177834
16:50 25.022025

Чим корисний піст для краян

Життя 569

Зараз посту перед великими релігійними святами дотримуються далеко не всі. «Говіють» найчастіше старожили та люди середнього віку. Але молодь добре знає про «розвантажувальні дні», інші типи харчування – такі як вегетаріанство, веганство, фруктаріанство, сироїдіння. Фактично це теж є не тільки постом, але й певними харчовими правилами, більше того, навіть устроєм життя.

Медицина до посту ставиться двояко – хоча дієти рекомендує, але виступає проти тривалих обмежень себе у їжі, особливо серед хворих, літніх, вагітних і дітей. Дієтологи до цього питання теж мають свій підхід, який ґрунтується не на особистих чи релігійних переконаннях, а на науці. Тож що кажуть фахівці про піст? Дотримуватися його чи ні? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Піст – шлях до довгожительства

Якщо дехто вважає, що піст – це самокатування, то навіть лікарі переконані, що це – далеко не так.

«Хоч я християнка, ходжу до церкви, та буду говорити виключно, як медикиня. Що кажуть духівники про піст, усі ми знаємо. Проте дехто виправдовує себе тим, що продукти дорогі і краще їсти те, на що є кошти, при цьому купує сало, жирне м’ясо та об’їдається пиріжками, бо їхнє приготування є бюджетним. Та потрібно подивитися на своє життя більш раціонально. Не дарма кажуть, що ми є тим, що їмо. Точніше – чим себе наповнюємо, так і почуваємося. Якщо їжа незбалансована, харчування неправильне, на ліки потім можна витратити у рази більше коштів. Не закликаю нікого купувати дорогі заморські морепродукти, але раджу зробити раціон багатим на овочі та фрукти», – каже «Карпатському об’єктиву» лікарка з Хуста Світлана Галас.

За словами фахівчині, піст релігія запровадила не просто так.

«Піст – це турбота про наше ж здоров’я, – наголошує вона. – Аби організм самоочищався, треба його перезавантажувати. І це відбувається при голодуванні на клітинному рівні. При цьому у нас виробляється стійкість і витривалість. Піст навіть омолоджує людину! Зверніть увагу, серед довгожителів найбільше побожних. І це не тому, що вони ходять до церкви, а тому, що піст допоміг їм зберегти себе в тонусі. Через 24 години після повної відмови від їжі запускається цікавий механізм, який називається аутофігія. Це – утилізація клітинного сміття, яке призводить до відновлення здорових клітин. Це, так зване «сміття» накопичується протягом тривалого часу з білків тваринного походження. Воно завантажує непотребом організм і не дає йому нормально працювати. При цьому голодування може бути мокрим – із водою, або сухим – без. Краще вперше пробувати з водою. Загалом такий піст не має бути тривалим – більше 24-36 годин. Він корисний, але нечасто. При цьому, виходити з нього потрібно поступово – спочатку пити рідину, їсти щось легеньке, скажімо, яблуко, потім можна, наприклад, пюре, але ні в якому разі не грибні та бобові страви, тим більше не наїстися після посту буженини. Загалом тема складна. І я ні в якому разі не закликаю всіх без винятку говіти. Бо медичні протипоказання справді можуть бути. Тому перед тим, як експериментувати з харчуванням, краще усе ж проконсультуватися з сімейним лікарем або терапевтом», – зазначає пані Світлана.

У рослинах є все, що нам необхідно для здоров’я

Як правильно «говіти» знає дієтологиня Оксана Колчан із Ужгорода.

«Оскільки в піст ми не споживаємо м’яса, яєць та молочної продукції, то звикли шаблонно думати, що без білка нам не вижити. Це – неправда. У рослинах є теж багато білків! У них взагалі є все, що необхідно людині для здоров’я. Просто потрібно знати, як і з чим їх споживати. Наприклад, крупи, горіхи, злаки, бобові містять багато білків. Корисним продуктом є соя. Із неї навіть готують дієтичну ковбасу, яку нині можна купити практично в усіх містах області, вона продається навіть у мережах супермаркетів. Той же сир також буває рослинним. А яйце у стравах можна замінити або крохмалем, або тертим яблуком чи бананом, вони теж слугують для в’язкості компонентів у стравах. У сучасному світі дотримуватися посту нескладно. Тут головне – є бажання це робити, або його немає», – зазначає спеціалістка.

Аби продукти легше засвоювалися, дієтологиня радить їх попередньо замочувати.

«Для прикладу, ту ж квасолю, або горох якщо попередньо замочити, а потім варити, то страва швидше приготується а ще – легше засвоюватиметься організмом. Ці продукти треба добре переварювати і комбінувати їх із іншими. Таким чином ми щодня можемо отримувати повноцінно білок. Авокадо, яке називають хлібом пустелі, може не тільки знизити рівень поганого холестерину, замінити м’ясо, але й покращити стан шкіри. Загалом чому у старших людей на тілі є коричневі плями? Вони найчастіше з’являються на руках, а також на обличчі біля скронь. Це явище називається ліпофусцином. Воно виникає тоді, коли у клітинах накопичується жир із білком. І призупинити цей процес можна саме голодуванням, рухливим способом життя, зменшенням споживання тваринних білків і жирів. Хоч як би рекламували цілительні креми, таблетки та інші засоби для омолодження, жоден із них не творить дива, а досягти бодай найменшого ефекту без правильного харчування нереально», – наголошує вона.

Крім того, що дієтичне харчування може знизити рівень шкідливого холестерину, покращує травлення, є детокс-процедурою, воно ще й має ряд психологічних переваг.

«Передусім це – самодисципліна, – каже дієтолонгиня. – Контроль над харчуванням розвиває силу волі. Крім того, відмова від важкої їжі може покращити самопочуття, настрій і втратити рівень стресу. А ще піст дає можливість оцінити, наскільки залежними ми є від певних продуктів».

Проте постити Оксана Колчан рекомендує також із розумом.

«Наш раціон у будь-якому разі має бути збалансованим і містити життєво-необхідні компоненти. Тому треба постити правильно. Я б порадила уникати надмірного вживання картоплі, макаронів і хліба – це можна призвести до набору ваги. Аби не було дефіциту білка, корисно включати у меню бобові, гриби, сочевицю, квасолю, напої. Не варто захоплюватися й солодощами! Так-так, нині є багато пісних тістечок, печив, навіть цукерок. Навіть мед та сухофрукти містять багато цукру. Корисно їсти шпинат, гречку, буряк, гранат, горіхи та поєднувати їх із вітаміном С (цитрусові, квашена капуста) для кращого засвоєння. Якщо ви відмовилися не тільки від м’яса, але й від молочки, то хорошими джерелами кальцію можуть стати: кунжут, мигдаль, зелень (броколі, шпинат), рослинне молоко, тофу. Важливо споживати достатню кількість корисних жирів, які містяться у авокадо, горіхах, оливковій олії, настоянці льону. Якщо піст тривалий, варто слідкувати за самопочуттям і, за потреби звертатися за порадою до лікаря», – зазначила вона.

Як би там не було, навіть якщо не хочеться повністю «говіти», дотримуватися 40 днів посту, то певні розвантажувальні дні для організму хоча б час від часу влаштовувати собі усе ж варто. Адже навіть медики говорять про те, що вони є корисними.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне