171533
13:12 26.092024

В етнографічному музеї села Великі Береги відкрили сезон святом збору винограду

Життя 283

25 вересня знову відкрив свої двері для шкільних занять етнографічний музей у селі Великі Береги, що на Берегівщині. Організатори ознайомили дітей із народними традиціями свята завершення збору врожаю винограду. Заняття зі школярами – майстер-класи та ознайомлення з народними традиціями – триватимуть протягом усього навчального року, відповідно до тематики свят різних пір року.

Будинок-музей села Великі Береги, який належить Закарпатському угорському інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, відіграє важливу роль у збереженні культурної спадщини. В закладі регулярно проводяться презентації угорських народних традицій, організовані громадськую організацією «Про Культура Субкарпатіка».

Програма розпочалася з виконання народного танцю у виконанні молодих танцюристів «Tulipán Tanoda».

Координаторка будинку-музею Адель Гал розповіла: «І цього року ми відкриваємо сезон традиційно святом збору врожаю винограду. Програму заходу складаємо, орієнтуючись на вік школярів, які навідалися в гості. Наш етнографічний музей дуже популярний серед учнів. Діти з різних навчальних закладів час від часу приїжджають до нас. Цього разу ми привітали учнів Ужгородського ліцею імені Габора Дайки. Сьогоднішнє відкриття сезону було збагачене виставкою національних костюмів народів нашого краю. Серед іншого бажаючі можуть побачити народні вбрання долинян, бойків, лемаків та гуцулів».

Консул консульства Угорщини у Берегові Андреа Фюлеп привітала присутніх від імені Угорського консульства та додала: «Уряд Угорщини вважає пріоритетною метою сприяння зміцненню угорської національної ідентичності, збереженню культурних та мовних цінностей угорців, щоб угорська громада і надалі залишалася на Закарпатті. Дякуємо батькам та вчителям за турботу про розвиток та навчання дітей рідної мови та традицій».

«З 2011 року ми працюємо над тим, щоб наблизити нашу культуру та традиції до людей, які тут проживають. Чудовим прикладом цього є цей будинок, який функціонує як живий музей. Сьогоднішній день також є підтвердженням тому, адже тут можна подивитися, доторкнутися до всього, що здається цікавим. Відвідувачі можуть відчути наше багате минуле та спадщину в своєрідному середовищі», – підкреслила координаторка громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» Крістіна Молнар.

Після відкриття діти могли розвивати свої танцювальні навички разом з учнями «Tulipán Tanoda», спробувати лущення кукурудзи, топтання винограду та пограти в старовинні народні ігри.

Хлопці та дівчата взяли участь у різних майстер-класах народного мистецтва. Присутні змогли скуштували вичавлений сік винограду, тобто смачне сусло, а також поласувати домашньою випічкою, яку традиційно готує в печі кухарка музею Пірошка Олас.

День був сповнений незабутніх вражень, відпочинком для майже двох сотень учасників, які прибули з села Великі Береги та Ужгорода.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди Дня туризму музеї Закарпаття запрошують усіх охочих на «Вільні години»
17:48
Напав з ножем на свою падчерку: В Мукачеві затримали ймовірного зловмисника
17:34
Закарпатські гвардійці і місцеві волонтери провели школярам уроки мужності
16:51
Атака на «Жигулі» по-закарпатськи: один викрав, щоб поїздити, інший – продав чужий автомобіль
16:03
В Ужгороді сьогодні попрощалися із солдатом, стрільцем-помічником гранатометника Міланом Романчаком.
15:17
30 кращих учнів Мукачівської громади отримуватимуть щомісячні премії
15:01
Яка повістка вважається врученою?
14:42
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Едуардом Кострабою
13:33
В етнографічному музеї села Великі Береги відкрили сезон святом збору винограду
13:12
На угорсько-румунському кордоні зупинили вантаж із фруктами, просякнутими кокаїном
12:37
Всі новини