171764
08:32 1.102024

Сезон винограду. По скільки його продають на Закарпатті

Життя 331

У області в розпалі сезон збору винограду. Дозрівати він почав ще влітку, але наразі краяни масово збирають урожай. Хтось збуває продукцію серед знайомих, хтось робить вино, а хтось – віддає ягоди задарма практично незнайомим людям. Останнім часом на Закарпатті набирає популярності послуга самозбору, коли господарі запрошують до себе тих, хто хоче запастися виноградом чи іншими дарами садів фактично за символічну суму.

Тим часом вартість популярного у області продукту в супермаркетах відверто дивує. Та й на ринках нерідко цінники зашкалюють. Щоправда, там збувають переважно привозну продукцію…

Тож за скільки на Закарпатті можна купити виноград? Це й дізнавався «Карпатський об’єктив».

Які ціни в магазинах

Спочатку вирушаємо у супермаркети. Шукаємо виноград. Цікаво, що наш край є одним із імпортерів вітчизняної ягоди і до крамниць, крім закордонної продукції, потрапляє також і наша. І не тільки в межах області. Але чомусь мережі здебільшого торгують дорогим закордонним товаром.

Згідно з даними Держстату, загальна площа насаджень винограду в Україні становить 27,5 тис. га. Серед них лідерами є: Одеська область, де вирощується 66% українського винограду (росте на площі 18,2 тис. га), Миколаївська – 17% (4,6 тис. га), а також Закарпатська – 11% (3,1 тис. га). Утім… прилавки супермаркетів при цьому завалені переважно продукцією з Туреччини, Іспанії та Індії. При тому, що вітчизняного винограду мало, він міг би бути ще й у рази дешевший.

Скажімо, синій виноград із Молдови можна купити по 70 гривень, рожевий із Італії збувають по 115 гривень, турецький «Кишмиш» у більшості закладів коштує 100 гривень за кілограм, вартість індійського білого без кісточок – така ж, іспанського білого – 65 гривень.

Що ж стосується закарпатського винограду, то в торгових мережах рожевий збувають по 129 гривень, білий по 150, «Кишмиш» по 65-100 гривень.

У маленьких продуктових крамницях та міні-маркетах закарпатської продукції більше і вона у рази дешевша. Вартість коливається в середньому в межах 15-65 гривень за кілограм ягід залежно від сорту. Найбільш дешевою є «Ізабелла», найдорожчим «Кишмиш».

«У мене переважно представлено місцеву продукцію, – зізнається «Карпатському об’єктиву» власниця одного з магазинів у Мукачеві Тетяна Варга. – Привозять із Берегівщини самі ж виробники. – Найдешевше виноград можна купити по 15 гривень, найдорожче – по 105. Маю різні сорти, навіть екзотичні. Усі вирощено у нас у області».

Ринки

На ринках Закарпаття також найбільше закордонного винограду. За деякі сорти просять навіть 180 гривень. Місцевої продукції менше, але її також продають.

На продуктовому ринку в Хусті винограду чимало. Є різних сортів. Продавці нахвалюють ягоди, а покупці нарікають на високу вартість.

«У мене наш місцевий виноград «Ізабелла». Прошу по 20 гривень за кілограм. «Кишмиш» продаю по 90. Зараз виноград щоб зібрати і обстригти гілки просять по 120 гривень за годину. При цьому не в кожного є здоров’я та змога це робити власними силами. Та і щоб привезти продукцію до міста, потрібно або проїзд у маршрутці оплатити, або бензин купити. Якщо не продам, буде нам на вино», – каже пані Марія з Велятина.

Пані Тетяна з Хуста реалізовує іспанську та турецьку продукцію. Виноград у неї від 100 до 160 гривень. Каже, що дуже смачний і солодкий, бо налитий сонцем.

«Зараз сезон і вибір великий. Ціни немалі, бо подорожчала логістика. Та й зросли витрати на вирощування, плюс – примхи погоди. Літо всюди було надто спекотним і посушливим, що згубно вплинуло на врожайність», – наголошує вона.

Самовивіз

Тим часом у соцмережах та на сайтах оголошень кипить торгівля закарпатським виноградом практично за безцінь.

На Ужгородщині, наприклад, кілограм пропонують найчастіше по 5 гривень. Є навіть такі ґазди, які готові віддати по 4 чи 3. Але дивують оголошення іншого змісту…

«Віддам виноград безкоштовно, самовивезення», – йдеться у багатьох.

Зв’язуємося з однією із авторок. Каже, що вона з Баранинців, пропонує самозбір і самовивіз. Готова надати драбину та ще й кавою пригостити охочих поласувати виноградом.

«Вино ми не вживаємо, для себе декілька кілограмів зібрали, інше готові віддати тим, хто має потребу. Шкода, бо пропаде. Винограду в нас багато, кілограмів 200», – запевняє вона, представляючись Мар’яною.

У іншому оголошенні взагалі пропонують забрати вже зірваний виноград.

«Живу в Ужгороді, – каже пан Богдан. – Винограду в нас багато, самим стільки не потрібно. Я весь зірвав, можу віддати тим, хто має потребу, але не має змоги вирощувати. Маю білий і синій. Треба тільки забрати».

Але трапляються між оголошеннями й пропозиції самозбору по 10 гривень, і по 7 гривень. Тобто, хто як може, так збуває продукцію.

Ягода життя дає сили і енергію

Лікарі тим часом наголошують, що поки сезон, на виноград варто налягати, бо він є дуже корисним продуктом.

«Не дарма виноград називають ягодою життя, – каже «Карпатському об’єктиву» ужгородська лікарка Оксана Рогач. – Він є не лише смачним, але й цілющим, додає нам сил і енергії, запобігає появі онкологічних захворювань. Виноград містить багато антиоксидантів, зокрема флавоноїди, поліфеноли та ресвератрол. Ці речовини допомагають боротися з вільними радикалами, що може знижувати ризик розвитку хронічних захворювань, таких як рак і хвороби серця. А завдяки ресвератролу, виноград сприяє зміцненню судинної системи. Він допомагає знижувати рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищувати «хороший» (HDL). Завдяки вмісту лютеїну та зеаксантину, ця ягода може сприяти захисту очей від пошкоджень, пов’язаних із віком, і підтримувати загальний здоровий стан зору. Ресвератрол також може підтримувати здоров’я мозку, знижуючи запалення та ризик дегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. У винограді є харчові волокна, які допомагають покращити роботу кишечника та попереджати закрепи. Також цей продукт є низькокалорійним, що робить його хорошим перекусом для тих, хто стежить за вагою».

За словами медикині, рекомендована кількість винограду на день становить близько 150-200 грамів для дорослої людини. Це – приблизно одна невелика жменька або один стандартний стакан.

«Але людям із цукровим діабетом слід їсти виноград в дуже помірних кількостях або зовсім уникати його. Ця ягода містить високий рівень природних цукрів (глюкози та фруктози), тому може швидко підвищувати рівень цукру в крові. На жаль, дехто може мати індивідуальну непереносимість або алергічну реакцію на цей продукт, що може проявлятися висипанням, свербінням або проблемами з диханням. Варто їсти з обережністю і в не великих кількостях виноград і тим, хто має проблеми шлунково-кишкового тракту та захворювання нирок», – зазначила фахівчиня.

Утім більшість краян у цей час найбільше смакує виноградом, адже сезон не вічний, а взимку знову доведеться платити чималі гроші за турецький, єгипетський, італійський чи іспанський.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах