166017
13:55 29.072024

У Трансильванії почали роботу традиційний літній університет тастудентський табір

Життя 585

У місті Беїле-Тушнад почали роботу 33-й літній університет та студентський табір. До проведення заходів долучилися й представники Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС). 

Зокрема в круглому столі «Роль Закарпаття як містка у світлі початку переговорів про вступ України до ЄС» узяв участь заступник голови ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін. 

Під час свого виступу гість зауважив, що після розпаду Радянського Союзу Україна починала як держава, котра поважала нацменшини, мала кращу економічну позицію, ніж Польща тих років, але тільки війна підштовхнула Київ до необхідності руху в напрямку євроінтеграції.

Коли Горбачов випустив із пляшки дух свободи й держави, які входили до складу СРСР, почали приймати декларації про незалежність, Україна була гігантською країною з численним працьовитим населенням. А Товариство угорської культури Закарпаття після свого заснування створило власну інституційну систему та організації із захисту інтересів місцевої угорської громади.

Керівник Офісу заступника міністра закордонних справ Угорщини АттілаБрашої, у свою чергу, зазначив, що нещодавня зустріч Віктора Орбана та Володимира Зеленського стала результатом тривалої підготовчої роботи.

Політик нагадав, що після зміни режиму захистом національних, стратегічних та зовнішньополітичних інтересів Угорщини завжди займалися праві уряди, зокрема під час Балканської війни, кримської кризи 2014 року, повномасштабного вторгнення у 2022-му.

«Допомагати закарпатським угорцям – це наш конституційний обов’язок. Ми повинні знайти точки згоди в українсько-угорських двосторонніх відносинах», – підкреслив Аттіла Брашої.

На його думку, коли настане мир, Товариство угорської культури Закарпаття відіграватиме ключову роль у збереженні закарпатської угорської громади. «Після закінчення війни з огляду на демографічну трансформацію, якавідбувається на наших очах, безумовно, виникне потреба в зміні напряму роботи ТУКЗ-КМКС. Важливо, щоб організація стежила за повоєнним життям Закарпаття (для цього потрібна буде нова стратегія), а також щоб вона мала здатність до саморефлексії», – наголосив політик.

Захід організували Угорська молодіжна рада та Фонд «За мешини – ProMinoritate» у співпраці із 76 партнерами. На учасників зустрічі на березі річки Олт чекало загалом понад пів тисячі подій та виступ більш ніж тисячі спікерів. 

(SD/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Благодійники передали вантажівки та мінівени 711 бригаді охорони Державної спеціальної служби транспорту
17:20
ГО «Forever Young» провела безкоштовне медичне обстеження для мешканців с. Гать
17:01
Відбулися дослідження біорізноманіття та обстеження новоприєднаних територій Карпатського біосферного заповідника
16:45
У Перечині вперше відзначатимуть День машинобудівника
16:29
Проєкт для дівчат та жінок з інвалідністю «Надихаючі дівчата» стартує в Ужгороді
16:12
На Рахівщині підозрюваний у побитті співмешканки до смерті перебувати під вартою без застави
16:01
На Виноградівщині для педагогів ІРЦ та психологів провели практикум-семінар
15:38
Закарпатець разом з неповнолітнім пособником намагалися переправити чоловіка через кордон
15:19
Нацгвардійці здали кров для поранених побратимів
14:55
У Мукачеві відзначили 180-річчя від дня народження Мігая Мункачі
14:36
Всі новини