166372
11:36 6.082024

У Берегові розпочалася Закарпатська літня педагогічна академія імені Кельчеї

Життя 756

5 серпня відбулося урочисте відкриття Закарпатської літньої педагогічної академії імені Кельчеї, яку організувало Закарпатське угорське педагогічне товариство (ЗУПТ). Захід проходить на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ з 5 до 8 серпня.

Педагогічна академія має на меті сприяти розвитку угорської культури відповідно до загальнолюдських цінностей шляхом зміцнення системи освіти угорської національної меншини, а також оновлювати та підвищувати професійні компетенції угорської інтелігенції Закарпаття.

Цьогоріч учасники академії можуть прослухати лекції та взяти участь у практичних заняттях з таких тем: Закарпатська угорськомовна освіта, права меншин, компетентність, освіта-баланс-перспектива, як цифрова ера формує освіту.

Присутніх привітала завідуюча методичним кабінетом KMPSZ Єва Фодор.

«Угорська освіта на Закарпатті – це цінність, яку ми повинні берегти та плекати. Це дає не лише знання, але й культуру, ідентичність та згуртованість громади», – сказав консул Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, який також передав привітання генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкая.

Після цього президентка KMPSZ та ЗУІ Ільдіко Орос привітала учасників академії, наголосивши, що цього року це 23-я Закарпатська літня педагогічна академія «Kölcsey», але KMPSZ вже проводив навчання від 1992 року, щоб забезпечити якнайширше коло вчителів Закарпаття для отримання знань.

Після привітання Ільдіко Орос прочитала лекцію «Навчання закарпатською угорською мовою в російсько-українській війні». Вона підкреслила той факт, що ще до війни існувала напруга у сфері освіти рідною мовою меншин, яка була частково вирішена створенням Угорсько-української робочої групи з питань освіти. Завдяки цьому проєкт під назвою «Європейська інтегрована модель угорськомовної освіти» зміг стартувати в навчальних закладах Закарпаття. У цьому навчальному плані вони можуть вивчити мову, отримати знання щодо історії угорського народу та географії Карпатського басейну за рівну кількість годин.

Пані Орос також розглянула виклики війни в освіті: важливо зберегти існуючу освітню мережу, забезпечити навчальний процес у формі відвідування, відновити набуті права.

Ректор інституту Ракоці Степан Черничко розпочав свою презентацію під назвою «Права меншин у світлі європейських конвенцій» з обговорення рекомендацій, розроблених Управлінням Верховного комісара у справах національних меншин Організації з безпеки та співробітництва в Європі, які зачіпають права меншин не як загальні права людини, а як особливі права меншин. Він обґрунтував прикладом Латвії та Естонії, оскільки в цих двох державах також почалися плани переходу на державну освіту. Також пояснив: «Підтверджуючи опитуваннями, що мова навчання та ідентичність тісно пов’язані, ми наполягаємо на освіті рідною мовою, тому що це дозволяє нам бути як громада. У цьому велика відповідальність вчителів, які навчають у закарпатських школах, адже недостатньо, щоб школа була угорськомовною, але й потрібно забезпечити якісну освіту, щоб наші діти могли навчатися у найбільш сприятливих умовах».

Під час заходу присутні зможуть послухати ще багато цікавих та корисних презентацій та лекцій.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах