164716
11:43 26.062024

Зі свічками та генераторами: як закарпатці готуються до зимових відключень світла

Життя 2464

Відключення світла, що почалися ще в травні, вибили з колії багатьох краян. Утім до екстрених умов наші земляки вже звикли. Тим більше, що в уряді лякають українців невтішними прогнозами, буцімто взимку можемо жити практично без світла. Якщо влітку відсутність електрики ще не так впливає на рівень комфорту, то у холодну пору року темрява тягне за собою й іншу проблему – відсутність опалення, адже без світла у більшості не працює й котел…

Тож як закарпатці готуються до зими? Чим запасаються на випадок блекаутів? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Що кажуть енергетики

На жаль, енергетична система України зазнала серйозних руйнувань. Тож відключення завтра не припиняться точно. На цьому, зокрема, наголошує, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Це не означає, що всі ті енергоблоки, які зараз не працюють, знищені назавжди. Але конкретно в цьому моменті – у нас дійсно історичний рекорд того, наскільки низька потужність на теплових електростанціях. На гідроелектростанціях – масштаб теж глобальний цих пошкоджень. Можна сказати, що немає практично жодної гідроелектростанції, яка не була ушкоджена. Ми маємо справу з абсолютно безпрецедентним масштабом руйнувань. І ті дефіцити, які ми зараз маємо в енергосистемі, які навіть не перекриваються досить потужним імпортом, який заходить з Європи в Україну, це якраз наслідок цих руйнувань, на превеликий жаль. І погана новина у тому, що швидко відновити ці пошкоджені електростанції технічно неможливо. На це потрібен час: тижні, частіше – місяці, подекуди – роки», – зазначив він у ефірі ток-шоу «Українська правда».

Тим не менше, в «Укренерго» запевняють, що цієї зими блекаутів, як у 2022 році, скоріш за все, не буде.

«Наразі «Укренерго» не передбачає можливість такої системної аварії в енергосистемі України, а також в окремих її регіонах. Безумовно, це прогноз без урахування можливих російських масованих обстрілів», – зазначили на офіційному сайті компанії.

Треба купити дров і свічок

Закарпатці – люди, що звикли мати все, як кажуть, на «чорний день», тож уже з перших днів літа почали готуватися до зими, якою б вона не була. Скуповують багато всього на випадок, якщо вимикатимуть світло надовго.

«У мене є не тільки електричний, але й газовий котел, тож перезимуємо точно, – каже «Карпатському об’єктиву» Федір Фляшко із Тячева. – Співчуваю тим, хто живе у квартирах і не має можливості підключити альтернативні джерела опалення. У цьому випадку приватний сектор дає більше привілеїв. Однак ціни на дрова останнім часом шокують. Якщо торік я за машину дров віддав 16 тисяч, то зараз дешевше за 18-20 не купиш. Ближче до осені, думаю, їхня вартість ще більше «підскочить». Але багато моїх знайомих уже скуповуються, бо краще перестрахуватися, ніж потім мерзнути»,

Що ж стосується освітлення, закарпатець наголошує, що має генератор, утім обслуговувати його також недешево.

«Генератор мені купив син у Чехії ще позаминулої зими. Він потужний, якісний, але…. від повітря цей пристрій не працює. Його потрібно заправляти. А паливо також усе більше й більше дорожчає. Звісно, якщо треба буде, вмикатиму його, адже в сутінках сидіти не зможемо, але це потягне за собою чималі вкладення. Зараз, влітку, не використовую генератор, коли немає електрики займаємося іншими справами, підлаштовуємося під графіки. Якщо вимикають о 22 годині, то просто йдемо спати», – стверджує він.

Тетяна Лемко з Ужгорода мешкає у багатоповерхівці, до зими також інтенсивно готується.

«Грітися дровами, звісно, не зможемо, але купила теплі ковдри, будемо закутуватися. Крім того, хочу придбати газову плиту, бо в мене тільки електрична. На жаль, ціни захмарні, тож поки вивчаю, де дешевше. Скоріш за все, замовлю через інтернет», – зізнається жінка.

Генератора вона не має, але про освітлення подбала уже.

«Днями купила непоганий пауер-банк. Віддала за нього 1600 гривень. Є й дорожчі, але обирала такий, щоб не за всі гроші. старий, на жаль, довелося викинути, бо вже вийшов із ладу. Крім того, маю декілька ламп, які заряджаються і від світла, і від сонця. Коштували 600-800 гривень. Тепер, коли вечорами немає електрики, іду з подругою гуляти. Не люблю сидіти у темряві. Як буде взимку, поки не знаю. Якщо зима буде не надто морозною, так само виходитимемо на прогулянки. Звичайно, якщо мова не йтиме про 10 годин поспіль без світла. Загалом більш-менш до зими я готова, але хотілося б, аби все ж відключень не було», – наголошує ужгородка.

Василь Щадей із Хуста на зиму купив паливні брикети, але хоче докупити ще й дров.

«Я на 7 тисяч взяв брикетів, та боюся, що на зиму мені їх не вистачить. Дрова поки не придбав, але без них не залишуся. Братиму тільки колоті. У середньому кубометр коштує 1500-1800 гривень. Маю й два різні котли, і камін у будинку, тож моя родина не замерзне точно, що б не було», – зазначає чоловік.

Також хустянин має генератор, але планує придбати ще й інший.

«Я купив слабенький 2 роки тому за 10 тисяч гривень. Але від нього працює хіба що телевізор. Зараз знайшов непоганий, але коштує він 65 тисяч. Скоріш за все, доведеться придбати, бо якщо не працюватимуть холодильники, всі продукти пропадуть, а головне на зиму – усе ж їжа», – стверджує він.

Катерина Попович із Виноградова грітися взимку планує тільки газом, бо грошей на дрова, каже, назбирати не може.

«Хоч і живу у своєму буднику, не у квартирі, але якщо не буде світла, буду мерзнути. Я пенсіонерка, тож віддати за один раз 20 тисяч гривень за дрова мені не по кишені. Буду кутатись у теплий одяг, грітимуся гарячим чаєм, проводитиму вечори разом з подругою, у якої ситуація аналогічна», – наголошує жінка.

Освітлюватиме будинок закарпатка також найдешевшим із усіх можливих способів.

«Маю вдома завжди свічки, вони недорогі. І зараз, коли вечорами немає електрики, користуюся цим способом. Хто як може, так рятується від темряви. Звісно, незручно, але розумію, що нічого вдіяти не можу і цей період просто потрібно пережити. Якось перезимуємо, нам не звикати до труднощів, головне, аби в державі нарешті запанував мир і всі ці жахіття закінчилися», – ділиться думками пенсіонерка.

Загалом закарпатці сподіваються, що до зими ситуація з енергосистемою стабілізується і проблем зі світлом не буде. Однак, на всяк випадок, більшість перестраховуються, скуповуються найбільш необхідним і готуються до будь-якого сценарію.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах