172316
14:05 9.102024

Карпатський янтар. По скільки на Закарпатті можна здати горіхи

Життя 241

На Закарпатті дозрівають волоські горіхи. Краяни їх збивають, сушать і зберігають на зиму. Або ж продають заготівельникам. Можна збути очищену продукцію гуртом. Можна ж продавати навіть нечищений «кругляк», щоправда у рази дешевше. Дехто намагається заробити на зернятах непогані гроші. Не дарма волоські горіхи в нас називають карпатським янтарем.

Тож по скільки можна збути у області горіхи? Чи подорожчали вони порівняно з минулим роком? Чим корисні і чому потрібно їх їсти? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Скільки платять за серединки

Горіхи на Закарпатті є в багатьох господарів. Ці дерева історично в нас вирощують століттями. Як і виноград. У більшості мешканців області досі ростуть рослини старого типу, які нерідко вищі за двоповерховий будинок. Із них зібрати урожай найважче. Дехто робить це за допомогою палиць, збиваючи плоди, хтось лізе на дерево і зриває їх, а хтось чекає, поки вони самі впадуть.

Але останнім часом набувають все більшої і більшої популярності карликові дерева. Вони тільки трохи вищі за людський зріст і дуже зручні для збору урожаю, Плодоносять рясно, велику тінь довкола себе не створюють і абсолютно невимогливі до кліматичних умов та ґрунту. Низькорослих сортів багато і дехто з них закладає цілі сади. Ті, хто серйозно займається вирощуванням горіхів, як правило, збуває зернята за кордоном. У Німеччині, наприклад, кілограм лущених горіхів можна продати за 2-5 євро. В Україні ціни у рази нижчі, хоча попит на продукцію також хороший.

У Хусті на продуктовому ринку біля багатьох продавців, які реалізовують овочі та фрукти можна побачити рукописні таблички: «Прийму горіхи». Пробуємо дізнатися ціни.

«Є 4 види горіхів, які ми приймаємо, – зізнається чоловік років 50. Представляється Павлом. – В ідеалі це мають бути висушені серединки, розколоті рівно навпіл. Але беру і сирі, і чищені, але трохи не зразково, скажімо, четвертинки. Найдешевші приймаю по 90 гривень. За найбільш якісні даю 110 гривень».

У іншому місці вдається знайти людину, яка готова за кілограм лущених серединок заплатити 120 гривень.

«Я скуповую чищені горіхи. Потім продукцію у нас забирають у інші області і там продають дорожче. Ми ж отримуємо відсоток. Мені теж треба з чогось жити, годувати родину. Чоловік у мене прикутий до ліжка і двоє доньок-підлітків», – наголошує жінка, називаючи себе Діаною.

Ще одна заготівельниця приймає серединки по 150 гривень.

Цікаво, що у минулому році за кілограм лущених горіхів давали 70-90 гривень. Зараз ціни зросли. Але стосується це практично усіх продуктів.

Через сервіси оголошень збувають краяни дари садів і напряму в інші куточки держави. Гроші їм переказують на картки, а продукцію вони відправляють замовнику поштою.

«Я продаю на Тернопільщину. Мені дають по 200 гривень за кілограм. Навіть із пересилкою вигідніше, ніж віддавати за безцінь перекупникам на ринку, – зізнається хустянка Марія Моргентал. – Я пенсіонерка. Часу маю вдосталь. Вечорами сидимо з чоловіком із молотками і стукаємо собі по горіхах. Клієнтів знайшла онучка. Хоч трохи завдяки такому «підробітку» можу покращити фінансовий стан. Тим більше, що дерева вродили непогано, ми зібрали 14 мішків горіхів. Буде роботи на цілу зиму. Плоди в нас гарні, великі, з тонкою шкіркою, легко розколюються, дуже смачні. Дещо й собі залишу, буде для випічки та просто поїсти. Мені цей продукт допомагає знизити артеріальний тиск».

Що роблять закарпатці з горіхів

Звичайно, найбільш поширеним способом застосування горіхів є кулінарія. Утім горіхи не тільки смачні, а ще й корисні і наші краяни знаються на різних цілющих настоянках, які допомога гають підвищити імунітет і впоратись із певними захворюваннями.

Іван Ковач із Тячева розповідає, що за дідовою технологією готує горіховий сироп, який вживає при харчових отруєннях та розладах травлення.

«Горіхи потрібні ще зелені, їх збираю до періоду повного дозрівання. 20 горіхів поміщаю у банку і додаю 200 грамів цукру. Закриваю кришкою і ставлю в темне місце на 2 тижні. Відтак доливаю туди пляшку горілки та стільки ж води. Знову закриваю кришкою і залишаю настоюватися на 4 тижні. Після цього проціджую через марлю і сироп можна вживати. Але приймати його потрібно небагато, 1-2 столові ложки», – каже чоловік «Карпатському об’єктиву».

Його дружина Лідія ділиться іншим рецептом – із горіхових перегородок.

«Із кілограму горіхів можна отримати 30-40 грамів перегородок. Їх заливаю літром горілки або самогону. Додаю 150 грамів меду. Має постояти 3-4 дні у темному підвалі. Далі проціджую і можна вживати по чайній ложці двічі на добу. Може зберігатися 3 роки. Допомагає при хворобах щитоподібної залози, серцево-судинної та нервової системи. Цією ж настоянкою лікують жіноче безпліддя та вона додає чоловікам сили. Головне, аби мед був натуральним, а горілка якісною», – стверджує жінка.

Знають у цій родині і що робити з горіховою шкаралупою.

«Є чудовий рецепт, який ідеально очищає судини. Але я б його не всім рекомендував. Скажу одне, мені це допомогло, коли однією ногою вже на тому світі був. На 200 грам ретельно промитої шкаралупи я брав 5 таблеток активованого вугілля та літр авіаційного газу (добре відфільтрованого). Настоюватися розчин має 2 місяці. Кажуть, що допомагає й від раку. Тим не менше, я не дипломований медик і жоден із рецептів нікому не раджу повторювати та експериментувати зі своїм здоров’ям. Бо що одному допомогло, іншого може й скалічити. Але цю настоянку називають від зіллям від ста хвороб і приймати її можна всього 20-25 крапель на день», – переконує пан Василь.

Чому корисно їсти горіхи

Те, що горіхи корисні – традиційна медицина також не заперечує і лікарі радять вживати цей продукт практично усім, називаючи його «їжею для розуму».

«Волоські горіхи справді покращують розумову діяльність, – стверджує лікарка з Мукачева Мирослава Рак. – Завдяки вмісту поліненасичених жирів та інших поживних речовин, вони сприяють кращій концентрації, пам’яті та загальному здоров’ю мозку. Крім того, вони багаті на омега-3 жирні кислоти. Їх навіть називають одним із найкращих рослинних джерел альфа-ліноленової кислоти, бо їхнє регулярне споживання допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Цей продукт також контролює рівень «поганого» холестерину і покращує здоров’я серця. А ще горіхи містять багато антиоксидантів, які допомагають боротися зі запальними процесами в організмі та захищають клітини від ушкоджень вільними радикалами. Завдяки наявності клітковини, «золоті зернятка» покращують травлення».

Тим не менше, зловживати горіхами медикиня не радить і рекомендує з’їдати всього 5-7 штук (приблизно 30 грамів) серединок на добу.

«Горіхи є дуже висококалорійним продуктом, тому надто об’їдатися ними не варто. Особливо тим, хто контролює вагу. Якщо вживати їх забагато, це може спричинити здуття, газоутворення або навіть пронос. У деяких людей волоські горіхи можуть викликати подразнення слизової шлунка або печію, особливо якщо є проблеми з кислотністю. Важливо також правильно зберігати плоди, оскільки вони багаті на поліненасичені жири, які можуть швидко окислюватися, негативно впливати на самопочуття і викликати запальні процеси. Проте якщо вживати волоські горіхи в розумних кількостях і бути уважним до реакцій свого організму, їхній вплив буде здебільшого позитивним», – стверджує фахівчиня.

Тож закарпатці можуть сміливо запасатися горіхами на зиму. Зараз навіть ті, хто їх не вирощує, можуть придбати зернини за відносно помірну ціну, адже перед зимовими святами їхня вартість традиційно злетить вгору в декілька разів.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах