170602
12:25 4.092024

На закарпатських ринках кипить торгівля інжиром. Які ціни

Життя 749

Інжир, хоча і вважається екзотом, але чимало мешканців області його успішно вирощують уже впродовж багатьох років. Саме зараз плоди цього смачного фрукта дозрівають і ринки краю переповнені солодкими ароматними плодами. Продають його у різних містах Закарпаття практично за однаковими цінами. Та й ростуть у нас «фігові» дерева наразі чи не в кожному місті й селі…

Тож «Карпатський об’єктив» вирішив з’ясувати вартість фруктів, чим вони корисні і скільки їх можна з’їдати.

Ціни стартують від 120 гривень

Вартість інжиру на ринках Ужгорода коливається від 120 до 200 гривень за кілограм.

«Я багато продукції збуваю завдяки соцмережам. Виставляю фото і пропоную людям придбати. Відгуків завжди багато, дехто замовляє одразу по 3-4 кілограми. Тому на ринку торгую не так уже й часто. На жаль, трапляється таке, що комусь привезла плоди і людина або не може, або не хоче їх забрати. Тоді змушена йти на ринок. Торгую переважно на П’яному базарі. Сама не місцева, але живу недалеко від обласного центру, тож маю можливість привезти інжир практично будь-коли. За кілограм міксу із чотирьох різних сортів інжиру прошу 200 гривень», – каже пані Марія, жінка років 55.

Інша продавчиня просить за кілограм вітамінних плодів 150 гривень.

«Я з Минаю. Інжир вирощую років 20. Особливого догляду за ним не потрібно, але необхідний і полив, і підживлення добривами, і боротьба зі шкідниками, і профілактика. Маю великий сад, вирощую всього потроху. Життя зараз непросте, із чогось жити потрібно. Інжир добре плодоносить, наприклад, у мене є «Далматський» і він двічі на рік дає врожай. Але не всі сорти можуть успішно прижитись у нашому краї. Деякі в мене сувору весну не пережили, на жаль», – наголошує вона.

Ще в однієї продав чині інжир по 120 гривень.

«Я мешкаю в Ужгороді. Пенсіонерка. Торгую періодично, коли є потреба. Пропоную забирати в мене овочі шляхом самовивезення. Якщо людина готова сама собі назбирати, можу віддати й по 100 гривень за кілограм. Самій збирати врожай нелегко, немолода вже, мені 68 років, – каже пані Єлизавета. – Загалом інжир – унікальний фрукт, який можна їсти як сирим, так і сушеним та консервованим. Рослина дуже давня, її описував ще батько ботаніки Теофраст, що народився 372 року до н. е. Сама я колишня вчителька, біологиня, тож можу розповідати про цю «винну ягоду» годинами. Не секрет, що Олександр Македонський для відновлення сил брав із собою сушений інжир у походи. Він не займав багато місця і чудово відновлював виснажений організм. Саме дерево є довгожителем, може жити і плодоносити 300-400 років».

Покупці досить охоче купують солодкі фрукти. Найчастіше кажуть, що беруть дітям, аби поповнити до зими запас вітамінів.

«У мене семирічний син та п’ятирічна донечка. Щодня даю дітям якісь фрукти. Стараюся більше брати наших, закарпатських. Добре, що клімат у нас сприятливий і вирощують дуже багато всього. Купую здебільшого кілограм, не більше двох. Краще завжди придбати трохи свіженького. Інжир дуже смачний і з нього можна готувати багато різних смаколиків, – стверджує ужгородка Світлана Кемінь. – Плоди гарно поєднуються з йогуртом, вершками, домашнім сиром, із них виходять просто неймовірні фруктові салати, дехто навіть варення робить, або із рибою та м’ясом подає. Мої діти, наприклад, дуже люблять десерт із чорносливом. На 4 штуки інжиру беру 4 чорносливи і 4 грецькі горіхи, 2 столові ложки цукру та одну – меду. Чорнослив замочую на 10 хвилин, а потім подрібнюю його у блендері разом із дрібно нарізаними горіхами, сметаною та медом. Інжир розрізаю і наповнюю цією начинкою. Зверху можна ще полити розтопленим шоколадом. Виходить неймовірно!».

Тож чим корисний інжир і чому його потрібно їсти?

Про це знає ужгородська лікарка Тамара Палчей.

«Інжир є хорошим профілактичним засобом проти багатьох захворювань, – каже «Карпатському об’єктиву» медикиня. – Він містить вітаміни та мінерали, такі як вітамін А, вітамін К, вітамін В6, кальцій, магній, калій, залізо та цинк. Ці речовини важливі для підтримки загального здоров’я організму. Крім того, він багатий на антиоксиданти, такі як фенольні сполуки та флавоноїди. Вони допомагають захищати клітини організму від пошкодження вільними радикалами, що може зменшити ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні хвороби та рак. А ще цей плід є хорошим джерелом харчових волокон, які допомагають покращити травлення, регулювати рівень цукру в крові та сприяють здоров’ю серця. Клітковина також допомагає підтримувати здоровий рівень холестерину. Завдяки високому вмісту клітковини, інжир сприяє регулярному травленню і може допомогти запобігти закрепам. Він також містить ферменти, які підтримують травлення та засвоєння їжі. У ньому міститься і калій, який важливий для підтримки здорового рівня артеріального тиску, а вміст клітковини допомагає знизити рівень холестерину, що також сприяє здоров’ю серця. Інжир має низький глікемічний індекс, що означає, що він не спричиняє різких коливань рівня цукру в крові. Це може бути корисно для людей з діабетом або тих, хто хоче підтримувати стабільний рівень цукру»

За словами фахівчині, інжир потрібно їсти, аби підтримувати у балансі організм та покращити імунітет, а також, аби загалом мати хороше здоров’я. Утім підходить він не всім.

«Хоча інжир має багато корисних властивостей, є певні категорії людей, яким слід бути обережними або взагалі уникати вживання інжиру. Передусім, це стосується тих, хто має алергію на смоківницю або інші фрукти з родини тутових (наприклад, шовковицю чи фікус). Симптоми алергії можуть включати свербіж, висипання, набряк, у важких випадках — анафілактичний шок. Оскільки інжир багатий на клітковину, тож надмірне його вживання може викликати розлади травлення, такі як здуття, гази або діарея, особливо у людей з чутливим шлунково-кишковим трактом. А ще фрукт містить оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках або сечовому міхурі. Інжир також багатий на вітамін K, який впливає на згортання крові. Людям, які приймають антикоагулянти (наприклад, варфарин), слід бути обережними з кількістю споживаного інжиру, оскільки вітамін K може знизити ефективність ліків. Якщо фрукт сушений, у ньому більше цукру, ніж у свіжому, тож тим, у кого діабет, варто цей факт враховувати», – зазначає Тамара Палчей.

Оптимальна кількість інжиру, яку можна вживати на добу, як вважає лікарка, залежить від його форми (свіжий чи сушений), індивідуальних потреб та здоров’я людини.

«Якщо мова йде про свіжі плоди, то їх рекомендується з’їдати по 3-5 штук на день. Ця кількість вважається безпечною та корисною для більшості людей. Свіжий інжир містить багато води і має менше калорій, ніж сушений, тому його можна їсти в більшій кількості, – наголошує вона. – Якщо ж інжир сушений, то достатньо 2-4 штуки на добу. Він містить більше цукру і калорій, тому його рекомендується їсти небагато. Але не варто забувати й про індивідуальні потреби організму. Кількість інжиру може змінюватися в залежності від стану здоров’я, рівня фізичної активності та наявності медичних показань. Людям із хронічними захворюваннями або специфічними потребами варто проконсультуватися з лікарем або дієтологом для визначення оптимальної кількості інжиру в їх раціоні».

Утім медикиня переконує, що помірне вживання інжиру має бути частиною здорового харчування, адже фрукт не тільки корисний, але ще й дуже смачний.

Тож поки сезон, краяни мають можливість насолодитись «фіговими» плодами. Тим більше, що в нашій області вони вже давно перестали вважатися екзотами і доступні практично кожному.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах