166134
09:03 1.082024

На Ужгородщині триває традиційний табір гітарної музики, співу та віршів

Життя 769

У селі Малі Геєвці Ужгородського району на базі місцевого ліцею ім. Ференца Еґреші триває традиційний табір гітарної музики, співу та віршів. Змістовне дозвілля для дітей вже вп’яте організував Благодійний фонд «Ґеніус».

– Цьогорічний табір розпочався 29 липня і триватиме до 3 серпня. Він проводиться за підтримки угорського уряду, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини та Фонду ім. Габора Бетлена. Уже традиційно ми обробляємо пісні відомого виконавця, уродженця села Ласла Боді. Цього року теж обрали дві його композиції. Діти з відділення віршів оброблять та представлять на сцені поезії Яноша Араня. Ми обрали твори, які будуть цікавими як для старших людей, так і молодих. Наші вихованці представлять глядачам вірші закарпатських поетів Андора Тарці та Магди Фюзеші, покладені на музику, – повідомила Елеонора Богаті, керівниця табору, директорка Малогеєвецького ліцею ім. Ференца Еґреші.

Серед запрошених викладачів: Йожеф Івашкович, учитель музики, композитор, хормейстер; Маріанна Дьоркене Чакань, керівниця хору «Намисто»; Крістіан Савла, викладач гри на гітарі. Декламувати вірші дітей навчатимуть педагогині Нора Тарці та Еріка Яворська, а майстер-класи з рукоділля проведе Катерина Вагнер, організаторка місцевої школи.

– Я радий, що проводиться цей табір, адже співати вірші – це дуже рідкісна можливість. Старші діти, котрі приїжджають сюди вже не вперше, хочуть вивчити пісні. Ми обираємо композиції, які вони зможуть представити і вдома, передати їх далі, популяризувати цю справу. Наші викладачі займаються нею з великою любов’ю, і діти це відчувають. Нам не все одно, що вони співають. Для нас величезна радість долучатися до цієї роботи, – зазначив Йожеф Івашкович.

Урочисте відкриття табору відбулося 29 липня в актовій залі ліцею. Присутніх привітала, зокрема, директорка БФ «Ґеніус» Наталія Вараді.

– Ми проводимо табір уже п’ятий рік поспіль. Діти вивчають тут не тільки гру на гітарі, але й вірші, покладені на музику, поезію. Для наших вихованців це ще й об’єднуюча сила. Тут ідеться про розвиток талантів, це не масовий табір, а своєрідне наставництво. Мистецтво – це те, що допомагає людям у найбільших бідах. А творчі, мистецькі табори, організовані нашим благодійним фондом, завжди сприяють тому, щоб дитина відчувала, що вона талановита, належить до певної спільноти, що вона важлива і чимось вирізняється. Велике значення має й те, що діти збираються разом, радіють, тож літні канікули минають змістовно, – наголосила Наталія Вараді. Вона побажала учасникам на час перебування в таборі забути про воєнні обставини, усі біди та проблеми. Окрім навчання, зав’язувати дружбу, багато грати, знайомитися, щоб зарядитися на наступний навчальний рік.

Відтак директорка БФ «Ґеніус» подякувала за роботу колегам, які щороку долучаються до цієї благородної справи, виховуючи молоде покоління.

Заявки на участь у таборі приймалися з 3 травня до 3 червня від дітей віком 10–16 років, які цікавляться віршами, покладеними на музику, люблять співати, грати на гітарі. Зрештою до табору долучився 21 учасник з 12 навчальних закладів 10 населених пунктів краю. Це Берегово, Ратівці, Галоч, Велика Добронь, Паладь-Комарівці, Сюрте, Тейглаш, Тисаагтелек, Ужгород, Малі та Великі Геєвці. Багато хто приїхав уже не вперше, але є й новачки. Зокрема двоє учасників – вимушені переселенці. Це дівчата з Берегова, котрі ледь говорять угорською, але, за словами батьків, хочуть ближче ознайомитися з угорською музикою.

Вероніка та Надія переїхали з батьками до Берегова після початку війни з Київщини, з населеного пункту, який піддався бомбардуванню в лютому 2022 року. Їхній тато наразі займається небезпечною роботою неподалік лінії фронту – бере участь у розмінуванні територій. Діти розуміють угорську дедалі краще, але тепер ще українською розповіли, що подали заявки в табір за рекомендацією берегівського знайомого. Вони зацікавилися можливістю гри на гітарі. Обидві відвідують музичну школу, вивчають гру на фортепіано.

– Наразі я не уявляю, як мене навчать грати на гітарі, бо пам’ятаю, як важко було опанувати гру на піаніно. Зараз я закінчую музичну школу по класу фортепіано. Ще одне моє хобі – укорінення й подальше вирощування авокадо, – розповіла Вероніка.

– Я маю дуже хороший слух, тому мене часто хвалять. Думаю, що й тут я швидко вивчу пісню, – додає її молодша сестра Надія.

Емеше Бейреш приїхала з села Великі Геєвці.

– Протягом навчального року я співаю в хорі, вчуся грати на гітарі та фортепіано. Мені завжди дуже подобався цей табір, тут я вивчаю нові пісні, і ці знання стають мені в нагоді. Рекомендую й іншим, бо тут можна знайти багато нових друзів і багато чого навчитися, – зазначила дівчинка.

7-річний Матей Дьорке каже, що в таборі вже втретє. Наразі ще не грає на гітарі, лише на барабанах та бубні. Зізнається, що йому тут дуже подобається, особливо ігри та майстер-класи з рукоділля, але цікавиться також піснями й віршами.

Верніка Варга приїхала з Паладь-Комарівців, долучається до табору вже вдруге, бо минулого року дуже сподобався.

– Я тоді не вміла грати на гітарі, але навчилася. Восени батьки подарували мені інструмент, і я продовжила вдосконалювати свої навички. Рекомендую й іншим цей табір, бо це дуже цікаве дозвілля, повертаєшся додому сповнений чудових вражень.

З учасниками табору працюють шість професійних викладачів, яким допомагають у роботі три вихователі. У завершальний день діти представлять вивчене в рамках концерту.

R. V./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини