172484
20:40 12.102024

 «Срібні джерела». Ярмарок у Хусті зібрав кращих крафтових виробників із трьох областей

Життя 1411

10, 11 та 12 жовтня Хуст зібрав виробників меду, продукції бджільництва, вина. Сирів та ковбас із усіх районів Закарпаття, Львівщини та Івано-Франківщини. У центральній частині міста проходив благодійний ярмарок «Срібні джерела». Організаторами виступили спілка пасічників «Нарцис», Хустська міська рада та благодійний фонд «Лайф».

Також усі бажаючі могли поласувати закарпатських бограчем, пловом, шашликом, овочами-гриль, картоплею по-селянськи із салом, рибою, салатами, ковбасами. Проходили дегустації вин та меду. Проводилися і розіграші лотерей, благодійний аукціон, для дітей майстер-класи, ігри, усілякі розваги, також із ними працювали аніматори. Зі сцени усіх, хто завітав на подію радували співом та танцями творчі колективи Хустщини.

«Ярмарок об’єднав близько 15 господарств пасічників, серед яких і початківці, й господарства, які вже фахово займаються продукцією. Нами було представлено дуже широку палітру медів, – розповів «Карпатському об’єктиву» член ради спілки пасічників «Нарцис», професійний пасічник і власник торгового заводу з розведення карпатських бджіл Віктор Папп. – Із унікальних медів, зокрема, «яфин мед» із чорниці звичайної, зібраний у високогір’ї Карпат,  «мед Вейріха», а також «дикий мед», або падевий, теж рідкісний високогірний. На майбутнє «яфин мед» буде тим медом, який у світі продається за 100 і більше євро за кілограм буде українським медом-манукою, але буде називатися «мед яфина», бо за лікувальними та смаковими властивостями він є унікальним».

 «Нас згуртувала добра справа і любов до того, чим займаємося. Звісно, це маленька частинка від того, що роблять зараз наші захисники. Дякую тим, хто приїхав із інших куточків України, а також закарпатським виробникам, – наголосив голова спілки пасічників «Нарцис» Василь Лопойда. Голова обласної спілки пасічників «Срібний край» Віктор Павлій додав: «Приємно, що виходимо з продукцією на міжнародний ринок. Наприклад, Канаду. Там уже продаються наші карпатські бджоли. Звісно, виходити на міжнародні масштаби непросто, бо там свої виробники медів, але переконаний, у нас хороші перспективи і працюватимемо й надалі, аби прославляти Закарпаття».

Сам ярмарок був дуже колоритним. Основною його метою був збір коштів на пошиття адаптативного одягу для поранених військових.

 «Ми постійно проводимо різні заходи, спрямовані на те, аби роботи добро. Також гуртуємо виробників крафтової продукції. Ці продукти дарують нам життя і здоров’я. одночасно ми хотіли подарувати хороший настрій краянам, особливо діткам, для яких організували цікаву розважальну програму», – наголосила очільниця благодійного фонду «Лайф» Тетяна Вовчок.

Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто поліг на війні, а відтак усі бажаючі могли покласти квіти до стел із портерами земляків, які віддали життя за Україну.

Пані Леся на ярмарок до Закарпаття приїхала аж із Косова, що на Івано-Франківщині. Представила солодку випічку.

«Захід дуже сподобався. Загалом я у Хусті не вперше, ярмаркувала і в минулому році. Спеціалізуюся на пляцках, булочках, еклерах. Торгівля перший день ішла дуже слабо, бо дощило, утім уже в суботу було дуже людно і охочих скуштувати смаколики було чимало», – наголосила вона.

Пані Марія також приїхала із Франківщини. Торгувала сирами.  За її словами, найбільшим попитом серед з0акарпатців користувалася копчена моцарела.

А от Василь Пасулька із Ізи представив унікальні плетені з лози вироби.

«Зараз дуже тяжко продати продукцію. А от робота над виробами титанічна. Це ж не тільки власне плетіння, а корзину, наприклад, за один вечір не виплетеш… але ще й заготівля лози, її обробіток, варіння, сушіння. На жаль, молодь не надто хоче зараз займатися рукоділлям, але своїх дітей я всьому усе ж навчив», – запевнив умілець.

Великим попитом серед гостей ярмарку користувалися вина з Мукачівщини.

«Сам я хустянин, але після одруження мешкаю в Завидові, – зазначив винороб пан Тиберій. – Виноробством займаюся давно і професійно. Представив різноманітну продукцію, але найбільш затребуваними серед споживачів стала «Перлина Карпат» із білого, рожевого та чорного винограду, із сухих вин «Каберне – Мерло», «Гроно», «Унікум» а також білі вина. А от молодь найчастіше обирала солодкі».

Крім їстівної продукції на ярмарку можна було придбати вироби з дерева майстрів народної творчості, іграшки, книги та прикраси ручної роботи.

Загалом захід пройшов цікаво і насичено.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах