166102
13:49 31.072024

У Берегові розпочався традиційний Творчий табір ім. Марії Янкович

Життя 799

29 липня в Берегові розпочалася перша зміна 14-го Творчого табору ім. Марії Янкович. На базі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ його організовує Благодійний фонд «Ґеніус» за підтримки Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини, Фонду ім. Габора Бетлена й Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса.

Творчий табір здобув велику популярність серед молодих закарпатців віком 10–16 років, які цікавляться мистецтвом, тому вже традиційно він проводиться у дві зміни. Під час першої до навчання та відпочинку долучиться 60 дітей. Друга зміна відбудеться 5–10 серпня в селі Пийтерфолво. Табір названий на честь уродженки Ужгорода Марії Янкович, відомої закарпатської художниці.

Учасників табору насамперед привітала директорка БФ «Ґеніус» Наталія Вараді. Під час виступу вона зазначила, що мистецтво дає людині можливість виражати свої почуття, думки та переживання, а також приносить естетичне задоволення, яке збагачує її життя. «Роботи, котрі будуть створені протягом тижня, – це диво, магія, саме мистецтво», – наголосила директорка благодійного фонду.

Професійна керівниця табору – голова Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса Агнеш Кулін. До роботи табору долучилися також інші закарпатські митці: викладачка обласного центру дитячої та юнацької творчості «Падіюн», художниця, керамістка Крістіна Негер, художниця Ноемі Русин, лаборант відділу мистецтва Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, художник, графік Чаба Куташі, берегівська художниця, викладачка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Дьонді Ковач.

Після відкриття табору в інтерв’ю ЗМІ Наталія Вараді підкреслила, що для Благодійного фонду «Ґеніус» особливо важливо приділяти увагу не лише обдарованій молоді, а розвивати здібності всіх дітей: «Завдяки нашим учителям ми прагнемо допомогти кожній дитині розкрити свій талант».

Агнеш Кулін, у свою чергу, повідомила: «Цього року ми відзначаємо низку ювілеїв, які внесли до програми табору. Наша мета – не тільки викладання нових технік, але й ознайомлення дітей з основами історії мистецтва, а також надання молоді можливості активно спілкуватися під час факультативних заходів. У рамках тематичних занять у відповідних вікових групах викладачі розкажуть учасникам табору про реалізм, імпресіонізм, авангард, сюрреалістичне художнє мислення. Я, зокрема, ознайомлю дітей з діяльністю угорського фотографа Анре Кертеса. Підсумкову роботу плануємо побудувати на основі графічного твору Марії Янкович «Маленький митець». Частину хочемо створити з пап’є-маше та зберегти на майбутнє. Це стане своєрідним капелюхом, на якому кожен щороку зможе залишати свій меседж. Роботи, створені протягом тижня, виставимо в галереї Na’Conxypan Закарпатського угорського інституту. Сподіваємося, це буде дуже яскрава та захоплива експозиція».

(LI/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах