166918
16:53 20.082024

У Рахівському районі запрацював перший ЕкоХаб

Життя 1730

19 серпня ясінянські діти та дорослі мали можливість взяти участь у відкритті першого ЕкоХабу на території Рахівського району. Можливо, студія з таким змістом уже десь існує, але на Закарпатті вона перша. Метою створення стало бажання звернути увагу на критичний стан природи, який щороку погіршується. Іншим аспектом створення такого центру була потреба залучити дітей молодшого шкільного віку до міркування над своїми діями та діями дорослих щодо природи, а також надати можливість розвивати свої екоідеї, втілювати задуми, розкривати свою екологічну винахідливість та креативність у співпраці з друзями, однолітками.

Хаб розташований в самому центрі мальовничого високогірного Ясіня, столиці Гуцульщини. І як багато можливостей пропонує ЕкоХаб!

Вже перед самим входом яскравий стенд зупиняє погляд відвідувача. На ньому розташовані зразки побутових відходів, а поруч прописана інформація щодо розпаду цього чи іншого залишку. Також біля кожної кишеньки розташований QR-код, за яким, скориставшись гаджетом, відвідувачі можуть проглянути відео чи прочитати коротенький допис про переробку саме цього виду побутових відходів.

Переступивши поріг екологічного центру перед дітьми, а за бажанням і дорослими, ви відкриваєте широкий спектр можливостей, у якому є місце іграм, дослідам, навчанню.

Про задум, його втілення, підтримку та плани на майбутнє «Карпатський об’єктив» розпитував ідейну натхненницю ЕкоХабу для сталого майбутнього Марію Кеслер.

– Як відбуватиметься робота в ЕкоХабі?

– Робота ЕкоХабу під час навчального року залежатиме від зайнятості дітей. Адже гуртки в екологічному центрі будуть проходити після основних шкільних занять.

– Яка діяльність проходитиме під час гурткової роботи?

– Сподіваюся, що дітки із задоволенням відвідуватимуть ЕкоХаб і це буде їм на користь. Звернути увагу на екологічні проблеми зараз є актуальним завданням, хоча, на мою думку, вже навіть трохи запізно. Але постійно та одноманітно слухати інформацію нікому не цікаво, тому в нашому просторі це буде в довільній формі, не подібно до уроків, а використовуючи різні локації нашої студії, застосовуючи цікаві методики та інструменти для кращого сприйняття. Звісно, моя вчительська практика стане у пригоді, адже для мене під час роботи завжди у фокусі шоста освітня компетентність Державного стандарту початкової освіти. Але це не означає, що малеча буде тільки малювати, ліпити, вирізати, ні. У кожному занятті буде елемент математики, української або угорської мови та літератури. Цікаві задачки, розвиток зв’язного мовлення, пошукова робота для ЯДС підсилюватимуть шкільні знання, а також відбуватиметься їх накопичення для застосування в майбутньому.

– Які локації можна задіяти?

– Справді, в хабі є можливість переглядати фільми та мультфільми різного жанру на великому екрані за допомогою проєктора, знайомитися з фотосправою в руках не з віртуальним, а справжнім професійним фотоапаратом, подарунком від спонсорів, знайомитися із сучасною дитячою еколітературою та авторами й авторками, які завітають в екоцентр. Звісно ж, є острівець творчості: малювання, ручна праця, де особлива увага приділятиметься вторинному використанню побутових відходів, таких як втулки від паперових рушників, соломинок для соку, дерев’яні шпажки та зубочистки, петпляшки, залишки кольорового паперу тощо. Поряд із цим матиме місце робота з природним матеріалом та виготовлення сувенірів на різну тематику для благочинних шкільних ярмарків на підтримку ЗСУ.

– Чим був обумовлений вибір дати відкриття?

– Дату обрали не випадково, адже 19 серпня – Всеукраїнський день бджоляра (пасічника). Бджілка, а відповідно і бджоляр, дуже працьовиті. Ця маленька комаха, яка безперестанку працює, приносить багато користі не тільки природі, а й людям, тому цей день став знаковим. До того ж, наші карпатські бджілки збирають найвисокогірніший мед всієї України. Думаю, мед із полонини Шесса та околиць нашого Ясіня куштували кожен турист та туристка, які відвідували цей благодатний Карпатський край.

– Як реагували на подію гості?

– ЕкоХаб свою роботу розпочав десятиденним марафоном 19 серпня. На відкриття завітав і Андрій Делятинчук, голова селищної ради.

«Приємно бачити таку активну та сучасну вчительку нашої громади, яка ще й до того опікується екологією. Відомо, що зараз гостро стоїть питання забруднення особливо річок, наші сусіди із ближнього закордону б’ють на сполох. І не випадково саме пані Марії спало на думку відкрити такий центр, якому немає аналога в Рахівському районі, адже вона була активною учасницею міжнародного проєкту «5 країн, 1 річка», оскільки р.Тиса бере початок саме у нас і протікає ще через чотири країни. Тож ми стали свідками екологічної роботи її та дітей протягом трьох років. На мою думку, нам легше буде виховати екологічно свідомих дітей, ніж перевиховати їхніх батьків», – зазначив пан Андрій.

«Я щаслива, коли радіє моя донька, коли їй подобається щось дізнаватися. Особисто мені дуже сподобалося, по Єві було видно, що їй цікаво, а вона у мене не дуже емоційна. Донечці дуже сподобалося малювання на камінчиках, вона раніше таке не робила. Казала, що завтра точно прийде знову», – поділилася враженнями від заходу матуся Єви, пані Вікторія.

– Як до задуму поставилися колеги?

– Підтримати та розділити радість започаткування прийшли і колеги. Приємно, що є колеги-однодумці, які підтримують у роботі, з якими можна поділитися ідеями. Найпершою серед колег і беззаперечною моральною підтримкою вдячна Галині Данів, директорці Ясінянського закладу освіти №1, а також коліжанкам, які завжди поруч.

– Але як вдалося вмістити таку матеріальну базу?

– Проєкт «ЕкоХаб для сталого майбутнього» реалізовується в рамках співпраці Інституту еколого-релігійних студій (ІERS) із Союзом охорони природи Німеччини (NABU Bundesverband, NABU International). Знайомство з Інститутом із зернинки випадкової одноразової співпраці перетворилося на чудове дерево, яке, після року спільної роботи, дало перші плоди – ЕкоХаб в Ясіня.

– Що далі?

– Протягом 10 днів відбуватимуться активності із використанням різних локацій хабу, матеріалів та педагогічних інструментів. Кожен день марафону базуватиметься на екологічній даті або темі до того дня.

Наступним кроком буде наша участь у Тижні дії за цілі сталого розвитку, який проходитиме з 20-29 вересня. Захід відбудеться напередодні Саміту майбутнього в Нью-Йорку, де буде підписаний Пакт майбутнього. Тож ми стали учасниками такого заходу, який також проводиться і по всьому світу із закликами долучитися до глобального тижня дій за Цілі сталого розвитку.

У перспективі власниця екоцентру запрошує до співпраці активних вчителів-колег для проведення тематичних методичних зустрічей, а також для обговорення та втілення інших проєктів.

Окрема вдячність прозвучала від пані Марії її рідним: мамі, коханому чоловіку, брату, які доклали багато зусиль від розробки ідеї до втілення цього задуму.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах