164275
10:09 15.062024

У Хусті відкрили виставку до 60-річчя народного об’єднання «Митець Верховини»

Життя 585

У Хустській міській картинній галереї 14 червня відкрилася експозиція робіт членів народного творчого об’єднання «Митець Верховини» різних часів. Виставка унікальна тим, що на ній зібрано картини як сучасних майстрів пензля, так і тих, кого вже немає серед живих, хто стояв у витоків створення творчої спільноти.

«Ми зібрали дійсно дивовижну колекцію, – наголосив «Карпатському об’єктиву» голова народного творчого об’єднання «Митець Верховини» Валерій Дьордяк. – Мова йде про більше ніж 30 авторів та більш ніж 60 полотен. Це і ковка, і живопис, і графіка. Є, виконані олійними фарбами, є пастель, є акварель… Загалом, розмаїта виставка на всякий смак.

За словами директора Хустської картинної галереї Ореста Цюпка, подібні дійства мотивують людей, надихають, а також згуртовують.

«Ця виставка є підсумковою, вона проходить у рамках святкування 60-річчя об’єднання, яке відзначатимемо у жовтні. На жаль, за останні роки багатьох із нашого творчого гурту не стало. Тим не менше, ми працюємо далі, малюємо, творимо, виконуємо свою роботу не для себе… а для суспільства. Ми ділимося своїм світобаченням, своїми емоціями, своїми уміннями зі світом. Адже те, що коїться в наших серцях мусимо викласти… хтось на полотно, хтось на папір, а хтось – вилити у музику, пісню, танець».

Відвідувачі експозиції також ділилися враженнями про виставку.

«Мені приємно, що представлено й роботи мого покійного чоловіка Олександра Ківежді, – зазначила відвідувачка виставки Марія Ківежді. Як на мене, кожна картина варта уваги. Такі події згуртовують поціновувачів прекрасного, любителів мистецтва і просто тих, хто цікавиться культурним життям свого міста, області, держави».

Йосип Блецка, митець і організатор пленерів акцентував увагу на тому, що життя надто швидкоплинне і зупинити його можна тільки завдяки картинам, фото та відео…

«Хочеться згадати добрим словом тих, кого немає поміж нами… хто започаткував творчу спільноту. Це: Юрій та Наталія Герц, Андрій Кидора, Ян Пашко, Іван Гайду, Ласло Гайду, Іван Калинич, Павло Кляп, Олександр Ківежді та інші. Уже декілька поколінь художників змінилося, а зараз «Митець Верховини» поповнюється все новими й новими талантами. Роботи ж тих, із ким нас розлучила смерть, назавжди закарбовані у вічності і зараз ми маємо можливість споглядати прекрасне їхніми очима», – наголосив він.

Завітав на експозицію і майстер пензля із Харкова, який наразі проживає у Виноградові Олег Омельченко. Він подякував організатором заходу за те, що незважаючи за те, що на війну та постійні трагічні новини, художники мають змогу ділитися творчістю із іншими, досвідом та враженнями між собою, теплом – усіма бажаючими.

Меценат та художник із Хуста Віктор Чепинець із сумом констатував, що із початком війни багато хто з українських художників взагалі перестав малювати, бо обставини та події не надихають, а навпаки – де мотивують творчих людей.

Гостя з Берегова Ольга Сакалош привітала учасників об’єднання «Митець об’єднання» з важливою датою, додавши, що сама виставка здивувала її своєю потужністю та різноплановістю, високим рівнем та цікавими полотнами.

Враженнями про експозицію поділилися також колекціонер із Хуста Василь Деяк, художниця з Іршавщини Емма Костроба, яка взяла до рук пенлі та фарби після того, як помер її чоловік, Михайло Кінч із Міжгір’я, директорка галереї «Імпасто» з Виноградова Валентина Костьо, Світлана Верич, яка завітала на знакову подію аж із Англії, курівник фольклорного гурту «Хустяни» Олександр Анишинець.

Виставка експонуватиметься протягом місяця. Оглянути її можуть усі бажаючі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах