172560
17:03 14.102024

Співпраця УжНУ та спортивно-реабілітаційного центру для осіб з інвалідністю і ветеранів війни: нові перспективи розвитку науки та реабілітації

Життя 438

ДВНЗ «Ужгородський національний університет» підписав угоду про співпрацю із спортивно-реабілітаційним центром для осіб з інвалідністю та ветеранів війни Закарпатського обласного осередку Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату‚ що стала важливим кроком у розвитку науково-практичної діяльності здобувачів вищої освіти, зокрема спеціальності 227 Терапія та реабілітація.

Співпраця передбачає активну участь студентів у процесі реабілітації осіб з інвалідністю, надання практичної допомоги ветеранам війни, які потребують фізичної та психологічної підтримки. У рамках цього партнерства забезпечено можливість безпосередньо взаємодіяти з пацієнтами, застосовувати набуте коло компетенцій на практиці‚ розвивати професійні навички.

З вересня 2024 року у спортивно-реабілітаційному центрі розпочалися навчальні заняття з дисципліни «Основи класичного та нетрадиційного видів масажу»‚ що дозволило майбутнім фізичним терапевтам системно й цілісно зрозуміти методики масажу‚ набути практичного досвіду, необхідного для ефективної роботи з людьми, які зазнали фізичних травм чи порушень унаслідок бойових дій.

Науково-практична спрямованість освітнього процесу включає дослідження та розробку нових реабілітаційних методів, спрямованих на покращення якості життя людей з інвалідністю. Під керівництвом науково-педагогічних працівників кафедри фізичної терапії‚ реабілітації‚ спеціальної та інклюзивної освіти факультету здоров’я та фізичного виховання‚ фахівців-практиків студенти залучаються до наукових проєктів, результатом яких є вдосконалення реабілітаційних технологій.

Здобувачі вищої освіти виявили бажання взяти участь у допомозі фізичним терапевтам у якості волонтерів у позааудиторний час. Вони допомагають фахівцям у проведенні процедур, організації занять та підтримці пацієнтів під час їхнього відновлення. Ця ініціатива має вагоме значення не тільки для здобувачів вищої освіти, а й для осіб‚ які потребують допомоги. Завдяки волонтерській діяльності студенти отримують унікальну можливість працювати пліч-о-пліч із досвідченими терапевтами, спостерігати за реабілітаційним процесом на кожному його етапі.

Окрім практичних навичок, здобувачі вищої освіти набувають життєвого досвіду, виявляють емпатію та морально-етичні якості майбутнього фахівця у сфері терапії та реабілітації.

Співпраця між ДВНЗ «Ужгородський національний університет» і спортивно-реабілітаційним центром створює ґрунтовну базу для професійного зростання майбутніх фахівців. Це відкриття нових можливостей для підвищення рівня медико-соціальної підтримки осіб з інвалідністю та ветеранів війни.

Слід підкреслити‚ що здобувачі вищої освіти виявляють позитивну мотивацію щодо розвитку реабілітаційної медицини в Україні та бажання зробити свій внесок у цій сфері діяльності.

Олександра ГУЗАК‚

кандидат наук з фізичного виховання та спорту‚

доцент кафедри фізичної терапії‚ реабілітації‚

спеціальної та інклюзивної освіти ФЗФВ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах