163516
16:40 30.052024

В УжНУ відбулося засідання науково-технічної ради

Життя 1548

У понеділок, 27 травня, відбулося чергове засідання науково-технічної ради. Серед основних питань – звіт директора НДІ політичної регіоналістики, результати наукової роботи факультету інформаційних технологій, а також доповідь координатора Стартап-центру УжНУ.

Першою звітувалася заступниця декана з наукової роботи факультету інформаційних технологій, кандидат фізико-математичних наук Ірина Петрушко, яка доповіла про результати наукової роботи за 2023 рік та завдання на 2024 рік. Впродовж звітного періоду було видано 5 навчальних посібників, одну монографію, опубліковано 76 статей, із них 50 статей у виданнях, індексованих у міжнародних наукометричних базах даних Scopus та Web of Scienсe. Це, безумовно, свідчить про високий рівень наукової діяльності факультету.

Також Ірина Петрушко звернула увагу на плідну наукову роботу студентів факультету інформаційних технологій. Зокрема, стартап-проєкт Василя Батрина та Анастасії Шкирти отримав І місце у конкурсі «Cтартап – УжНУ: Вперед до інновацій!», Богдан Задорожний зайняв ІІ місце у Міжнародному конкурсі GlushkovCYBER та Анастасія Товтин зайняла ІІ місце у світі на Дівочому міжнародному конкурсі з програмування ICPC AlgoQueen 2024. Крім того, студенти факультету активно беруть участь у наукових конференціях та гуртках «Алгоритмічне програмування» та «Робототехніка». Це підкреслює їхню зацікавленість у науковій роботі та прагнення досягати високих результатів.

28 травня 2024 року відзначає свій 15-річний ювілей Науково-дослідний інститут політичної регіоналістики (далі – Інститут). Про діяльність Інституту доповів його директор, доктор наук з державного управління, доцент Маріан Токар.

Інститут був заснований 28 травня 2009 року, і за цей час здобув вагоме визнання як на національному, так і на міжнародному рівні. Основними напрямами діяльності Інституту, як зазначив Маріан Токар, є виконання держбюджетних науково-дослідних робіт, міжнародна грантова діяльність, видавнича діяльність, а також участь у наукових та інших публічних заходах, включаючи конференції, форуми, дискусії та семінари. Окрім цього, Інститут займається експертно-консультаційною діяльністю.

За роки існування Інституту виконувались 3 держбюджетних науково-дослідні роботи та міжнародний грантовий проєкт SUP30017GR0037 «Боротьба з етнічною дискримінацією та антисемітизмом в Закарпатті». Інститут також є активним учасником та співорганізатором численних наукових форумів. Зокрема, представники Інституту брали участь у Першому міжнародному форумі політологів в Україні (Львів), Міжнародній експертній дискусії «Витоки демократичного врядування на Закарпатті» (Ужгород) та Всеукраїнській конференції «Демократичні трансформації в державах ЦСЄ та Україні в умовах викликів та загроз» (Луцьк). Ці заходи дозволяють обмінюватися знаннями та досвідом, сприяючи розвитку політичної науки та демократичного врядування.

Окрім цього, Інститут підтримує тісні зв’язки з іншими науковими установами, серед яких Науково-дослідний інститут європейської інтеграції та регіональних досліджень (Чернівці, Україна), Центр політичних досліджень (Львів, Україна), Центр політичного моніторингу (Івано-Франківськ, Україна), Музей Історії Сату Маре (Сату Маре, Румунія) та Інститут етнонаціональних досліджень Угорської академії наук (Будапешт, Угорщина). Така співпраця розширює можливості для наукових досліджень та обміну ідеями, зміцнюючи міжнародні зв’язки та сприяючи регіональному розвитку.

Останньою доповідала координаторка Стартап-центру УжНУ (далі – Центр) кандидат економічних наук Ганна Костьов’ят. Вона підкреслила значущість роботи, проведеної протягом 2023-2024 років.Згадуючи досягнення, Ганна зазначила, що були підписані меморандуми про співпрацю з різними установами, зокрема, з ТОВ «Управлінська компанія «Індустріальний парк «Ужгород», Громадською організацією «Агенція розвитку Південного регіону», Асоціацією «Інноваційний кластер «Регіональний інноваційний ХАБ» та Закарпатською Малою Академією Наук.

Невід’ємною частиною діяльності були конкурси, серед яких Cтартап-УжНУ: Інновації заради майбутнього! (2023р.) та Cтартап – УжНУ: Вперед до інновацій! (2024р.). Також важливим досягненням був успішний виступ на Міжнародному хакатоні YOUNG INNOVATION HACKATHON II, де представники Центру здобули почесне 7-ме місце серед 65 країн.

Крім цього, Стартап-центр УжНУ є партером у проєкті Skill2Scale. 23-24 квітня 2024 року відбулася зустріч партнерів проєкту в Технічному університеті Ліберця, на якій були представлені презентації партнерів щодо потенційних наукових напрямків співпраці, проведені воркшопи та здійснені візити до інноваційних екосистем з метою обміну знаннями.

За інформацією науково-дослідної частини УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Обпік і побив до смерті: жителя Мукачева судитимуть за знущання над колишньою дружино
19:40
В Ужгороді виявили нетверезого водія, який мав з собою наркотичні речовини
19:07
Тренінги щодо розуміння та підтримки вразливих спільнот проводять в Ужгороді
18:52
В Ужгороді з нагоди Дня туризму відзначили представників цієї сфери
16:19
У Мукачеві відкриють гуртки з робототехніки та БПЛА
15:40
В Мукачеві виявили водія-порушника, який надав фальшиві документи
15:23
В Ужгороді сьогодні попрощалися із 52-річним захисником – старшим солдатом Едуардом Кострабою
15:09
На Закарпатті, неподалік кордону знайшли сховок з 75-ма гвинтівками, гранатами і набоями часів І Світової війни
15:03
30 вересня на митному кордоні «Вишнє Німецьке – Ужгород» буде частково обмежено рух
14:44
«Взаємозв’язок хімії та екології: залучення інновацій та сталого розвитку для майбутнього покоління»: міжнародний форум
14:44
Всі новини