166302
14:58 4.082024

Відбулося засідання Науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника

Життя 594

30 липня 2024 року під головуванням директора, заслуженого природоохоронця України Миколи Рибака у гібридному режимі проведено засідання Науково-технічної ради (далі-Рада) Карпатського біосферного заповідника. В його роботі взяло участь сімнадцять осіб та три запрошені спеціалісти.

В цьому році Рада зібралася уже втретє щоб обговорити важливі питання щодо відновлення, збереження і раціонального використання природних ресурсів на території Карпатського біосферного заповідника.

На засіданні Ради розглядались наступні питання:

– про стан збереження після лісових лук на території Карпатського біосферного заповідника, тенденції динаміки рослинності та імовірні шляхи відновлення;

– про підготовку до друку наукового збірника «Природа Карпат: науковий щорічник Карпатського біосферного заповідника та Інституту екології Карпат НАН України № 1 (9) 2024;

– про заходи щодо збереження дорожньої інфраструктури та підтримка річкових екокоридорів у Карпатському біосферному заповіднику шляхом розчищення русла водотоків від перешкод у рамках проєкту Open Rivers Programme;

– про погодження заходів з поліпшення санітарного стану лісів шляхом проведення вибірково-санітарних рубок на території Квасівського лісництва Філії «Рахівське лісове дослідне господарство» ДП «Ліси України», яка згідно з Указом Президента України № 5/2022 від 02.01.2022 р. «Про зміну меж території Карпатського біосферного заповідника» передається у постійне користування КБЗ та включення їх до ліміту на використання природних ресурсів у 2024 році;

– про погодження заходів з поліпшення санітарного стану лісів шляхом проведення вибірково-санітарних рубок на території Карпатського біосферного заповідника та включення їх до ліміту на використання природних ресурсів у 2024 році;

– про погодження інших рубок на території Богдан-Петроського та Трибушанського ПНДВ Карпатського біосферного заповідника та включення їх до ліміту на використання природних ресурсів у 2024 році.

В процесі обговорення питань порядку денного, особливу увагу було зосереджено на питаннях щодо збереження після лісових лук на території Заповідника, про заходи щодо збереження дорожньої інфраструктури та підтримка річкових екокоридорів шляхом розчистки русла водотоків від перешкод та забезпечення населення паливними дровами отриманими від проведення санітарних та інших рубок.

Рада відзначила важливість проведення заходів щодо збереження після лісових лук на території Заповідника та звернулася до впроваджувальної організації українсько-німецького проєкту Підтримка природно-заповідних територій в Україні щодо придбання для заповідника колісного трактора з навісним обладнанням який вкрай необхідний для виконання комплексних заходів в Долині нарцисів.

Рада одноголосно підтримала проведення заходів із знесення залишків двох річкових дамб (повністю зруйнованих та перегнилих конструкцій) на невеликих притоках у верхів’ях басейну Тиси в Богдан -Петроському та Марамороському ПНДВ, а також насипу з каменю на березі потоку Білий в Чорногірському ПНДВ.

Зазначені роботи дадуть можливість відновленню заплав, річкових екокоридорів та дорожньої інфраструктури без використання бюджетних коштів оскільки роботи будуть фінансуватися європейським фондом Open Rivers Programme.

Враховуючи важливість своєчасного забезпечення населення паливними дровами одноголосно підтримано проєкти лімітів на використання природних ресурсів в буферній зоні та зоні антропогенних ландшафтів Заповідника шляхом проведення вибірково-санітарних та інших рубок в т.ч. і на території Квасівського лісництва філії «Рахівське лісове дослідне господарство» ДП Ліси України – території заповідника яка відповідно до Указу Президента України від 02.01.2022 № 5/2022 «Про зміну меж території Карпатського біосферного заповідника» передається Заповіднику в постійне користування.

Всі питання порядку денного Радою розглянуті та прийняті відповідні позитивні рішення.

Про це повідомляє Карпатський біосферний заповідник.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини