167150
12:23 25.082024

У Хусті відкрилася унікальна виставка до державного свята

Життя 1623

У експозиції архівні роботи з Міжнародних пленерів митців із Німеччини, Польщі, Словаччини, Боснії та Герцоговини, Молдови та інших країн, а також митців із різних куточків України та Закарпаття. Загалом – більше 20 авторів і більше п’яти десятків картин на різну тематику, виконаних у різних стилях та техніках. Присвячено виставку до Дня Незалежності України. Працює вона із 20 серпня у Хустській міській картинній галереї.

«Роботи всі із фондової колекції. Виконані митцями з різних країн під час пленерів, які проходили у нашому краї впродовж п’яти років, ще до повномасштабної війни, – розповідає «Карпатському об’єктиву» директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко. – Після кожного пленеру художники залишали по собі на згадку по дві роботи. Таким чином ми створили собі колекцію, яка нараховує до 400 полотен. Наразі урочистого відкриття ми не робили, але прийти подивитись експозицію може в будь-який день кожен охочий».

За словами пана Ореста, найчастіше відвідують подібні заходи внутрішньо переміщенні, вони активно цікавляться життям своєї нової маленької батьківщини.

«Я з Маріуполя, – розповідає пані Марія. – У Хусті мешкаю третій рік. Люблю мистецтво і завжди з радістю відвідую творчі локації. Неодноразово навіть купувала картини, особливо якщо їх продають із метою доброчинності, аби когось підтримати, допомогти закрити збір. Загалом мені неймовірно імпонує творчість закарпатських майстрів пензля. Тут не тільки розкішна природа, але й дуже багато талановитих людей».

Жінка і сама трохи малює, але свої роботи, як зізнається, поки не готова виносити на широкий загал.

А «незалежна» виставка розквартирувалася у трьох залах галереї. У одному з них зібрано роботи на тему Хуста. Серед них є дуже цікаві, на яких закарбовано певні миті, які не повторяться вже ніколи.

«Є історичні роботи. Наприклад, ремонт площі Духновича, – ділиться думками Орест Цюпко. – Це – наче архівна світлина. У інших залах у нас роботи на вільні теми, в тому числі у стилі модернізму, реалістичні. На останньому пленері в нас були учасники з 15 країн: Кувейт, Фінляндія, Німеччина тощо».

На жаль, останнім часом пленери такого масштабу не проводяться зовсім. Але митці все одно продовжують творити і звітувати творчістю.

«Мені дуже імпонує творчість Володимира Павлишина з Ужгорода. Приємно була вражена, побачивши на виставці його роботи, – наголосила хустянка Оксана Прокоп. – Його картини неймовірно колоритні, з глибоким філософським підтекстом. Це – ніби роздуми над довкіллям, не просто фотографічне відтворення реальності, а дійсно об’ємна проєкція внутрішнього світу і можливість кожному глядачу, споглядаючи прекрасне, додумати щось своє».

Однією з цікавинок виставки є те, що на ній експонуються твори тих митців, які на сьогодні, на жаль, уже відійшли у засвіти. Працюватиме вона близько місяця.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах