Подушка безпеки на зиму. Чим із продуктів запасаються закарпатці
Зима на носі, осінь добігає кінця. Починаються подорожчання продуктів, усе більші суми з’являються на квитанціях за спожиті комунальні послуги, а ще й невідомо що нас чекає у найближчому майбутньому, чи будуть енергетичні блекаути, відключення газу. Принаймні, ще з вересня такими перспективами нас лякають… Зиму ж синоптики обіцяють люту.

Тож логічно, що багато хто з закарпатців сподівається на краще, але готується до найгіршого і робить собі бодай мінімальні запаси провізії, при цьому тягне додому якомога більше того, що може згодитися вже найближчим часом…
Тож чим найчастіше запасаються краяни? Які продукти у пріоритеті наших земляків? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».
Борошно і макарони
Хліб постійно дорожчає, тож чимало наших земляків готуються до ймовірного чергового цінового стрибка й інтенсивно скуповують борошно. Дехто готується пекти його в хлібопічках, духовках, газових плитах… А хтось – навіть у печі.
«У нас є піч. Використовую її зазвичай, на жаль, усього два рази на рік. Печу хліб на Різдво і паску на Великдень. Колись же моя мама цим займалася щоденно. Правда, вільного часу в неї було більше, ніж у мене, бо вона ніде не працювала, адже виховувала вісьмох дітей. Нині мало яка жінка на стільки пологів наважиться…Росла я в селі, домашньої роботи не боюся. Ми не розкошували малими. Але й не бідували. Вдячна батькам, що всього нас із братами та сестрами навчили. Коли ми купили будинок у місті, то одразу попросила чоловіка поставити мені у задньому дворі піч. Думала тоді, що колись точно згодиться… Гадаю, цей час настав, або принаймні наближається… У літній кухні маю донині навіть грубку. Купили в липні машину дров. Грітися буде чим. Маємо й газ, та якщо зима буде дуже морозною, якщо запровадять відключення, розтопимо її і будемо жити там. А от ситуація з хлібом напрягає, бо його в нас іде багато. Але нічого страшного, планую вечорами пекти його сама. Нещодавно купили два мішки борошна, тож сякі-такі запаси маю. Треба буде, неодмінно докупимо. Із овочів фруктів практично все виросло в нас на присадибній ділянці. Урожай зібрали непоганий, дякувати Богу. Маємо також кілька десятків курей, двох свиней. Із голоду не помремо точно», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» Марія Ковач із Тячева.
Ілона Кіш із Виноградова запаслася на найближчий час макаронами та крупами.
«Картоплю ми не особливо любимо. Якщо для когось вона – другий хліб, то в нашій родині – не продукт першої необхідності. Готую її не частіше, ніж раз на тиждень. Але бульбу маємо… Купили три мішки ще тоді, коли була найдешевшою, по 11 гривень за кілограм. Думаю, до весни точно має вистачити. Капусти купила мішок, буде на салат та голубці. Квашену не люблять діти, а нам скільки треба – беру на ринку щоразу свіжої трохи. Крім того, закупилася на гуртівні крупами – рисом і гречкою. От саме їх ми їмо багато, бо як мій батько, так і чоловік дуже люблять. Але головне, що купила 4 мішки різних макаронних виробів. Їх можна і з молоком приготувати, і по-флотськи з м’ясом, і з овочами потушкованими, і з яйцем… Фактично рецептів мільйон. Навіть запіканку макаронну із сиром на десерт роблю часто. Варіантів безліч. Любимо спагеті. Готую їх два-три рази на тиждень. Звичайно, буду докуповувати ті продукти, які знадобляться, але основні закупки зроблено», – наголошує вона.
М’ясо та консерви
Найбільш далекоглядні закарпатці ще з вересня почали запасатися м’ясом, аби перед зимовими святами не переплачувати.
«Для мене без м’яса будь-яка їжа не є ситною. Люблю і гриби, звісно, але відбивні чи котлети смакують більше. Тому мені важливо, аби вони щодня були на столі. На щастя, в нас величезна морозильна камера. Там може поміститися дуже багато різного добра. Ще з літа запакувала в неї ягоди, а з початку осені – м’ясо. Ми купили з сестрою по половині корови і по свині. Наробили собі гурки та домашньої ковбаси, подбали про те, щоб до свят не витрачати на м’ясо захмарні суми. Зараз купую тільки філе. І то якщо знайду десь дешевше, візьму більше – на запас. Іноді в магазинах бувають акції, стежу за ними і стараюся закупитися щоразу чимось потрібним. Часи непрості, треба ловити момент. Рибу не надто любимо, тож нею не запасаюся. Купую взагалі її дуже рідко. А з інших продуктів усього маю потроху», – стверджує Тамара Юраш із Мукачева.
Жінка додає, що заздалегідь запаслася головними овочами – морквою, часником, буряком, цибулею, капустою та картоплею. Утім фрукти купує у супермаркетах постійно свіжі, а взимку в її сім’ї налягають найбільше на цитрусові та яблука.
А для декого з наших земляків топ-продутом є консерви…
«Навіть у армії трендовим продуктом уже десятиліттями залишаються саме консерви. Вони просто універсальні. Їх і в дорогу з собою можна усюди брати, і коли вдома порожній холодильник, є чим перекусити. Тож купили на гуртівні декілька ящиків різних м’ясних та рибних консервів. У нас від них вдома не відмовляється ніхто. Я люблю їх ще з голодних студентських років, чоловіка теж підсадила з часом, а діти вже звикли на них із маленьких. Дуже смакують, рибні, наприклад, із печеною картоплею у домашній ароматній олії та з цибулькою… А із м’ясних і підливку зробити до картоплі можна, і просто з хлібом їсти. Звичайно, важливо мати вдома й інші критичні продукти – каші, бобові, сіль, цукор, чай, каву. Оскільки господарства не маємо, живемо у квартирі, доводиться купувати й інші продукти… Але надто великих запасів не робила, не думаю, що зима буде катастрофічною», – заявляє хустянка Світлана Кемінь.
Звісно, у кожній родині свої харчові пріоритети. Дехто запасається олією, дехто ковбасами, дехто ж не робить великих запасів взагалі. Але більшість закарпатців усе ж думали про холодну пору року ще з початку літа, робили заморозки ягід, сушили гриби, консервували овочі і фрукти, готували варення, джеми, аджику, лечо, кетчуп та багато іншого. Якою б не була зима, наші люди до неї готові… Морози більшості не страшні… Набагато більше лякають можливі прийдешні ціни на харчі…
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися