173114
09:00 24.102024

У Берегові вручили стипендії Калмана Шооша

Життя 264

22 жовтня у Берегові відбулося вручення стипендій імені Калмана Шооша, в рамках якої грошові нагороди отримали 74 особи. У 2024-2025 навчальному році стипендіальну програму Калмана Шооша було оголошено втринадцяте. Метою стипендіальної програми є заохочення дослідників та студентів угорської національності, які працюють і навчаються у вищих навчальних закладах Закарпаття, до наукової діяльності, розвитку угорської академічної мови.

Стипендіальна програма спрямована на відзначення пам’яті Калмана Шооша, ректора-засновника Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, який трагічно загинув.

Присутніх привітала керівниця благодійного фонду «Геніус» Наталія Вароді, наголосивши, що майбутнє нації – це не що інше, як постійна розбудова науки та спільноти, щоб ми могли дати молодим людям безпечне майбутнє.

Програма складається з трьох підпрограм:

1.Закарпатський мандрівний університет;

2.Підготовка навчальних записок та фахових словників для угорськомовних вищих навчальних закладів;

3.Підтримка досліджень, пов’язаних із Закарпаттям.

Ціллю Закарпатського мандрівного університету є надання можливості викладачам і науковцям, які працюють у закладах з угорською мовою навчання, представити свої дослідницькі теми, наукові результати. До мандрівного університету заявки подали 11 фахівців, з яких усі виступили з доповідями. Лекції проходили в чотирьох місцях: Берегівському реформатському професійному коледжі імені Калвіна Яноша, греко-католицькому професійному коледжі Елемера Ортутаї, римо-католицькому професійному коледжі святого Геллерта в Ужгороді та ЗУІ.

Доповідачі представили три напрями навчання (історія, суспільствознавство, природничі науки) та п’ять напрямків навчання: економіка, бухгалтерський облік, біологія, історія та педагогіка.

“Створення навчальних конспектів та фахових мовних словників для полегшення роботи угорськомовних вищих навчальних закладів” є підтримка закарпатських угорських науковців щодо тих предметів, які викладаються у вищих навчальних закладах, для яких нема або є неповним надання навчальних конспектів та фахових словників угорською мовою. В цій категорії отримали стипендії 12 осіб.

На підпрограму «Закарпатська підтримка наукових досліджень» подали заявки студенти, які протягом останніх двох навчальних років написали та захистили дипломні роботи угорською мовою в одному із вищих навчальних закладів нашої області, а тема дипломної роботи пов’язана із Закарпаттям. 51 претендент отримав стипендію.

На урочистостях була присутня заступниця Державного секретаря Угорщини, відповідальна за вищу освіту та навчання дорослих Міністерства культури та інновацій Аннамарія Пошанне Рац.

«Вищий навчальний заклад завжди відіграє велику роль у тому, яке культурне, економічне та соціальне середовище він може побудувати навколо себе, і я вважаю, що це завдання повинен виконувати заклад вищої освіти всюди. Інститут Ракоці функціонує не лише як вищий навчальний заклад, а й є центром професійно-технічного навчального центру, мережі середніх шкіл, мережі дитячих садків, мережі ліцеїв, які зміцнюються, передаються з покоління в покоління, увіковічнюються», – додала пані Рац.

Президентка ЗУІ Ілдіко Орос привітала нагороджених і зауважила: «Ви зрозуміли, що якщо тут живете, то повинні мати справу з проблемами людей, які тут живуть, тому що для нас ніхто не вирішує наших проблем».

«Ми повинні думати про те, що стоїть за стипендіальною програмою, з якою метою донор і спонсор стипендії оголосили цю програму. Що ж, той, хто знав тезку цієї стипендіальної програми Калмана Шооша, знає, яким було бачення нашого покійного ректора щодо закарпатської угорської стипендії та угорської стипендії загалом. Ви знаєте, що його основною ідеєю була мотивація. Це створити інтерес, намір і можливість для тих молодих людей, які зараз формують інтелектуальне майбутнє закарпатської угорської науки», – сказав у вітальній промові ректор ЗУІ Степан Черничко.

Після привітань відбулося вручення стипендій. Плоди своєї праці молоді дослідники отримали від заступника державного секретаря Аннамарії Пошанне Рац, ректора С.Черничка та Н.Вароді.

Стипендіальну програму К.Шооша підтримали уряд Угорщини, Державний секретаріат з питань національної політики прем’єр-міністра та фонд Габора Бетлена.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах