162913
17:26 16.052024

Як Центр інновацій та розвитку УжНУ формує культуру толерантності серед молоді

Життя 694

Центр інновацій та розвитку УжНУ значну увагу в своїй діяльності приділяє питанням інклюзивності, безбар’єрності та толерантності. Одним із головних гасел Центру є рівні можливості для кожного і кожної – рівність у будь-яких проявах. З метою просвіти молоді в УжНУ систематично проводяться різного формату заходи – лекції, ігри, дебати, які покликані виховувати повагу до різноманіття як базової навички сучасної людини.

Зокрема, однією з улюблених активностей представниць Центру інновацій та розвитку УжНУ є гра-моделювання “Єдність в різноманітті”. Завдяки цій грі учасники краще розуміють що таке толерантність і чому життя кожного безцінне. Її для молоді проводили на різних майданчиках – під час Молодіжного форуму єдності “Гідні. Вільні. Незламні”, освітнього фестивалю “База: Гуртуйсь! Гартуйсь! Готуйсь!, для вихованців Чинадіївського дитячого будинку і, звісно, неодноразово для студентів різних спеціальностей УжНУ. Гра-моделювання складається з трьох міні-ігор: “Я такий саме як і він”, “Трансплантація” та “Студент з інвалідністю в моїй групі”. Що важливо – гра-моделювання “Єдність в різноманітті” отримала 3 призове місце на VII Загальноукраїнському конкурсі проєктів у сфері освіти дорослих в номінації «Кращий проєкт з використанням ігор та ігрофікації».

“Кожен учасник під час гри має подумати, чому дана особистість не гірша чи не краща за нього, які однакові права він з нею має. Також учасники мають змогу поміркувати і пояснити, чому життя конкретної людини особливе та безцінне» – розповіла директорка Центру інновацій та розвитку УжНУ Альона Алмашій.

Провідна фахівчиня Центру інновацій та розвитку УжНУ Марина Сташина-Неймет додає: «Гра «Студент з інвалідністю в моїй групі» заснована на реальній історії, коли незрячий студент вступив на один з факультетів університету. І відповідно, учасникам та учасницям ми пропонуємо 4 ролі, в я яких вони мають визначити труднощі, з якими зіштовхується студент. Одна роль – з позиції студентської організації, інша – викладача, третя з позиції студентів-однокурсників і четверта – з позиції власне студента. Учасники мають представити своє бачення, як вони вирішуватимуть труднощі, які виникають».

Крім цього, в арсеналі представниць Центру гра «Назустріч толерантності». Впродовж проведення заходу студенти та студентки УжНУ мають змогу розв‘язували ситуації з життя, пов’язані з питаннями толерантності. Хлопці та дівчата висловлюють свою думку, наводять аргументи, шукають сильні сторони кожної людини. А ще пропонують цікаві рішення, які допоможуть формувати повагу до людської гідності та готовність прийти на допомогу в середовищі студентів.

Також Центр інновацій та розвитку УжНУ має у планах організувати серед студентів дебатний турнір “РівноПравні”, присвячений темі захисту прав людей з інвалідністю. Учасники будуть об’єднані в команди з 3 людей. В одному раунді гратимуть дві команди: “Уряд” та “Опозиція”, які відстоюватимуть позицію “за” чи “проти”. Метою заходу є сприяння більш глибокому розумінню проблем, з якими стикаються люди з інвалідністю, мобілізація підтримки прав та гідності людей з інвалідністю.

Таким чином, в легкій ігровій формі студенти вчаться розбиратись у непростих темах, ще часто замовчуваних у суспільстві. Молодь обговорює соціально важливі питання, вчиться поважати себе й інших та сприймати різноманітність. Центр інновацій та розвитку УжНУ працює над тим, щоб подібні заходи укріплювали толерантне середовище серед колективу ужнівців.

За інф. Центру інновацій та розвитку УжНУ підготувала Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах