380 тисяч. Скорочення на 30–50% дозволило би підвищити зарплату тим, що залишилися. Призначення на всі посади з 2016 року мали відбуватися за конкурсом, а у відборі на вищі посади передбачалась участь громадськості. Також у законі йшлося про заборону членства в політичних партіях для вищих чиновників. Oсновні положення Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 року № 889-VII набули чинності з 1 травня 2016 року.

ID-картка замість паспорта

З 11 січня 2016 року Державна міграційна служба України почала процес видачі нових посвідчень особи. Перші п’ять років заміна старого паперового паспорта на картку – справа цілком добровільна, і в усіх службах будуть обслуговувати як «старі», так і «нові» паспорти. Пластикова картка виготовлена у відповідності до міжнародних рекомендацій ІСАО й вимог нормативних документів України у сфері технічного та криптографічного захисту інформації. Вона дозволяє ідентифікувати громадянина, отримати доступ до послуг електронного уряду та підписати документи електронним підписом. Документ отримав назву ID-картка. Перший паспорт України нового зразка в Ужгороді видано 4 лютого Миколі Піню, повнолітньому ужгородцю.

Підвищення тарифів на світло, газ і воду

Підвищення тарифів на світло відбулося в кілька етапів: по 20% у березні та вересні. За планом уряду, останнє підвищення заплановане у 2017 році. Схожа ситуація і з тарифами на газ, хоча у зв’язку з падінням цін на сировину підвищення в першому кварталі 2016-го було скасовано.

А нараховувати щомісячну плату за опалення споживачам, у яких відсутні лічильники тепла, у 2016 році почали з урахуванням зміни температури. В Україні з 1 липня подорожчала послуга з централізованого гарячого водопостачання та опалення. Підвищення тарифу на холодне водопостачання коливається від 5 до 50%.

Ліквідація ЖРЕРів і заміна їх на ОСББ

Ще у 2015 році Верховна Рада прийняла закон, що регулює діяльність ОСББ та забезпечує реформу в житлово-комунальній галузі. Уже з 1 липня 2016 року комунальні ЖРЕРи повинні були зникнути, а опікуватися справами будинку мали б ОСББ. Таке об’єднання можна створити самостійно, обрати з уже наявних або управителів мала обрати місцева влада, якщо до 1 липня жителі не зробили це самостійно, що й відбулося. Причому термін повноважень керівництва, яке призначили згори, триватиме лише два роки, що значно зменшує його відповідальність.

Сама ж реформа дає можливість самостійно здійснювати управління власним будинком. При цьому ОСББ є неприбутковою організацією.

Новий «старий» Податковий кодекс

У 2016 році український бізнес зажив за новим «старим» Податковим кодексом, до якого просто внесли деякі правки. Ставка податку на прибуток становить тепер 18%, з 2017 року – 17%, податок на доходи фізосіб – 18%, ПДВ – 20%, при цьому пільговий режим оподаткування лікарських препаратів збережений на рівні 7%; ЄСВ – 22%, з 2018 року єдиний соцзбір скасують, а ставка ПДФО збільшиться до 20%.

Податковий кодекс України набув чинності 01.01.2011 року. ПК регулює відносини у сфері податків і зборів та визначає вичерпний перелік зборів та податків, що установлені в Україні. Податковий Кодекс України в останній чинній редакції працює від 20 листопада 2016 року.

Об’єднані громади. Закарпаття підтримує реформи

Найпершою ще минулого року була Тячівська міська об’єднана територіальна громада. Адміністративний центр – місто Тячів. Утворена 21 серпня 2015 року в рамках адміністративно-територіальної реформи 2015-го. До складу громади ввійшли населені пункти Тячівської міськради, Руськополівської та Лазівської сільрад Тячівського району. Після неї 22 серпня 2015 року була утворена Вільховецька громада з центром у селі Вільхівці внаслідок об’єднання трьох сільських рад, до яких входило 6 населених пунктів. Станом на 1 січня 2016 року в громаді нараховується 13378 осіб. Цьогоріч у грудні відбулися перші вибори голови й депутатів у новостворюваній Полянській територіальній громаді Свалявського району. До її складу ввійшли села Поляна, Уклин, Плоске, Оленьово, Павлово, Плоский Потік, Яківське, Родниківка та Родникова Гута. Полянська об’єднана територіальна громада стала третьою ОТГ на теренах Закарпаття й наразі єдиною створеною в області нинішнього року.

Розмитнення машин

З 1 серпня в Україні набули чинності положення закону про зменшення ставок акцизного збору на вживані авто з-за кордону. Наприкінці травня Верховна Рада підтримала закон про істотне зменшення ставки акцизного збору на закордонні вживані авто, крім російських, удвічі, а то й у 27 разів, залежно від типу двигуна. Проте в законі є обмеження, які не дозволяють купувати більше ніж одне авто до кінця дії закону − 31 січня 2018 року − і продавати чи передавати машину іншим особам упродовж року після купівлі. Для того, щоб скористатися пільговим акцизним збором, українці мають самостійно виїхати за кордон і завезти автівку на територію України. За словами заступника начальника з боротьби з митними правопорушеннями, на кордоні водій отримує зобов’язання до певного терміну сплатити обов’язкові митні платежі та збори. За несвоєчасне розмитнення автівки Митним кодексом передбачено штрафування: якщо термін доставки транспортного засобу не перевищує один день, санкція статті передбачає 170 грн; у разі перевищення терміну до 10 днів штраф становить 4500 грн; якщо термін доставки авто перевищує 10 днів, штраф – 8,5 тис. грн. Якщо перевізник не доставив авто до митного оформлення, то санкція передбачає конфіскацію автівки і штраф 300% від її вартості.

Залишаються мито та податок на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20%. Ставка мита – 10% від оціночної вартості транспортного засобу. На б/к автомобілі з ЄС уже діють зменшені ставки мита, і вони будуть знижуватися з кожним роком.

При цьому важливо пам’ятати: дата випуску ТЗ не може бути старше 1.01.2010 року, транспортний засіб має відповідати стандарту Євро-5 (або 6).

Проходять під знижені ставки акцизу такі ТЗ: легкові автомобілі, випущені після 1.01.2010 року, що відповідають нормам не нижче Євро-5. Якщо автомобіль, «розмитнений» за спецставками акцизу, продати раніше ніж через 365 днів, доведеться сплатити акциз за повними ставками. Громадянин може скористатися зниженими ставками акцизу тільки раз на 365 днів. «Непрохідні» автомобілі – ті, країна походження яких визнана Україною окупантом чи агресором. До таких наразі належить Росія. З 1 січня 2018 в Україні буде введений екостандарт для автомобілів Євро-6. У ЄС цей стандарт працює з 2015 року, що пізніше визначить максимальний вік автомобіля з пробігом, який можна буде ввезти й зареєструвати. Знижені ставки акцизу припинять діяти 31.12.2018 року.

Пам’ятайте! Якщо ви (або інша особа) скористалися «розмитненням» за зниженими ставками акцизу, другий і наступний автомобілі протягом 365 днів від моменту такої операції доведеться «розмитнювати» за повними ставками акцизу.

Націоналізація Приватбанку

18 грудня вночі прес-служба Кабінету Міністрів офіційно заявила, що ПриватБанк переходить у стовідсоткову власність держави. Для погашення його заборгованості державі необхідно випустити облігації та реструктурувати портфель акціонерів. Проте 21 грудня ПриватБанк удалося стабілізувати, він працює у звичайному режимі, а платежі здійснюються без обмежень. «Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам ПриватБанку недоторканність і цілісність їхніх грошей», – наголосив Президент. У клієнтів не буде проблем з доступом до своїх коштів – зарплати, пенсії, стипендії, які проходять через цей банк, надходитимуть справно. У цьому запевнили міністр фінансів Олександр Данилюк і глава Національного банку Валерія Гонтарева. І насамкінець: після стабілізації держава планує продати ПриватБанк. «Після того як банк стабілізується повністю, держава планує цей банк продати. І це створить нормальні конкурентні умови на ринку. Продати на прозорих умовах», – заявив міністр фінансів.

Тож наступний рік має розв’язати деякі вже створені ситуації та принести чимало несподіванок.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах