166344
18:26 5.082024

Скільки краяни готові викласти за шкільні ранці дітям

Життя 510

Поволі літо спливає до завершення і наближається початок навчального року. Закарпатці почали придивлятися до канцелярії та вибирати ранці для своїх школяриків. Хтось купує в магазинах, хтось замовляє через інтернет, а хтось привозить із найближчих європейських країн. Цінова політика, як і щороку на цю категорію товарів різна – від 150 до кількох тисяч гривень.

Але ж скільки готові викласти наші земляки за ранець для сина чи доньки? Чи радяться з самими дітьми? На що варто звернути увагу при покупці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Хто платить – той і вирішує

У цьому сезоні ціни на головний атрибут школяра майже не змінилися. Вартість піднялася несуттєво – відсотків на 10-20, – переконують продавці. Вибір же став ще більшим, ніж раніше.

«Як не дивно, найбільше, на що звертають увагу закарпатці при покупці рюкзака – це колір і малюнок. Навіть зручність часто відходить на другий план. Малечі купують ранці мами і з дітьми часто радяться, але вирішують усе ж нерідко самі. Буває, що дитина плаче, а матуся все одно вибирає те, що до снаги більше їй самій. У ціновому діапазоні найбільш затребуваними є рюкзаки за 600-1500 гривень. Учні більш старшого віку вибір роблять самі. Вони звертають увагу на якість, практичність. Ціна також має значення. Найчастіше вибір юнаки та дівчата зупиняють на продукції в межах 900-2000 гривень. А загалом ціни на рюкзаки стартують від 150 гривень. Верхня планка – 6 тисяч», – розповідає «Карпатському об’єктиву» Аліна Долгош, продавчиня одного з магазинів в Ужгороді.

У Марти Соболь із Мукачева цьогоріч до першого класу ідуть і син, і донька. Вони – двійнята. Жінка дуже ретельно і прискіпливо підійшла до питання вибору рюкзаків для малечі.

«Я обійшла багато «точок», де збувають ранці, передивилася багато сайтів у інтернеті, але так нічого путнього й не вибрала. Є непогані брендові спортивні ранці у мережевих закладах, утім це – не для першокласників, а для старших учнів. Відтак порадилася з сестрою, яка живе в Чехії… і вона там купила для Дениса та Ангеліни дуже гарні рюкзаки з ортопедичними спинками, яскраві, якісні. На наші гроші вони поштували по 3 тисячі гривень, але мої діти отримали їх у подарунок, бо сестра є їхньою хрещеною і вирішила зробити сюрприз», – зізналася жінка.

Дмитро Баняс із Хуста – десятикласник. Рюкзак собі купував сам.

«Я знайшов у інтернеті рюкзаки по 890 гривень. Є й набагато дешевші, але мені припали до душі ці. Оскільки влітку підробляв, трохи грошей собі на підготовку до школи заробив. Тож придбав чорний ранець для себе і сірий для сестри-восьмикласниці. У минулі роки батьки нам купували все необхідне для навчання. Нові рюкзаки ми мали не щороку. Із одним я міг проходити і 2-3 роки. Загалом я не надто прискіпливий, просто зараз чомусь захотілося обновок. Зі старим рюкзаком, який коштував 600 гривень, ходитиму на тренування», – запевнив школяр.

А Вікторія Ковач із Тячева рюкзаки дітям купила у секонд-хенді.

«Речі продаються на вагу і в останні дні ціни просто смішні. Є чимало справді гарної продукції. Для чого переплачувати? Виперу, висушу і ранці будуть, як нові. За два – сину і доньці… віддала всього 100 гривень. Де б я так дешево знайшла? Крім того, ранці брендові і в магазинах коштували б удесятеро дорожче. Та й тепер ніхто не розкошує. За нові б могла максимум заплатити по 300 гривень», – наголосила жінка.

Дехто з краян ще більш винахідливий – шиє ранці своїми руками.

«Я – кравчиня. Шию не тільки одяг, але й ексклюзивні рюкзаки для діток. Працюю вдома, у вільний час. Вироби в мене такі, що подібних не можна побачити ніде. Не скажу, що такі рюкзаки обходяться дешевше, ніж ті, які можна придбати десь на ринку чи в магазині, бо матеріали недешеві. Собівартість одного ранця може бути 400-500 гривень, плюс робота (2-3 дні). Але «фішка» зовсім не в ціні, а в якості і в ексклюзивності продукції. Батьки охоче платять по 2 тисячі за авторський рюкзак для дитини. У ньому і кишеньки для всього є, і спинка зручна, і оздоба не така, як у всіх», – стверджує Ірина Ребрик.

Що варто знати перед тим, як купувати ранець

Лікарі радять перед тим, як здійснювати важливу покупку, звертати увагу не тільки на якість матеріалу, але й на зручність виробу для самої дитини.

«Коли дитина йде до школи, для батьків це завжди важлива подія. Але особливо першокласникам матусі нерідко не вміють правильно вибрати ранець. Тож на що слід передусім звернути увагу? По-перше, на розмір. Рюкзак має відповідати зросту дитини. Його висота не повинна перевищувати довжину спини дитини. По-друге, на вагу. Порожній ранець не повинен бути важким. Рекомендована вага наповненого рюкзака – не більше 10-15% від ваги дитини. По-третє, на лямки. Вони мають бути регульованими і з м’якими накладками, щоб рівномірно розподіляти вагу і зменшувати тиск на плечі. По-четверте, на спинку. Ортопедична або напівжорстка спинка забезпечує підтримку спини та допомагає зберігати правильну поставу. Аж по-п’яте, на сам матеріал, із якого річ пошито. Бажано вибирати рюкзак із водонепроникної або водовідштовхувальної тканини, аби зберігати підручники та інші речі сухими в дощову погоду. По-шосте, на кількість відділень всередині. Ранець повинен мати достатню кишень для всіх необхідних речей, зокрема окреме відділення для бутербродів та пляшки з водою. По-сьоме, на світловідбиваючі елементи. Вони забезпечують видимість дитини на дорозі в темну пору доби або в умовах поганої видимості. По-восьме, на вентиляцію. Добре, якщо рюкзак має дихаючі вставки на спинці, що допоможуть уникнути перегрівання спини. По-дев’яте, на міцність виробу. Варто перевірити всі застібки, шви, аби рюкзак витримав «тягар знань» впродовж усього навчального року… а то й довше. І… по-десяте, на власне дизайн самого виробу. Ранець повинен подобатися дитині, адже тільки їй із ним ходити до школи і гризти «граніт науки». Перед покупкою, яку необхідно проводити разом зі школяриком, ранець потрібно приміряти і переконатися, що він малюнку справді до душі і що комфортний у використанні», – наголошує хустська лікарка Марія Думнич.

За словами медикині, головним критерієм при виборі рюкзака повинна бути зовсім не ціна, бо зараз настільки широкий вибір продукції, що хороші речі можна придбати і відносно недорого.

«Зараз особливо у старшокласників користуються попитом шопери. Але вони не є зручними для носіння в них книжок. Єдина сумка, яка є прийнятною для учнів – це для взуття та спортивної форми, якщо ці речі не поміщаються в ранець. Крім того, купуючи рюкзак для маленьких діток, батьки мають право просити у продавця сертифікат. І ще… раджу обирати надійних виробників», – запевнила спеціалістка.

Що ж… підготовка до школи тільки починається і краяни до вересня ще мають час для того, щоб вивчити найкращі пропозиції і обрати для своїх синів та донько справді найкращі ранці і придбати їх за доступними цінами.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах