16342
18:57 26.092016

Новий навчальний рік у Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ офіційно відкритий

Життя 2633

23 вересня в приміщенні реформатської церкви м. Берегова відбулося відкриття нового навчального року в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ.

1

Традиційно урочистості розпочалися внесенням історичних прапорів Закарпаття та виконанням гімну. На свято було запрошено багато поважних гостей, серед них Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, Йожеф Бачкаі, заступник Держсекретаря Міністерства зовнішньоекономічних та закордонних справ Угорщини, Ерно Кешкень, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні, Йожеф Бугойло, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді, Ендре Саліпскі, Генеральний консул Угорщини в м. Берегові, Василь Брензович, голова КМКС – ТУКЗ, народний депутат України.

Відкрила святковий захід його господиня – ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос. Вона розповіла про цьогорічну вступну кампанію до навчального закладу та досягнення вишу за попередній рік.

Зокрема пані Ілдика Орос зазначила: «У нашому інституті було проведено 9 масштабних конференцій, а також організовано 9 культурних подій разом із громадською організацією «Pro Cultura Subcarpathica». Ми маємо ще багато амбітних планів і зробимо все для їхнього здійснення».

Також пані ректор, яка за сумісництвом очолює Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство, зауважила, що перед початком цього навчального року понад 200 учителів угорськомовних шкіл звільнилися з роботи у зв’язку з працевлаштуванням за кордоном. «І саме випускники нашого вузу нині користуються великим «попитом». Можу з гордістю сказати, що майже всі старшокурсники інституту вже забезпечені роботою. Це мене дуже тішить», – зауважила пані Ілдика Орос.

Цього року у виші навчатиметься 1081 студент, у тому числі 93 першокурсники. Важливим є те, що цьогоріч уперше студенти денної форми матимуть змогу отримати стипендії. Ще одна приємна новина вже для заочників – вони зможуть навчатися безкоштовно.

Після офіційного привітання ректора першокурсники прийняли присягу й тепер гордо можуть називати себе студентами вищого навчального закладу – Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

У вузі склалася хороша традиція – вручення нагород ім. Ференца Ракоці ІІ, які започаткували саме тут. Заклад вручає їх за вагомий внесок у відновлення та започаткування роботи інституту, а також за постійну допомогу й підтримку. Нагороди цього року отримали Дьордь Насваді, головний радник президента Національного банку Угорщини, та Шандор Мілован, почесний президент Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС).

Відтак виступив голова КМКС – ТУКЗ Василь Брензович, який привітав цьогорічних лауреатів премії та зазначив, що вони зробили дуже багато для вузу й заслуговують на визнання. Також пан Брензович підкреслив, що Закарпаття має надзвичайно багату тисячолітню історію і, хоч зараз в Україні складна соціально-економічна та політична ситуація, усі ці події просто зобов’язують нас триматися разом. Звичайно, вища освіта – дуже важлива складова процесу трансформації суспільства й один із тих маяків, які показують не тільки студентам, а й усьому суспільству напрямок руху розвитку та вдосконалення. Василь Брензович висловив вдячність батькам, котрі віддали своїх дітей саме в угорськомовні школи й підтримали їх у прагнення вступити до Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Усім студентам побажав натхнення, наполегливості та мудрості не тільки під час навчання, але й у подальшому житті, а також зауважив, що вони мають намагатись якнайкраще виконувати поставлені перед собою завдання, адже цим прославлять і принесуть процвітання своїй нації.

Завершилися урочистості спільною молитвою за всіх студентів, після якої священики, що теж були гостями на цій знаменній події, благословили молодь на добре навчання.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах