172197
14:12 7.102024

На Закарпатті дорожчають продукти. Які і на скільки

Життя 2125

Останнім часом на ринках та в магазинах області спостерігається суттєве підняття цін. Навіть сезонні овочі та фрукти у цьому році є недешевими. Споживчий кошик, за прогнозами експертів, восени стане ще дорожчим. Тож чого чекати вже незабаром?

А на які продукти вартість піднялася вже? Що кажуть із цього приводу краяни? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

М’ясо стає недоступним

Найбільш болісно б’є по гаманцях закарпатців вартість м’ясної продукції. Більшість нарікають, що саме м’ясо почали купувати все рідше і рідше… не частіше одного разу на тиждень.

Галина Волошин – власниця однієї з торгових точок у Хусті, торгує переважно свининою та яловичиною, утім вибір у неї широкий. Зізнається, що якщо середній чек покупця раніше становив 500 гривень, то зараз люди намагаються вкластися у 200. При тому, що продукція здорожчала.

«Населення біднішає. У багатьох немає роботи, прибутків, пенсії низькі, зарплати мізерні. При цьому через ряд чинників вартість продукції ми змушені піднімати. Дорожчає м’ясо у заготівельників, тож автоматично росте ціна і в нас. Вони ж нарікають на вартість кормів, ветеринарних препаратів… Але я б не сказала, що настільки вже й суттєво м’ясо подорожчало. Майже всі види піднялися в ціні максимум гривень на 20-30, – розповідає жінка «Карпатському об’єктиву».

За її словами, курка, наприклад, тримається в ціні вже досить тривалий час. Філе, для прикладу, коштує 160-165 гривень. І саме його покупці обирають найчастіше.

«Якщо взяти свинину, лопатка зараз коштує 180 гривень, м’якоть 170, корейка 150, ребра 165, рулька без кістки 135, підчеревина – 165. Молода яловичина – 260, стара – 240. М’якоть телятини – 300 гривень. Це не такі вже й захмарні ціни», – зазначає пані Галина.

А ось покупці скаржаться на здорожчання сала.

«Ще недавно я купувала сало по 100 гривень, – наголошує пенсіонерка пані Магдалина. – Тепер 130-150. Дехто навіть 200 просить і по 100 гривень за кілограм жиру. Переважно смажу на олії, але деколи люблю на скибку хліба жир намастити. Проте з такими цінами скоро тільки сіллю буханець доведеться присипати».

Овочі, фрукти

Відколи у області господині почали консервувавати овочі, на деякі з них зросла вартість досить сильно. Якщо ще недавно огірки продавали по 50 гривень, то зараз по 60. Кабачки з 20 гривень стали 35, картопля вперто тримається на позначці 18-20 гривень, а капуста взагалі б’є рекорди.

«Ще недавно брала капусту для салату по 15 гривень. Нині вирішила накрутити голубців. Пішла на ринок. Очам своїм не повірила. Уже по 45. Як ранньою весною перша… з грядки… А незабаром потрібно буде купувати квасити, бо чоловік дуже любить. Навіть не знаю, скільки кілограмів зможу придбати. Зима не за горами, у будь-якому разі хоч чимось запастися потрібно. Тільки от де брати гроші – це вже інше питання», – ділиться думками пані Мирослава.

Також жінка додає, що фрукти зараз також недешеві.

«Дітям потрібні вітаміни. Коли ж їм їсти їх, як не влітку, коли все свіженьке і смачненьке, – наголошує вона. – Але ціни, як не прикро, «кусаються»… і досить сильно. Єдине, кавуни зараз можна по 6-8 гривень за кілограм купити, усе інше дороге. Наприклад, кілограм персиків 35-45 гривень, абрикос – 75-80, винограду – 80-122. Літрова банка яфин – 120. Хоча вже й по 80 можна було купити. Полуниця – 100 гривень. Навіть наші закарпатські яблука зараз недешеві – по 35-40 гривень, груші – по 50. Банани, а вони потрібні практично для приготування більшості десертів – по 50-65 гривень. Але ці фрукти привозні, не місцеві, тож таку ціну я сприйняти можу. А от що дивує, це вартість наших продуктів, якими рясніють сади на Закарпатті».

Тож якщо вже зараз овочі та фрукти такі дорогі, восени вони навряд чи стануть дешевшими… принаймні більшість.

Хліб, борошно, цукор

Чи не найсильніше непокоїть краян подорожчання хліба… при тому, що його вартість невдовзі, скоріш за все, зросте ще більше.

«Як не прикро, усе дорожчає. Якщо ще недавно я брав тонну борошна за 10 тисяч, то зараз за нього віддаю вже 15, а на листопад, кажуть, воно коштуватиме більше 16, – наголошує пекар із Хустщини Василь Ковач. Звісно, що це позначається на собівартості хліба. Подорожчала й інша сировина – цукор, олія) приблизно відсотків на 20. А про ціни на енергоресурси взагалі мовчу».

Також, за словами чоловіка, дорожчою стала і логістика, і пакувальні матеріали. Тож він припускає, що хліб подорожчає в загальному відсотків на 15-20.

«Зараз я підняв вартість на 2-3 гривні, але з такими цінами це не буде верхньою межею. Якщо людям ціна стане непосильною, на жаль, змушений буду закриватися. Іншого виходу не бачу. Хоча чудово розумію й невдоволення покупців, їм гроші з неба також не падуть, але працювати собі у збиток я теж не можу, бо мені колективу ще і зарплату потрібно платити, і власну родину годувати», – стверджує пан Василь.

На дорогий цукор нарікає і Федір Волощук. Чоловік непокоїться, що занепаде через такі ціни і галузь виноробства.

«Ще 2-3 тижні тому цукор я купував по 28 гривень. Тепер – 34. При тому, що в жінок почався сезон заготівель на зиму, господині варять джеми, варення, повидла, компоти. Дружина дуже схвильована. У нас великий сад, дерева добре вродили, а консервація стає все більш недоступною. Якщо взимку вимикатимуть світло, не працюватиме морозильна камера, продукти пропадуть… А ще скоро треба буде вино робити. Така вартість цукру вдарить не тільки по нас, аматорах, хто тільки для себе готує вино, але більше по виробниках, які професійно займаються виноробством і роблять це у великих масштабах. Боюсь, що такі ціни серйозно позначаться на сфері і далеко не позитивно», – каже чоловік.

Загалом багато що з продуктів подорожчало уже наприкінці липня – у перші дні серпня. На осінь прогнозується новий стрибок цін… Тож зима у нас може бути справді нелегкою.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах