172981
09:00 23.102024

В УжНУ відбувся XVI Конгрес УАЄС серед співорганізаторів якого Навчально-науковий інститут євроінтеграційних досліджень УжНУ

Життя 108

17-18 жовтня відбувся XVI Конгрес Української Асоціації Європейських Студій. Основною темою заходу є вступ України до ЄС та відбудова країни після війни. Конгрес проводився на базі Ужгородського національного університету за ініціативи та організації Української Асоціації Європейських Студій, за підтримки ректорату УжНУ та Навчально-наукового інституту євроінтеграційних досліджень УжНУ.

Відкрила форум проректорка УжНУ Мирослава Лендьел: “У 2005 році я стала першою науковицею в УжНУ, яка виграла модуль Жана Моне. Це були перші роки запровадження цієї програми в нашому виші. Тоді я розпочала викладати для студентів-політологів навчальний курс, у якому говорила до слухачів, що можливо, колись, через кілька десятків років, Україна розпочне переговори щодо вступу до ЄС. У цей же період мені було запропоновано створити на Закарпатті осередок Української Асоціації Європейських Студій. У 2019 році цю роботу продовжив професор Ігор Тодоров, а зараз цю діяльність успішно провадить нинішній директор ННІ євроінтеграційних досліджень УжНУ Петро Токар. Тож для мене цей досвід є дуже важливим та цікавим. Адже пам’ятаю, як створювалась асоціація, з чого починала, і якою важливою для політики наближення України до вступу в ЄС є зараз”.

Також з вітальними словами виступили консул Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород Жужанна Барачі, директор департаменту економіки та регіонального розвитку Закарпатської ОДА-ОВА Тарас Триндяк, президент Міжнародного фонду дослідження освітньої політики, професор Варшавського університету Тарас Фініков, президентка УАЄС Оксана Головко-Гавришева.

Секції і пленарні засідання конгресу стосувалися таких проблем: сценаріїв приєднання України до ЄС; політики підтримки демократії в ЄС та виклики для сусідства; ролі університетів у відбудові України: посилюючи третю місію університетів; соціальної політики ЄС як ключового фактору формування соціально-орієнтованої моделі економіки для відбудови України; стратегії посилення стійкості для безпеки і співпраці у Європі; стандартів належного врядування ЄС: шляхи впровадження в Україні; політики рівності і недискримінації у ЄС та досвіду для України.

Зокрема, серед доповідачів конгресу: Адам Лазовський (Університет Вестмінстера (Великобританія), НАТОЛІН (Польща) та Львівський національний університет імені Івана Франка (Україна); Михайло Савчин (директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ); Роман Петров (Почесний Президент УАЄС, Національний університет «Києво-Могилянська Академія»); Дмитро Коваль (Національний університет «Києво-Могилянська Академія»); Тетяна Кисельова доцентка кафедри міжнародного і європейського права, Національний університет «Києво-Могилянська Академія»; Ігор Тодоров професор кафедри міжнародних студій і суспільних комунікацій Ужгородського національного університету, «Взаємодія ЄС та НАТО в протидії російській агресії щодо України».

У рамках конгресу також був проведений круглий стіл «РОЛЬ УНІВЕРСИТЕТІВ У ВІДБУДОВІ УКРАЇНИ: СПРИЯЮЧИ ТРЕТІЙ МІСІЇ УНІВЕРСИТЕТІВ». В обговоренні теми активно виступили Тарас Фініков, Президент Міжнародного фонду дослідження освітньої політики, професор Варшавського університету, «Європейські цінності як домінанта взаємовідносин між університетами і споживачами освітніх послуг», Ганна Мелеганич, директорка Центру сталого розвитку Ужгородського національного університету, «Політика сталого розвитку в Ужгородському національному університеті», Сергій Касян, завідувач кафедри маркетингу НТУ «Дніпровська Політехніка», заступник Голови Офісу підтримки вченого, «Нетворкінг та міжнародні асоціації під час позиціонування університетів України у глобальному просторі», Марина Литвин, директорка Центру зі сталого розвитку НТУ «Дніпровська Політехніка», дослідниця Університету Марії Кюрі-Складовської у Любліні (Польща) «Досвід Університетів Німеччини та України у досягненні Цілей сталого розвитку».

У межах конгресу проходила секція обміну досвідом з реалізації освітніх і наукових грантів, а також жваво пройшла «Школа молодого дослідника: сучасні тенденції розвитку європейських студій», де поділилися своїм досвідом Таїсія Симочко, головний спеціальст відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні», Національний фонд досліджень України та Оксана Краєвська, науковець Львівського Національного університету імені Івана Франка. Загальну увагу привернула виставка публікацій членів УАЄС.

У секції «МІГРАЦІЙНІ ВИКЛИКИ У ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСАХ І НАЛЕЖНЕ ВРЯДУВАННЯ В ЄС: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ» з доповідями виступили Петро Токар, директор ННІ євроінтеграційних досліджень УжНУ «Дослідження європейського досвіду інклюзій біженців та переселенців» таІван Артьомов, заступник директора ННІ євроінтеграційних досліджень УжНУ «Щодо проблеми повернення українських біженців в контексті національної безпеки України».

Перед закриттям конгресу відбулися Загальні збори членів УАЄС. Президентка УАЄС Оксана Головко-Гавришева виступила зі щорічним звітом УАЄС, під час яких відбулося прийняття до Асоціації нових членів, обговорення питання щодо запровадження Кодексу УАЄС з дослідницької етики та висловила вдячність керівництву УжНУ, ННІ євроінтеграційних досліджень за сприяння в організації та проведення цього важливого заходу на базі УжНУ.

За підсумками проведення конгресу буде видано спецвипуск Міжнародного наукового вісника.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Хустщині вогонь охопив будинок, в якому перебували двоє дітей
10:58
Голкіпер і півзахисник «Минаю» потрапили до збірної 13-го туру Першої ліги України
10:45
Делегація Полтавської області відвідала санаторій «Малятко»
10:05
В Ужгороді притягнули до відповідальності нетверезого водія, який позбавлений права керування
09:45
Сезонні вітаміни та осіння депресія. Як закарпатцям залишатися здоровими
09:22
В УжНУ відбувся XVI Конгрес УАЄС серед співорганізаторів якого Навчально-науковий інститут євроінтеграційних досліджень УжНУ
09:00
Дітей били, експлуатували та вимагали кошти: омбудсмен виявив порушення в інтернаті на Закарпатті
08:45
Аннамарі Чундак та Надія Гапатин – основні претендентки на Олімпіаду – 2026 від Закарпаття в сноубордингу
08:30
Квадробери: коли бити на сполох?
17:30
Закарпатські прикордонники виявили у двох чоловіків підроблені документи
17:16
Всі новини