164660
17:16 24.062024

Три дні театру «УЖіК» аплодували у Королівському Шекспірівському театрі

Життя 836

В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція акторів театру-студії переселенців «УЖіК», які нещодавно повернулися з Британії, де з аншлагом виступали Королівському Шекспірівському театрі. Буквально за 2 години квитки на всі три вистави у Стретфорд-на-Ейвоні були продані.

«Всі три дні нам аплодували стоячи, дуже живо реагувала публіка, – каже В’ячеслав Єгоров, головний режисер театру. – В Англії своя глядацька культура, там глядач – співучасник всього процесу. Вони дуже люблять працювати зі словом, бо кожне слово актора дуже важливе. Звичайно, прийшло дуже багато українців. І тих, чиї батьки колись емігрували з України. Багато людей в залі плакали не тільки від побаченого. І одне з наших завдань – допомогти українцям, які перебувають поза межами, щоб вони відчували себе частиною України».

За словами В’ячеслава Єгорова, для англійців «Король Лір» дуже серйозна п’єса, як і сама постать Шекспіра. Тому місцевим глядачам та поціновувачам театрального мистецтва було дуже цікаво, як виставу поставили українці.

Якщо людина мріє і ставить перед собою якусь мету, то все має шанс на збуватися. У цьому переконаний Євген Тищук, директор департаменту культури Закарпатської ОВА. «Дуже добре, якщо є колеги по творчому цеху і в керівництві, які розуміють важливість того чи іншого конкурсу, тоді все виходить. Ми від Закарпатської ОВА підтримали виставу за Шекспіром «Кроль Лір», ідея дійшла до самої Англії і вона не втрачена. Адже театр – це мистецтво колективного, воно дійсно об’єднує».

Юлія Єгорова-Рогова, продюсерка театру розповіла, що всьо театральну групу дуже тепло сприйняли у Стретфорд-на-Ейвоні, де діє Королівський Шекспірівський театр. «Нас дуже добре приймали не тільки робітники театру, але й люди на вулиці. Нас водили по швейних цехах, музею, де зберігаються костюми всіх попередніх спектаклів. У них це певний ритуал – вибрати костюм для театру. Декорації теж виготовляли там. Дуже потужно працювала команда звуковиків, світло. Це була для нас премєра. До того ми працювали з іншою командою», – коментує Юлія Єгорова-Рогова.

Олена Алябʼєва, акторка зауважила, що підтримка англійської команди була неймовірною, а глядачі дуже щиро сприймали гру закарпатських акторів. «Люди, які приходили на виставу, не розуміючи української, але які знають сюжет вони, плакали і сміялися. Казали після вистави, що емоції були передані повністю. Мовний барєр зник, – каже Олена Аляб’єва.

Вікторія Надь, продакшн менеджера, приєдналася до команди не так давно, але в захопленні розповідає про роботу в УЖіК та гастролі: « Не було відчуття, що ми іноземці Настільки швидко відбувалися всі процеси, щоб ти не робив – вирішувалося одразу. Було відчуття сильної підтримки».

Діана Кайнц, президентка Зонта-клубу м.Ужгород, голова Закарпатського осередку БШ «Українська команда» долучилася до фінансової підтримки команди на гастролях. «Ми раді, що нам це вдалося, виставка була представлена на високому рівні. Поряд з творчими речами є досить багато питань, які потребують фінансування. Це і місце для репетицій, транспорт та багото іншого, що вдалося закрити за рахунок донатів міжнародних членкинь Зонта-клубу та місцевих колег і підтримати театр», – зауважила Діана Кайнц.

Надалі англійці запросили «УЖіК» у тур англійськими замками. А театр готується до постановки нової вистави. За задумом В’ячеслава Єгорова, це має бути вистава за твором «1984» англійського письменника Джорджа Орвелла.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах