163540
12:42 31.052024

Перші персики і абрикоси на ринках Закарпаття. Які ціни

Життя 890

На Закарпатті розпочалася торгівля цьогорічними дарами садів. Не всі вони місцеві, багато привозних, утім тішить, що в цьому сезоні через теплу весну ціни на багато смачних вітамінів нижчі, ніж були торік. Якщо вартість полуниці та черешень різниться із дня на день, то на багато інших продуктів залишається більш-менш стабільною.

У ці дні почалася торгівля персиками, абрикосами та нектарином. Звідки вони? Скільки коштують? Чи можна знайти на ринках області місцеві смаколики? Про це та інше дізнавався «Карпатський об’єктив».

Наше найкраще

Виноградівщина-Берегівщина – справжня скарбниця ранніх фруктів та ягід. Саме з цих куточків області вітамінна продукція потрапляє чи не на всі ринки нашого краю. Утім тамтешні аграрії запевняють, що поки не торгують ні персиками, ні абрикосами, бо урожай ще не дозрів.

«Наразі фрукти ще не продаємо. Розраховую, що в перші тижні червня, приблизно до середини місяця почнемо зривати перші абрикоси. Персики дозріють трохи пізніше. Крім того, не у всіх сорти ранні, є й пізні в декого. Маємо замовлення у інші області. Наприклад, нашу продукцію чекають у Києві, Львові, Дніпрі. За ціни говорити рано, та вона коливатиметься в межах 110 гривень за кілограм перших абрикосів і до 150 гривень за персики», – розповідає «Карпатському об’єктиву» Степан Горват із Виноградова.

За словами аграрія, на Закарпатті скуповуються дарами садів навіть великі мережеві супермаркети, тож частково ціни на продукцію в межах України диктують саме наші краяни.

«Зараз у державі війна і багато теплих областей, які можуть із нами конкурувати, перебувають під обстрілами і збирати там врожаї ризиковано. Не радію, звісно, таким привілеям наших фермерів, але можу сказати, що наші фрукти справді якісні, вирощені в екологічно чистих умовах гідні продаватися на європейських прилавках, не те що по всій державі», – запевняє він.

Купують кволо, вартість помірна

А тим часом ринки Закарпаття рясніють персиками та абрикосами. Звідки ж вони? Скільки коштують? «Карпатський об’єктив» побував на овочевому ринку в Хусті і дізнавався деталі.

«У мене продукція з Туреччини. Поки що все привозне, – ділиться думками продавчиня пані Марія. – Абрикоси коштують 180 гривень за кілограм, персики – 200, нектарин – 150. Фрукти смачні, соковиті, солодкі. Проблема тільки в тому, що купують люди неохоче. Та то й зрозуміло, адже в розпалі сезон полуниці, більшості хочеться насолодитися королевою ягід, а також черешнями. Інші фрукти купуватимуть більше в сезон, коли буде місцева продукція – десь через три тижні».

Цікаво, що рівно в такий же період минулого року ціни на аналогічні дари садів були у рази вищими. Наприклад, полуницю продавали по 120-160 гривень за кілограм, а черешню навіть по 600 гривень. Персики торік у кінці весни – на початку літа коштували 250 гривень, абрикоси – 200 гривень за кілограм. Так само вони були турецькими і першими закарпатськими смаколиками почали торгувати всередині червня.

У супермаркетах, на подив, ціни на персики та абрикоси суттєво інші, ніж на ринках. Продукція там також доволі розмаїта і представлена різними країнами.

Наприклад, грецькі персики можна купити по 90 гривень за кілограм, турецькі – по 140, а іспанські інжирні – по 170 гривень. Нектарин грецький – 99 гривень, іспанський – 220 гривень, турецький – 129 гривень за кілограм. Іспанські абрикоси – 250 гривень, ананасні з Азербайджану – 180 гривень, турецькі – по 103 гривні за кілограм.

Чому корисно їсти персики та абрикоси

Їсти закордонні фрукти, надавати перевагу ранній місцевій продукції, чи чекати розпалу сезону – вирішувати кожному особисто. Утім вживати у раціон абрикоси і персики варто, бо в них є маса незамінних вітамінів та різних мікроелементів, які оздоровлюють і зміцнюють організм.

«Ці фрукти є просто безцінними. Вони запобігають розвитку раку, дбають про наше серце, зміцнюють судини, навіть покращують настрій, – каже «Карпатському об’єктиву» мукачівська лікарка Оксана Барна. – Почнемо з абрикосів. Вони багаті на бета-каротин, який організм перетворює на вітамін А, що важливий для здоров’я очей та шкіри. Вітамін С, що міститься в них, допомагає підтримувати імунну систему, сприяє загоєнню ран. Вітамін Е є антиоксидантом, який захищає клітини від ушкоджень. Високий вміст клітковини у цих фруктах сприяє здоровому травленню, запобігає запорам і підтримує здоров’я кишківника. Калій необхідний для правильного функціонування серця та м’язів. Крім того, абрикоси містять велику кількість води, що допомагає підтримувати гідратацію організму, особливо в спекотну пору року. Завдяки вітаміну А і антиоксидантам, регулярне вживання абрикосів може запобігати віковим захворюванням очей, таким як макулодистрофія. Калій і антиоксиданти, що містяться в цих фруктах, сприяють зниженню артеріального тиску і зменшенню ризику серцевих захворювань»

Їсти абрикоси фахівчиня радить хоча б через те, що вони смачні, підійдуть до різних десертів і салатів, корисні, відносно недорогі під час сезону, можуть допомогти покращити самопочуття та мають низьку калорійність і дозволяють контролювати вагу.

«Переваги персиків також у вітамінах і мінералах. У них містяться ті ж вітаміни А, С, Е, калій, антиоксиданти, клітковина. Вони покращують діяльність мозку, пам’ять, їх корисно їсти вагітним жінкам, тим, у кого низький рівень гемоглобіну. Вони є природним антидепресантом і навіть виводять пісок із нирок. Варто звернути увагу й на нектарин. Він є також корисним фруктом, багатим на вітаміни та калій. Загалом рекомендується з’їдати хоча 3-4 плоди на день у сезон. Утім якщо немає протипоказань, фруктів можна споживати, звісно, у рази більше», – наголошує вона.

Як правильно вибирати фрукти

Хустянка Світлана Плешинець працює кухаркою у закладі громадського харчування і для приготування десертів сама купує фрукти. Вона радить звертати увагу передусім на свіжість плодів і зізнається, що вивести з них шкідливі речовини можна простими способами.

«Ніхто на ринках не перевіряє продукти на наявність нітратів та інших хімікатів. Тому раджу перед вживанням обов’язково мити овочі, ягоди, фрукти. Можна на годину замочити їх у підсоленій воді, аби вивести все шкідливе. Якщо додати трохи лимонної кислоти, або кілька крапель лимонного соку, ефект посилиться ще більше. Ефективним також вважаю замочування фруктів у воді з додаванням соди з розрахунку чайна ложка на 1 літр рідини. Дехто обробляє продукти оцтом. Я так не роблю через його запах. Хтось замочує в окріп на 5 хвилин, але від цього псується смак та втрачаються вітаміни», – каже вона.

Крім того, закарпатка радить звертати увагу на вигляд плодів, адже гарний – не завжди означає смачний.

«Персики та абрикоси найчастіше я купую на ринку. Якщо всі фрукти схожі між собою один в один – їх краще не брати, бо вони піддавалися обробці. Нормально, якщо в ящику є й гнилі, і пошкоджені. Значить – вони більш здорові. Також фрукти мають мати запах. Якщо не пахнуть, їх «вбили» хімією. Стиглі плоди обирати не обов’язково, а от перезрілі краще не брати, якщо не їсти одразу. Найкраще, звісно, мати свого продавця, якому людина довіряє», – запевняє пані Світлана.

Оскільки натуральних сезон вітамінів із закарпатських садів лише розпочався, краяни ще мають змогу та час скуштувати найсмачніші, налиті сонцем плоди. Хочеться тільки вірити, що ціни у розпал сезону на персики та абрикоси стануть доступнішими для більшості і урожай у місцевих аграріїв виявиться хорошим.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах