170592
10:31 4.092024

На Закарпатті почався сезон маринування. Огірки, помідори, кабачки: що обирають краяни

Життя 372

Ніхто не знає, чи чекають на нас відключення світла, які вдарять морози і як буде з фінансами в умовах війни. Тож і не дивно, що мешканці області активно скуповують на ринках овочі і господині займаються консервацією.

На жаль, вартість найпопулярніших продуктів досить висока. Люди нарікають, що запастися необхідною кількістю овочів не виходить. Однак бодай по декілька кілограмів усе одно купують. Тож що маринують краяни і які ціни на ринках області на головні компоненти для «закруток». Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Огірки

Марія Ковач із Виноградова продає огірки. Каже, що корнішон вирощує вдома у великих обсягах. Насіння привезла з Угорщини.

«Я зриваю огірки під замовлення, продаю тільки свіжі. Усі вони маленькі просто ідеально рівні. Купують для «закладування» жінки з багатьох куточків області. Приїжджають до мене і з Ужгорода, і з Мукачева, і з Хуста. Оголошення даю через соціальні мережі. Нерідко замовляють великі партії, які потім збувають у себе вдома вроздріб. Прошу по 50 гривень за кілограм. Найбільше за один раз купили в цьому році 100 кілограмів, найменше – 10», – каже жінка «Карпатському об’єктиву».

Наталія Рогач торгує огірками на хустському ринку. Продукцію збуває за різними цінами,

«Маленькі огірки в мене по 55 гривень, за найдрібніші прошу по 60. Це – для консервації. Великі, що для салату, віддаю й по 30. Якщо їх порізати, теж можна «маринувати». Дехто так і робить. Можу навіть простеньким і швидким рецептом поділитися. На дно літрової банки ставлю листя вишні чи винограду, лавровий лист, два зубчики часнику, гілочку кропу, один гіркий перець і кілька зернин чорного горошку. Відтак заповнюю ємність огірками. Зверху присипаю столовою ложкою солі та цукру та додаю 3 столові ложки оцту. Заливаю окропом і відправляю в духовку на 15-20 хвилин. Відтак закручую банки і аби повільно остивали, закутую їх ковдрою. Огірочки виходять хрумкі та смачні», – зізнається жінка.

У неї купує 5 кілограмів для соління пенсіонерка Ірина Кочіш. Каже, що солоні здоровіші за мариновані і також ділиться рецептом.

«На трилітрову банку беру по 2 листочки вишні, смородини та хрону, 2 стебельцята кропу і 2 зубчики часнику, гіркий перець. Викладаю все на дно. Відтак щільно утрамбовую огірки. Роблю розчин із води та 3 столових ложок солі. Закриваю банку капроновою кришкою і ставлю в холодне місце. Виходить смачно і корисно!» – переконує жінка.

Загалом на консервацію закарпатці купують від 10 кілограмів огірків, якщо родина невелика. У кого ж більші сім’ї, беруть і по 30, і по 40 кілограмів. Дехто частину врожаю (найменші огірочки) зриває з городу, а частину докуповує.

Помідори

Ціни на помідори також різні.

Наприклад, чері продають у середньому по 30 гривень, сливки та круглі «парадички» можна купити й по 15. Їх краяни маринують так само, як і огірки.

Мукачівка Дарина Тодавчич зізнається, що користується тільки бабусиним рецептом, бо знає, що він перевірений часом.

«Уже «закатала» майже 100 банок різної консервації. Зима довга, поїмо усе. Помідори мариную у трилітрових банках, бо сім’я у нас велика. На одну йде приблизно 2 кілограми невеликих «парадичок». На дно укладаю малинове листя, вимиті та висушені помідори. Заливаю їх окропом і залишаю на 20 хвилин постояти. Після цього зливаю воду в каструлю і варю маринад, додаючи туди 2 столові ложки солі, 5 столових ложок цукру і столову ложку 9% оцту. У банки до помідорів додаю по кілька зубків часнику і заливаю маринадом. Закриваю стерильними кришками, перевертаю і залишаю до повного остигання», – ділиться досвідом жінка.

Дехто ж із помідорів уже варить томат, хтось готує аджику, а хтось готує лечо.

«Я «закатую» лечо у півлітрові банки. Нам із чоловіком та сином саме однієї достатньо на вечерю. На кілограм помідорів беру кілограм болгарського перцю, нарізаю скибками. Можна додати ще 500 грамів баклажанів та 1 гострий перець. Викладаю в каструлю, додаю по столовій ложці солі, цукру, олії та оцту, помішую, доводжу до кипіння. Після цього варю ще 15 хвилин і розкладаю в стерилізовані банки та закриваю кришками. Коли потрібно, відкриваю лечо, вливаю його в каструлю з підсмаженою цибулею, додаю 1-2 яйця і можна їсти», – ділиться іршавчанка Олена Коваль.

Загалом помідорів різних видів для консервації закарпатці купують більше, ніж огірків, але кількість знову ж таки залежить від потреб та статків.

Кабачки

Оскільки огірки в цьому році дорогі, багато хто шукає їм альтернативу і замінює їх кабачками.

«Маринувати кабачки можна по-різному. У інтернеті є дуже багато рецептів. Не всі вдалі, але знайти щось своє може кожна господиня. Я роблю багато консервації завжди, але цьогоріч огірків намаринувала небагато, тільки ті, що вродили на городі. Набагато більше у мене «закладуваних» кабачків вийшло, бо продукт є більш доступним та не менш смачним», – наголошує Наталія Росоха із Міжгірщини.

Жінка також охоче ділиться одним із рецептів консервації.

«На 5 невеликих молодих кабачків знадобиться 5 зубчиків часнику, кріп, гірчиця у зернах. Для маринаду: 4 склянки (200мл.) води, по 2 столові ложки цукру, оцту, солі, а також чайна ложка куркуми. Чищу та нарізаю смужками кабачки. Викладаю їх у півлітрові банки. Додаю гірчицю, часник, кріп. Маринад доводжу до кипіння та заливаю у банки з кабачками. Складаю їх у велику каструлю, в яку наливаю води. Банки накриваю кришками та кип’ячу 5 хвилин. Відтак закручую кришки, перевертаю банки та залишаю їх до повного остигання», – наголошує вона.

Кабачки на ринках області можна купити по 20-30 гривень. Доволі дорого, порівняно з попередніми роками, утім усе ж дешевше, ніж огірки.

Крім власне маринованих овочів краяни активно готують на зиму ще й інші смаколики. Хтось надає перевагу кабачковій ікрі, хтось салатам-асорті, хтось маринує перець, хтось капусту, хтось до лечо додає квасолю, а хтось самотужки готує кетчуп та борщову заправку. Як би там не було, винахідливі закарпатці взимку голодними точно не залишаться.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах