18257
22:28 25.102016

У Карпатах відбувся перший міжнародний культурний форум Zenko Platform

Життя 2718

В рамках форуму відкрилася знакова виставка “Дух часу. Українське мистецтво часів незалежності”

bml_6414

23 жовтня завершився перший міжнародний форум Zenko Platform. Дводенний захід за участі представників української та міжнародної спільноти відбувся в арт-просторі Zenko Foundation, розташованому на території готельного комплексу «Коруна» (Татарів, Івано-Франківська обл.). Ініціатором форуму виступив фонд Zenko Foundation. Проект здійснено у співробітництві з Представництвом Європейського Союзу в Україні, низкою посольств іноземних держав, культурних центрів країн-членів ЄС та провідних українських культурних інституцій.

Серед учасників форуму були присутні професор Бранденбурзького технічного університету і засновник освітньої програми “Студії світової спадщини” Вольфганг Шустер, керівник відділу мистецтва ХХ-ХХІ століть Культурної фундації Німеччини Брітта Кайзер-Шустер, польський незалежний куратор і письменниця Ева Сулек, директор Ludwig Museum у Будапешті Джулія Фабени, італійський культуролог і куратор Франко Баллоні, мистецтвознавець та куратор Костянтин Акінша та інші. Українську сторону представили заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв, Перший секретар Управління публічної дипломатії МЗС України Русланна Лінник, президент фонду культурних ініціатив ArtHuss Костянтин Кожемяка, засновник онлайн-ресурсу Culprostir, видавець і колекціонер Юрій Комельков, засновниця форуму “ГаліціяКульт” Ольга Сагайдак, керівник Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський, колекціонер і засновниця Stedley Art Foundation Стелла Беньямінова та інші. Форум також відвідав голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Олег Гончарук.

“Ініціюючи Zenko Platform, ми ставили перед собою два основні завдання. Перше — дати можливість представникам української арт-сцени поспілкуватися між собою, обмінятися думками, домовитися про нові спільні проекти, розповісти про них представникам відповідних міністерств. І друге — познайомити наших зарубіжних колег із ситуацією в українському мистецтві і поговорити про міжнародну співпрацю”, – пояснює засновник Zenko Foundation та ініціатор Zenko Platform Зенко Афтаназів.

Під час Zenko Platform учасники форуму познайомилися з актуальної ситуацією в сучасному українському мистецтві та культурі, а також обговорили перспективи міжнародних культурних колаборацій та можливі спільні проекти. “Про українське мистецтво на міжнародній арт-сцені знають дуже мало. Однак воно є аутентичним і настільки несхожим на те, що роблять митці інших європейських країн, що його необхідно показувати в Європі, – відзначив зокрема італійський культуролог і куратор Франко Баллоні. – Привезти українських сучасних художників до великих італійських музеїв — це моя давня мрія”, – додав він.

Учасники форуму мали змогу на власні очі подивитися на твори провідних українських митців. В рамках форуму відкрилася виставка “Дух часу”. До експозиції увійшли твори трьох десятків авторів, які представляють три покоління українського сучасного мистецтва: “нову хвилю”, котра сформувалася після розпаду Радянського союзу, авторів покоління

“посторанж”, які заявили про себе в середині нульових після першого Майдана, а також представників покоління, котре виникло на арт-сцені кілька років тому і все ще перебуває у стані формування. «Кожна з представлених робіт у тій чи іншій мірі відображає “дух часу” складної і неоднозначної епохи, а зібрані разом у виставковому просторі Zenko Foundation у “Коруні”, всі вони мають створити цілісний образ українського мистецтва після здобуття незалежності”, – пояснюють куратори проекту Ігор Абрамович та Олександр Соловйов. Виставка триватиме до 22 листопада, вхід на неї вільний.

Куратори виставки “Дух часу” — Ігор Абрамович та Олександр Соловйов

Художники, чиї роботи беруть участь у виставці:

Назар Білик, Яна Бистрова, Ігор Гусєв, Жанна Кадирова, Гліб Катчук і Ольга Кашимбекова, Олександр Клименко, Анатолій Криволап, Антон Логов, Павло Маков, Максим Мамсіков, Микола Маценко, Роман Мінін, Сергій Петлюк, Вінні Реунов, Олександр Ройтбурд, Василий Рябченко, Степан Рябченко, Арсен Савадов (у тому числі у співавторстві з Юрієм Сенченком), Олексій Сай, Іван Світличний, Андрій Сидоренко, Віктор Сидоренко, Марина Скугарєва, Олег Тістол, Василь Цаголов, Ілля Чічкан, Микита Шалений

Про Zenko Foundation. Фонд заснований у 2015 році. Основною місією арт-інституції є підтримка і просування українського сучасного мистецтва. В колекції Zenko Foundation – понад 200 творів вітчизняних сучасних художників. Дебютним проектом фундації стала виставка «Українське сучасне мистецтво. З приватних колекцій» (жовтень 2015-березень 2016, арт-простір у готельному комплексі «Коруна»). Другим у діяльності фонду став всеукраїнський проект “Килим. Сучасні українські митці”, який стартував у квітні 2016 року в Татарові, а потім демонструвавсяу Львові та Харкові.

Серед пріоритетних напрямків розвитку Zenko Foundation: виставкова програма на майданчиках Zenko Foundation, а також підтримка участі українських художників у масштабних національних і міжнародних проектах, аукціонах сучасного мистецтва тощо; видавнича програма, метою якої є підвищення інформованості вітчизняної і зарубіжної аудиторії про український арт-процес; розвиток веб-порталу, на котрому у відкритому доступі розміщується інформація про колекцію Zenko Foundation, а також низка необхідних довідкових матеріалів, відеоінтерв’ю з художниками, архівні матеріали з історії сучасного мистецтва України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах