165137
16:57 6.072024

Хустська випускниця розповіла, як склала НМТ з історії на 200 балів

Життя 4160

Випускниця Хустської СШ І-ІІІ ступенів №6 Дарина Тетеря склала національний мультипредметний тест з історії на максимально можливі 200 балів. Незважаючи на наполегливу щоденну роботу над собою, такий успіх став для дівчини трохи несподіваним. Загартована труднощами війни, вимиканням світла та постійними стресами через повітряні тривоги, випускниця зізнається, що в день проведення тестування не хвилювалася зовсім, бо розуміла, що все одно нічого не змінить і вірила у власні сили.

Тож що було найважчим у складанні НМТ? Скільки часу готувалася до тестування? Як зреагували рідні на високий результат? Чому хустянка відмовилася від репетитора з історії? Про це та інше «Карпатському об’єктиву» розповіла сама Дарина та її вчителька Наталія Ірговці.

Головне – не хвилюватися і ретельно готуватися

Готувалася Дарина до тестування посилено. Щось сама, щось із мамою, яка працює вчителькою, а щось – із репетиторами. Каже, що історія є її улюбленою дисципліною і їй приємно, що саме її вона склала найкраще.

« Загалом задоволена результатом із української мови та історії, а от із математики та англійської мови очікувала вищі бали. На жаль, мені не вистачило часу на математику, що досить прикро. Щодо власне історії, то її любила завжди, із сьомого класу, коли з’явилася історія України, надавала їй особливе значення. Я завжди мала високі оцінки, готувалася до уроків із задоволенням, мені все було цікаво. Звісно, що хотілося мати високий бал з НМТ, але на 200 не очікувала. Історія мені подобається тим, допомагає глибше дізнатися як про події, що відбуваються зараз, їхні причинно-наслідкові зв’язки, а також про те, що сталося колись. На основі цього можна проводити паралелі і дізнаватися, чому саме так відбувається тепер, що може трапитися в майбутньому. На мою думку, із історії всі ми повинні виносити для себе висновки, аби не повторювати помилок пращурів», – поділилася думками з «Карпатським об’єктивом» дівчина.

Крім власне історії Дарина Тетеря любила всі гуманітарні науки, але цікавилася всім, крім, як жартує, фізкультури. Завдання мультипредметного тесту школярка не вважає важкими, навпаки, цікавими і логічними.

«Завдання були середньої складності, але катастрофічно не вистачало часу на їхнє виконання, – наголосила вона. – Виділялося по дві години на українську та математику і дві – на історію та англійську. Особисто для мене це було мало. Хоча з другим блоком працювала спокійніше. Із історії були цікаві питання про марки, монети, багато завдань, пов’язаних із культурою. Це все мені дуже до душі. Загалом завдання були неординарні, які потребували логічного вирішення», – запевнила випускниця.

Напередодні тестування Дарина дуже хвилювалася, але саме в день проведення НМТ була спокійною.

«Спочатку було занепокоєння, бентежилася, як все пройде. Так тривало приблизно тиждень. Але вже в день складання тестів була дуже спокійною. У мене був хороший настрій, була впевненість у своїх знаннях і не хвилювалася зовсім», – зізналася двістібальниця.

Поки що дівчина не обрала фах, який здобуватиме, каже, що розглядає різні варіанти.

«Думаю над багатьма варіантами, подаватиму документи на різні спеціальності, але в пріоритеті у мене маркетинг. Розумію, що це звучить трохи парадоксально, бо мені до снаги професія, пов’язана з точними науками, з математикою, а в мене високий результат із історії», – наголосила вона.

Готувалася до складання НТМ Дарина не місяць і навіть не рік, а довго і наполегливо.

«Щодня дві години на добу я працювала над тестами з репетитором і годинку – дві самостійно. Наприклад, із української та англійської мов готувалася із вчителями, з математики – з мамою, бо вона вчителька, а з історії – сама. Серйозно почала працювати над тестами з 10 класу», – розповіла Дарина.

За словами дівчини, її успіхам дуже пораділи як батьки, так і шкільна вчителька.

«Мама навіть плакала від щастя. Були шалені емоції. Наталія Дмитрівна, моя вчителька історії також була в захваті. А от інші не могли повірити, як так може бути, що я готувалася самостійно і склала історію на 200 балів», – запевнила школярка.

Майбутнім випускникам хустянка радить передусім не хвилюватися, проходити завчасно багато тестів, мати наполегливість і аналізувати власні помилки.

Універсального рецепту успіху не існує

Учителька Дарини Наталія Ірговці запевняє, що її випускниця завжди вирізнялася старанністю, була учасницею олімпіад, хотіла вчитися і щиро цікавилася історичними подіями.

« Дівчинка дуже відповідальна, усі роки дуже добре вчилася, показувала зацікавленість до всіх дисциплін. Я вчила її історію з самого початку. Дарина була настільки наполегливою, що вирішила готуватися до НТМ без репетитора. Мені сказала, що більше знань, ніж отримує на уроках, не дасть їй жоден репетитор. До історії завжди посилено готувалася вдома і була завжди активною на уроках. Головне, що під час тестування зуміла зібратися, не хвилювалася і справді показала якісні знання. Цим вона довела, що неможливого немає, що бажаного досягає той, хто посилено працює… передусім над собою», – зазначила педагогиня.

На думку вчительки, аби скласти НМТ на 200 балів, потрібно не тільки старанно готуватися, але й під час самого тестування зуміти опанувати себе і перебороти внутрішнє хвилювання.

«Радію, що Дарина змогла подолати сум’яття. Загалом вона дуже цілеспрямована. Знала, що їй потрібно і йшла до цього. Я їй та й усім учням завжди радила поділити собі час на підготовку до НТМ і щодня займатися з певної дисципліни. І вона всього дотримувалася. Загалом тести з історії вважаю цікавими. Були такі, які можна було вирішити за допомогою логіки, але були й такі питання, що якщо учень не знає, скажімо, якісь дати, правильно на питання відповісти не зможе. Не сказала б, що тести були легкими, хоча й не можу запевнити, що вони складні, але в будь-якому разі, аби отримати високі бали, дисципліну потрібно знати», – зауважила пані Наталія.

На думку вчительки, універсального рецепту успіху не існує, але при цьому всі засвоєні знання у будь-який момент у житті стануть у нагоді.

«Історію своєї держави ми повинні знати. Це – наш обов’язок. Утім розумію й те, що учнів демотивує ситуація, що склалася дуржаві, повітряні тривоги, укриття, вимикання світла. Тим не менше, ми повинні пройти ці випробування і переконана, що з усім впораємося гідно. А знання, зокрема, історії своєї країни, необхідні абсолютно всім, адже вони дозволяють кожному почуватися більш впевнено у суспільстві. Додам, що успіху нам допомагає досягати не лотерея і не фортуна, а роки наполегливої праці. А наша теперішня молодь – це майбутнє України… Саме їй будувати нову європейську державу вже невдовзі. Щодо Дарини, дуже радію її успіху і переконана, що все в її житті буде гаразд», – запевнила педагогиня.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах