
Клішні краба, гострий перець та ананаси. Закарпатка створює унікальні їстівні букети
Дарувати квіти останнім часом доволі банально. Краяни намагаються здивувати близьких чимось незвичним і оригінальним. І на допомогу приходить фантазія та все, що можна знати поруч: овочі, фрукти, сири, ковбаси, цукерки, навіть батони. Мода на їстівні букети прийшла до нас зі США, але останнім часом тренд набирає шаленої популярності й на Закарпатті. Чимало майстринь спеціалізуються саме та подарункових композиціях. Тим більше, що живі рослини швидко зів’януть і про них залишаться тільки згадки й, можливо, світлини. А смачні букети залишать приємний присмак та точно не полетять у смітник…

Лариса Ковач із Хуста вже три роки займається створенням незвичних подарунків. Її букети вражають поєднанням компонентів і вишукані на вигляд. Які ж найбільш незвичні композиції їй доводилося виготовляти? Чи важко створювати їстівний букет? Чому закарпатка захопилася саме таким видом творчості? Про це та інше майстриня розповіла «Карпатському об’єктиву».
Смачно і гарно
Живі квіти – це марнотратство! Так вважає Лариса. Декілька років тому хустянці захотілося порадувати свою маму чимось креативним і вона почала шукати в мережі інформацію про їстівні букети, аби своїми руками створити для найріднішої людини композицію з улюблених смаколиків.
«Мама дуже любить ягоди і фрукти. Карвінгом я не займаюся, художник із мене б не вийшов. Для вирізання не маю ні ножів, ні таланту. А от компонувати букети із готових продуктів – це саме те, що приносить шалене задоволення. Звісно, не все так просто. Потрібно мати і смак, і багату уяву, і знати тонкощі – як кріпити компоненти, до чого, як їх з’єднувати, аби букет не розвалився від першого ж дотику, як поєднувати між собою. Але це все можна знайти в інтернеті. Є чимало безкоштовних відео уроків у вільному доступі, є талановиті умілиці, які охоче розповідають про здобутки, діляться секретами роботи з усіма бажаючими. Принаймні, можна купити курс, якщо немає часу на довгі пошуки саме необхідної інформації. Я усьому навчилася сама. Спочатку виходило не надто досконало, але з часом композиції ставали все кращими і кращими, я почала придумувати власні техніки і експериментувати все з новими і новими матеріалами. Мій перший букет був із малини, полуниці, лохини, бананів, винограду та польових ромашок. Тепер можу створити щось цікаве абсолютно із будь-чого», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» майстриня.

На думку хустянки, скомпонувати їстівний букет насправді неважко, головне працювати так, аби композиція викликала в оточуючих не тільки смакове, але й естетичне задоволення.
«Іноді хтось просить зробити щось цікаве на хрестини. Звісно, немовля не буде їсти жоден із продуктів. Але ж подарунок має бути корисним не тільки для мами, але й для дитини. Тоді я беру памперси, молочні суміші, соски-пустушки і додаю до них, наприклад, цукерки, фрукти, справжні квіти. Дехто просить оздобити композицію золотим ланцюжком, кулоном, сережками. Зазвичай такі подарунки замовляють хрещені малюка або бабусі-дідусі», – наголошує Лариса.
Сухофрукти з салом та краби з лимоном
За словами умілиці, найчастіше їстівні букети замовляють жінки та дівчата чоловікам.
«Якось самі представники сильної статі…. принаймні серед тих, кого я знаю… менш активні. Вони дарують коханим просто квіти і не надто переймаються тим, як би здивувати другу половинку. Звичайно, не всі, але ж… Тим часом жінки замовляють м’ясні букети доволі часто. При цьому є дуже цікаві пропозиції скомпонувати щось із сиром, ковбасою, пивом чи коньяком, навіть із часником. Найбільш цікаві букети в мене з клішнями краба із лимонами. Також іноді просять додати гострий перець чи качани кукурудзи», – запевняє закарпатка.

Що ж стосується букетів для жінок, то їх зазвичай дарують подругам, мамам, донькам чи колегам самі ж жінки, переконана умілиця.
«Серед композицій, які цікавлять прекрасну половину домінують солодкі букети. Зазвичай із шоколадом, цукерками, зефіром, пряниками, фруктами та натуральними рослинами. Була в мене одна дівчина, подруга якої дуже любила горішки. Вона замовила кошик із різними видами горіхів та шишками. Для привабливості вставила і шоколадні горішки. Вийшло дуже оригінально і замовниця щиро раділа побаченому. Або ж замовляли букет із сухофруктів у картонній коробці, який мали оздоблювати троянди із сала. Я їх раніше не вміла робити, тож довелося вчитися. Але результатом були задоволені всі», – наголошує Лариса Ковач.
Створювати якісь стандартні букети закарпатці не цікаво, тому кожну композицію вона намагається зробити унікальною і неповторною, щоразу вигадуючи якісь нові деталі.
«Загалом найбільш дивним замовленням для себе вважаю композицію з таблетками. Робила її до дня фармацевта одній дівчині. Використовувала як аптечні препарати, так і натуральні вітаміни – гранат, мандарини, персики, сливи, ківі та банани. На вигляд це було і гарно, і дуже незвично», – впевнена майстриня.
Деякі композиції хустянки навіть поїхали за кордон і цим вона дуже пишається.

«Нині не є проблемою доставити подарунок до будь-якої точки світу. Тому не дивно, що дехто хоче порадувати друзів, які наразі знаходяться далеко від рідної домівки. Тому мені приємно, що мої букети поїхали до Угорщини, Словаччини, Румунії, Чехії, Німеччини, Австрії, Бельгії, Нідерландів, Італії. Приємно бачити потім фото радісних отримувачів приємних сюрпризів. Тішуся, що мої роботи приносять людям задоволення і це мене надихає для подальшого самовдосконалення, дає сили рухатися далі, неабияк мотивує. У такі миті відчуваю, що корисна іншим, що подарунки – це справді моє покликання», – запевняє вона.
Найбільше умілиці подобається створювати букети саме з фруктів.
«Це можуть бути як свіжі ягоди, так і чорнослив, курага, родзинки, фініки, лукум, або ж манго, вишня, ананас, виноград. Між іншим, досить гарно доповнюють композиції яблука, лайм, кокос. Іноді доводиться роботи монобукети. Скажімо, тільки із «Рафаелло», або ж виключно із полуниці. Тоді мушу фантазувати з декором. Додаю різних метеликів, жучків, квіточки. Що ж стосується живих квітів, то найчастіше в роботі використовую троянди, лаванду, гербери, хризантеми, лілії, різну зелень», – зізнається Лариса.
Доводилося закарпатці робити й цікаві композиції для діток.
«Малечі будь-які фрукти завжди потрібно поєднувати з солодощами. Діти люблять цукерки та повітряні кульки. Але найбільше «кіндер-сюрпризи». Також часом додаю різні невеликі іграшки, здебільшого ручної роботи. Для цього співпрацюю з дівчатами, які спеціалізуються саме на такому виді рукоділля. Головним принципом для мене є, аби композиція викликала посмішку та приємні емоції», – стверджує майстриня.

На майбутнє закарпатка мріє навчитися робити зефірні солодощі і ще більше вдосконалювати свою фуд-флористику.
«Планів маю дуже багато. На досягнутому зупинятися не збираюся. У будь-якій сфері потрібна постійна робота над собою, вивчення нових трендів і бажання творити. Для мене моє захоплення – це вид творчості, який приносить задоволення. Раніше працювала перукаркою, їздила на заробітки в Чехію… Зараз же можу працювати у своє задоволення у себе вдома. І це насправді – велике щастя!», – переконана Лариса Ковач.
Марина АЛДОН







Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися