165161
19:22 7.072024

Річка, басейн чи ліс: де відпочивають закарпатці влітку

Життя 671

Літо у розпалі, а разом із ним – сезон відпусток. Хто має можливість, бере бодай декілька вихідних, аби побути разом із родиною та оздоровитись. За кордон через війну в державі мають можливість поїхати не всі, але вдома можливостей для відпочинку також чимало. Тож одні обирають мандрівки за грибами, інші – купання у водоймах, або прокладають власні маршрути на природу.

Тож де саме відпочиває більшість закарпатців? Яким видам дозвілля надають краяни перевагу? Скільки коштує година дозвілля у басейнах? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Краще гір можуть бути тільки гори

Дехто полюбляє справжній гірський екстрим і походи до стрімких вершин, від яких затамовує подих. Вартість сходження з інструктором залежить від складності маршруту і часу, проведеного на лоні природи. Наприклад, підйом на Говерлу та Петрос, розрахований на 3 дні, коштує від 3250 гривень, тридобова мандрівка Боржавськими полонинами обійдеться в 4250 гривень, похід на Хом’як та Синяк (теж триденний) вартуватиме 3050 гривень, як і на Свидовець. Подорож до карпатських скель для батьків із дітьми обійдеться у 3450 гривень. А шестиденна мандрівка мальовничими гірськими місцинами з підняттям на три вершини обійдеться майже у 10 тисяч гривень. Тижневе милування Чорногірським хребтом коштуватиме 4950 гривень.

«Групи формуються невеликі, до 10-15 осіб. Найбільшим попитом користуються походи з дітьми з нескладним маршрутом. Не можу сказати, що в групах багато краян, більше киян, харків’ян та одеситів, розповідає «Карпатському об’єктиву» тімлідер із Тячева Максим Ковач. – Піші походи на Говерлу наразі є одними з найбільш затребуваних, особливо в липні, коли погодні умови є найбільш сприятливими. Хоча в походи Карпатами можна ходити в будь-яку пору року, проте важливо бути витривалим, хоч трохи підготовленим до навантажень і не йти в невідомість без інструктора. Якщо раніше за літо в мене було більше 20 походів, то зараз – максимум 8-10. На жаль, люди менше подорожують, хоча наш регіон придатний для цікавого і дійсно повноцінного відпочинку».

Якщо підійматися на узвишшя Карпат до душі не всім, то погрибарити подобається багатьом. Головне – знати місця.

«Ціле літо ми з онуками збираємо в лісі гриби і ягоди. Крім того, що собі заготовляємо продукти, я ще й продаю надлишок на ринку, – зізнається Марія Русанюк з Нижнього Селища, що на Хустщині. – ідемо на «тихе полювання» зранку, бо під обід людей вже багато. А у вихідні у «хащі» людно, як десь на міській площі. Багато хустян замість пляжу більш охоче їдуть на пікнік до лісу. Грибів цьогоріч досить багато. І це неабияк тішить. Із порожніми корзинами додому не повертається ніхто. А ще – це адреналін, адже як приємно знайти «біле золото», що ховається десь під листочком. До того ж природа – це здоров’я, свіже повітря та активність краща, ніж десь у тренажерному залі».

Басейни, аквапарки

Мукачівка Людмила Челленяк надає перевагу відпочинку у басейні. Каже, що раз на тиждень разом із родиною йде поплавати і перемкнутись від буденності на хвилю позитиву.

«У вихідні тариф із дорослого 300 гривень за 3 години, із дитини – 200. Але можна купити абонемент на 8 відвідувань за 960 гривень чи на 12 за 1320. У будні годна плавання коштує вдень 100 гривень для дітей і 120 за дорослих, а у вечірні години 120 (діти) і 150 (дорослі). За бажання можна відпочити за додаткову плату й у спа-зоні з джакусі, соляною кімнатою, арома банею та іншими цікавинками. Як на мене, це краще проведення часу, ніж смажитися на сонці на березі річки і лежати у воді до колін», – запевняє жінка.

Утім куди більшою популярністю користуються в нашому краї берегівські термальні басейни. Перебування у одному з них за добу коштує 450 гривень. 2 години – 250, 3 – 300 гривень. Для осіб із інвалідністю вартість нижча 125 гривень – за 2 години і 150 – за 3.

В Ужгороді та на околицях міста місць для приємного купання є чимало. Ціни різні. Є й демократичні. Є й доволі високі. У середньому 200-400 гривень за годину. У вихідні та у свята – трохи дорожче.

У Тячеві ж година купання вартує всього 150 гривень для дорослих і 100 для дітей (від 12 років).

Чи не найдорожчим є купання в басейні у Хусті. У будні вхідний квиток коштує 700 гривень, у вихідні – 1000. Вартість двогодинного плавання обійдеться серед тижня для дорослих у 500 гривень, для дітей – 300, у суботу-неділю та свята – 700 гривень (дорослі) і 400 гривень (діти).

Ріки, озера, домашні хитрощі

І все ж більша частина закарпатців обирає безкоштовні місця і вільні для доступу водойми. Ужгородка Софія Ярошевич зізнається, що разом із рідними у вільний для відпочинку час іде купатися в кар’єр.

«Радванський кар’єр – чудове місце, де можна собі в задоволення поплавати. Відпочивальників там завжди багато, хоча вода прохолодна і глибока. Уж, як на мене, не дуже чистий, та й його практично вбрід може перейти навіть дитина. Хіба що в районі Боздоського парку є ділянка, де можна пропливти декілька метрів. Дехто зі знайомих купається на Кірпічці, хтось їде за місто, але на природу. Для здоров’я важлива натуральність, якої не може дати жоден басейн. Крім того, на тиждень із дітьми планую поїхати в Солотвино на озера. Там, наче на морі, солона вода і наразі непогана інфраструктура», – запевняє жінка.

Ангеліна Курта з Виноградова зізнається, що краще Тиси для неї немає у області жодної водойми.

«Я виросла на практично річці. Із маленької літо проводила біля води. Хоч зараз широке розмаїття аквапарків та «цивілізованих» місць відпочинку, я переважно обираю «дикунські» пляжі і улюблену Тису. Чудово плаваю, глибини не боюся, хоча річка небезпечна, у ній щороку тонуть люди. Але для мене вона рідна і я не проміняла б її на жодне море чи басейн. І справа не в грошах, а у відчуттях. Звісно, часом змінюю локацію, їздимо з друзями купатися і в закритих водоймах, але саме найбільш комфортно почуваюся вдома, на Тисі, – наголошує вона.

А хустянка Юлія Попович більш охоче відпочиває у себе вдома, адже на подвір’ї має басейн, тож переконана, що до води ходити їй нікуди не потрібно.

«Через наше місто протікають дві чудові річки – Тиса і Ріка. Обидві придатні для плавання. Раніше ми й самі відпочивали на березі Ріки. Там чиста вода, хоч і течія швидкоплинна. Коли ж народилися діти, чоловік вирішив встановити басейн, аби їм було зручно плавати тоді, коли виникне бажання. Також у саду маємо альтанку та мангал, тож будь-які пікніки влаштовуємо у межах власного обійстя. На природу вибираємося нечасто, але іноді з ночівлею і палатками. Це може бути як кудись до води, так і до лісу», – стверджує закарпатка.

Ще дехто з краян надає перевагу гірським водоспадам, де можна відчути на собі енергію холодних струменів спадаючої води і отримати релакс від справжнього гідромасажу, хтось же їде до мальовничих озер, а комусь до снаги взагалі не купання, а мандрівки цікавими локаціями і вивчення для себе чогось нового.

Як би там не було, а на Закарпатті справді багато гарних місць для відпочинку і краяни мають із чого обирати, бо ж із природою нам дійсно поталанило.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах