169839
15:48 28.082024

Рада таки хоче заблокувати Telegram. Що кажуть краяни

Життя 518

На початку квітня українці активно обговорювали ймовірність блокування популярного месенжеру. Тоді вперше й заговорили у стінах Верховної Ради про те, що Telegram можуть заборонити. Відтак днями знову пролунали тривожні дзвіночки і це знову викликало хвилю непорозумінь серед громадськості.

Чи справді можуть заблокувати Telegram? Що з цього приводу кажуть самі парламентарі? Чи законним буде таке рішення? Якої думки закарпатці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Що не так із Telegram?

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв вважає, що месенжер становить національну загрозу. За його словами особливою проблемою є те, що офіційні особи активно ведуть канали у Telegram і це державі може «дорого коштувати». Він наголошує, що соцмережа є принципово немодерованою і її керівництво не вступає в комунікацію з державою.

«Всі заплатять свою ціну. Ціна буде високою. І дай, Боже, щоб у нас вистачило, чим розрахуватися за ці помилки. Бо це все помилки», – заявив він у інтерв’ю одному з телеканалів.

Відомо, що засновником Telegram є Павло Дуров. Свого часу він же створив ВКонтакте. І хоч наразі програміст мешкає в Дубаї, Потураєв переконаний, що існує достатньо доказів щодо того, що месенжер «афілійований з росією і знаходиться під впливом ворожих спецслужб». Тому, на його думку, якщо Telegram не встановить діалог з керівництвом України, влада може вдатися до його блокування.

«Я не бачу іншого варіанту, як не програти – не те що інформаційну війну, а війну взагалі – окрім як написати достатньо простий законопроєкт, суть якого буде в тому, що або мережі чи платформи встановлюють контакт з українською державою, або держава їх просто закриває», – запевняє депутат.

За словами парламентаря, Україна має необхідні технічні можливості для припинення роботи застосунку соцмережі на території країни.

Чи законно блокувати соцмережу?

Фактично позбавляти громадськість доступу до інформації є дуже поганим рішенням. Але Верховна Рада може піти на такі кроки. У цьому переконаний правник із Ужгорода Микола Молнар.

«Коли у 2017 році закривали «ВКонтактє», людей ніхто не питав. А там були сторінки, в які люди вклали гроші. Маю на увазі бізнес, медіа та різні проєкти. Зараз так само з Telegram. Не секрет, що в розвиток каналів також вкладаються фінанси, що реклама там коштує недешево, що для декого канал є єдиним способом заробітку. Тим не менше, якщо урядовці вирішать, це в їхній компетенції. В умовах війни таке рішення буде законним», – каже юрист «Карпатському об’єктиву».

Однак, на думку пана Миколи, повністю контролювати усі соцмережі держава все одно не зможе. Крім того, у Meta досі нерідко блокують цілком невинні дописи і українці масово скаржаться.

«Facebook видаляє контент, у якому немає ні сцен насильства, ні будь-яких інших порушень «стандартів спільноти». Це відбувається або автоматично, або за рахунок скарг. Будь-яке відео мережа може розцінити як маніпулятивне і будь-який допас просто без пояснень видалити і більше не поновити його. І з цим чомусь держава ніяк не хоче навести порядок. Крім того, говорити про якісь авторські права у соцмережах взагалі смішно. Із цим також ніхто лад не наводить. Із Telegram справді не все однозначно, блокувати його, на мою особисту думку, нерозумно», – каже він.

Якої думки закарпатці

Більшість краян проти блокування Telegram.

«У мене свій канал. Я на ньому заробляю. Це – моє єдине джерело доходу. Офіційно працювати не можу, я не ходячий, а інвалідна пенсія така низька, що її на ліки мало. Канал у мене гумористичного спрямування, без жодної політики. Якщо вже йдеться про загрозу державі, хай блокують якісь новинні канали, а не анекдоти, меми, кумедні відео. Я однозначно проти того, щоб Telegram закрили», – наголошує Василь Довганич із Хуста.

Телеграм вважає основним джерелом інформації 19-річний мукачівець Олег Росоха.

«Є багато каналів, із яких можна дізнатися новини свого міста, країни, навіть погоду на наступний день. Є для любителів спорту, психології, гумору, науки… Яку вони можуть становити загрозу? Тому я проти блокування. Моя мама, а їй 63 роки, тільки там рецепти і знаходить. Тому не можна казати, що месенжером користується тільки молодь. Крім того, Telegram зручний і для переписок, і для дзвінків. Це – як Viber, тільки набагато кращий», – запевняє юнак.

Зручним вважає месенжер і Вероніка Кіш із Виноградова.

«Знаю, що засновником є росіянин, припускаю, що через застосунок росіяни можуть отримувати доступ до наших даних. Однак не можна заперечити й той факт, що з усіх месенжерів Telegram є найбільш зручним. Звісно, якщо буде заміна на щось наше, тоді добре. Але навряд чи… заблокувавши Telegram… нам запропонують щось інше. Особисто я навіть не знаю, чим буду користуватися», – зізнається дівчина.

А Валентин Ковач із Тячева вважає, що Telegram – не його месенжер і якщо він небезпечний, хай уряд його негайно блокує.

«Зараз вибір месенжерів великий, обрати кожен може свій. А що стосується новин, хай люди черпають їх із достовірних джерел, а не з сумнівних, як у Telegram. Є газети, сайти з реальними підписами авторів, які є не блогерами, а журналістами, спеціалістами, які несуть відповідальність за свої слова і не ховаються за маскою анонімності. Тому, вважаю, що якщо Telegram небезпечний, краще його заблокувати», – стверджує чоловік.

Тим не менше, більшість краян впевнені, що якщо таки Telegram заборонять, не будуть шукати обхідних шляхів, наприклад, через VPN-сервіс, аби туди зайти і користуватимуться тими соцмережами, які дозволені.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах