166458
08:30 8.082024

Молодь як цінність: як Центр інновацій та розвитку УжНУ навчає та підтримує нове покоління

Життя 509

Молодь є інтелектуальною силою держави, основою економічного, політичного і суспільного життя. Тому робота з молодими людьми, постійна підтримка та просвіта є беззаперечною ціллю колективу Ужгородського національного університету. Свою діяльність працівниці Центру інновацій та розвитку УжНУ присвячують саме молоді. Протягом останнього року Центр організував низку заходів, які охоплювали різні сфери. Особливу увагу зосерджувались на питаннях розвитку потенціалу, профорієнтації, толерантності, інклюзивності та екосвідомості.

Уже не перший рік команду Центру інновацій та розвитку УжНУ запрошують долучитись до Молодіжного фестивалю “База: Гуртуйся! Гартуйся! Готуйся!”. Традиційно для юнаків та юнок працівниці УжНУ проводили симуляційну гру “Єдність в різноманітті “, яку молодь обожнює. Фасилітаторки Альона Алмашій та Марина Сташина-Неймет підіймали дуже важливі теми: засудження, відносини з батьками, життєві принципи, дружні і недружні стосунки, кохання, віросповідання і т.д.

Також представниці Центру долучилася до Десятого Всеукраїнського форуму взаємодії та розвитку. Директорка Центру інновацій та розвитку Альона Алмашій отримала змогу розповісти про їхню діяльність, вдало реалізовані проєкти, досвід в організації еко-вечірок, сортування сміття, особливості роботи з молоддю.

Ще один захід, який покликаний розширювати горизонти розуміння проблематики інклюзії, Центр інновацій та розвитку УжНУ провів спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини в м. Ужгород. Під час під час воркшопу “Інклюзія – це про мене (чи ні)?” Марина Сташина-Неймет намагалась разом зі студентами знайти відповіді на питання – що таке інклюзія і як вона відображається в житті кожного. Озвучені думки стали початком жвавої дискусії. А адвокатка приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Ужгороді Наталія Орбан наголосила на зміні підходів до цього питання з правової точки зору.

Центр розвитку та інновацій УжНУ радіє як новим співпрацям, так і довгостроковим партнерствам. Серед останніх є співробітництво з Управлінням у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради. Завдяки спільній роботі вдалось реалізували низку заходів у різних сферах. Зокрема, у березні у стінах ректорату зібралися близько 60 студентів університету, щоб дізнатися про основні напрямки роботи Ужгородської міської ради, про інновації в сфері освіти та культури та про можливості для молоді в місті. Директорка Центру Альона Алмашій зазначає: “Пишаємося студентами УжНУ та їх ініціативністю й активністю. Щоразу переконуємося, що наша молодь є важливою складовою сучасного українського суспільства. Безліч запитань у сфері політики, економіки, культури, туризму, стажуванню, працевлаштування пролунало від студентів УжНУ запрошеним гостям. Надіємося, такі заходи стануть плацдармом для нових ідей та звершень студентства”.

А нещодавно дві представниці УжНУ, серед яких провідна фахівчиня Центру інновацій та розвитку Марина Сташина-Неймет, взяли участь першому навчальному семінарі нового довгострокового навчального курсу проєкту Ради Європи “Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ” спільно з Міністерство молоді та спорту України – тренінгу для тренерів та тренерок у сфері молоді. “Для мене таке навчання є поштовхом не зупинятися, а шукати нові методи роботи, вдосконалювати зміст вже наявних програм заходів, шукати нові можливості для роботи з молоддю. Адже це не просто освіта впродовж життя, а можливість бути в діалозі із тими, для кого ми плануємо активності, з ким плануємо їх впроваджувати”, – ділиться представниця Центру.

Також Марина Сташина-Неймет долучилась до воркшопу для сімей ВПО, які виховують дітей з особливими освітніми потребами, яку організувала робоча група з питань інклюзії та правозахисту Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб м. Ужгород. Фахівчиня Центру провела для батьків вправу на зниження рівня стресу – протокол “Чотири стихії” та надала консультації з питань безбар’єрності.

Крім цього Марина Сташина-Неймет взяла участь в сесії “Напрацювання політики інклюзивності молодіжних рад”, яка проходила у Львові з 18 по 21 квітня. Учасники та учасниці знайомилися з основними поняттями в сфері соціальної інклюзії та безбар’єрності; принципами, яких важливо дотримуватися в роботі з різними групами молоді; разом аналізували наявні виклики та шукали шляхи їх вирішення. Важливо, що досвід Ужгородського національного університету став у нагоді при виконанні практичних завдань.

Попереду новий навчальний рік. А разом з ним – нові ідеї та плани, які обов’язково будуть реалізовані Центром розвитку та інновацій УжНУ задля освіченого, успішного й щасливого молодого покоління.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини