171216
16:45 18.092024

Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника

Життя 492

На початку вересня науковці лабораторій ботанічної, екомоніторингу та працівники служби державної охорони провели обстеження території Рахів-Берлибаського природоохоронного науково-дослідного відділення, у тому числі і ділянок Костилівського лісництва філії «Великобичківське лісове мисливське господарство» ДП «Ліси України» у кварталах 23-26, що відповідно до Указу Президента України «Про зміну меж території КБЗ» від 02 січня 2022 року № 5/2022, передано до складу заповідника (новоприєднана територія).

Ці ділянки знаходиться у високогірній частині на схилах гір Латундор і Петрос Мармароський поблизу полонини Берлибашка Мармароського гірського хребта Українських Карпат.

Мармароські гори зачаровують своєю неповторною природою в будь-яку пору року. Це один з наймальовничіших, диких і важкодоступних гірських масивів Українських Карпат. Цей гірський масив ще називають Гуцульські Альпи. Вершини дійсно не схожі на інші гори Карпат, дуже нагадують рельєф Альп. Потужні скельні виходи, глибокі долини, дрімучі праліси, гострі стрімкі вершини, чисті потоки, високогірні озера, квітучі полонини, різко розчленовані схили, численні обриви зачаровують своєю неповторною красою.

Тут зосереджена значна кількість рідкісних видів рослин і тварин. Восени по особливому тихо, не чути співів пташок. Альпійські луки полонини Берлибашка ще випасають овечки, які тут будуть до середини вересня. Тишу порушують тільки гірські струмочки, що несуть свої гірські кришталево чисті грайливі води в долину Білого потоку.

В улоговинах трапляються заболочені луки, осоково-сфагнові болота та високогірні озера льодовикового походження. На нижчих гіпсометричних рівнях зустрічаються приполонинні хвойні та мішані ліси, що мають природоохоронне значення.

Зроблено наступне:

  • Проведено детальний огляд території унікальних приполонинних природних лісів і пралісів. За допомогою програми SMART визначено межі новоприєднаних територій, відмічено місця поширення рідкісних видів рослин, тварин, природних оселищ.
  • Обстежено луки, криволісся та верхню межу лісу;
  • Досліджено територію унікального високогірного лісового озера Йогана в урочищі Буковець. В зв’язку з періодом посухи, відмічається значне зниження рівня води озера.
  • Обстежено різноманіття фонових видів рослин, описано рослинні угруповання приполонинних лісів;
  • Відмічено місцезростання низки рідкісних видів рослин, серед яких листовик сколопендровий, скополія карніолійська, лунарія оживаюча, ломикамінь карпатський, тирлич крапчастий;
  • Зроблено відбір проб води та ґрунту для проведення хімічного аналізу;
  • Також, під час маршруту спостерігали за особиною самця оленя благородного. В осінню пору ці тварини особливо активні, адже починається період гону.

Під час обстеження не виявлено порушення природоохоронного законодавства.

Ця територія знаходиться поблизу Державного кордону з Румунією, тому прохід на цю територію можна здійснити тільки за спеціальними пропусками.

Про це повідомляє Карпатський біосферний заповідник.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах