16914
16:02 5.102016

Майже 100 тис. осіб на Закарпатті отримують субсидії

Життя 2347

img_3328

5 жовтня в будівлі облдержадміністрації відбулася прес-конференція Ганни Морозюк, директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА. Головною темою обговорення став порядок призначення субсидій на опалювальний період, який вже розпочався з 1 жовтня.

Житлова субсидія – це адресна допомога, яка надається громадянам в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. ЇЇ мають право отримати тільки ті громадяни, які у міру незадовільного матеріального становища не мають змоги самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні особі або такій, яка винаймає дане житло і має всі супровідні документи.

Щоб отримати субсидію потрібно падати до Управління соціального захисту тільки два документи – заяву та декларацію про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. У випадку, якщо людина орендує житло, то до цих документів потрібно додати договір оренди. Вимагання інших документів є незаконним.

Важливим є те, що декларація про доходи включає лише регулярні виплати. До неї не включають одноразові соціальні виплати, такі як допомога при народженні дитини, усиновленні та дивіденди з депозитів. При розрахунку субсидії враховується сукупний сімейний дохід за попередній календарний рік або за 9 місяців попереднього року за умови звернення впродовж 1-го кварталу поточного року.

Субсидія є безповоротною і її отримання не тягне за собою зміни форм власності житла. Вона призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Якщо член сім’ї, на якого призначена субсидія, помер, але у домогосподарстві є особи, на яких призначена субсидія, то виплата субсидії продовжується. Виплата субсидії припиняється у випадку, якщо не виплачується обов’язковий платіж.

Після закінчення терміну отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення здійснюють розрахунок субсидії на наступний період автоматично.

Також, Ганна Морозюк зазначила, що відповідно до чинного законодавства фінансовими органами здійснюється верифікація одержувачів житлових субсидій, тобто перевірка достовірності поданої інформації. Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати Управління соцзахисту про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу та купівлю товарів або оплату послуг.

З 1 жовтня по 30 квітня 2017 року зменшено норму використання природного газу для індивідуального опалення з 7 до 5, 5 куб.м на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць.

Сума невикористаної субсидії після закінчення опалювального сезону повертатиметься до державного бюджету. Але це стосуватиметься лише оплати за газ, опалення та електроенергії, яка використовується для опалення житла. Субсидії за електроенергію, воду та водовідведення повертатись не будуть. Таким чином, до державного бюджету було повернено 244 млн. 900 тис грн оплати за газ і 405 тис. 500 грн. оплати за електроенергію.

На обліку в управліннях соціального захисту на даний момент перебуває 97 тис. 549 сімей як отримувачі житлових субсидій. Ганна Морозюк зазначила, що цього року очікується збільшення кількості одержувачів субсидій на 20-25 тис. осіб.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

img_3330

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах