162736
16:32 13.052024

УжНУ долучається до відзначення Європейського тижня громадського здоров'я

Життя 823

Із 13 по 17 травня світ відзначає Європейський тиждень громадського здоров’я. Україна вже вшосте долучається до активностей. Ця подія має за мету привернути увагу до здоров’я та добробуту громадян, а також сприяти співпраці профільних спільнот у Європі.Громадське здоров’я — це про зміцнення здоров’я населення, попередження захворювань, збільшення тривалості активного та працездатного віку та заохочення до здорового способу життя.

Цьогоріч в Ужгородському національному університеті, у межах відзначення Європейського тижня громадського здоров’я, також проходитиме низка подій, присвячених запобіганню найпоширенішим хвороб. Більш детально про це у розмові з проректором УжНУ, професором Іваном Миронюком.

Європейський тиждень громадського здоров’я – кому і для чого

– У цей тиждень в світі проводяться заходи, які нагадують населенню та владі про питання зі збереження й покращення здоров’я населення з точки зору впливу громад. Громадське здоров’я охоплює багато функцій і є завжди навколо нас. Цього тижня робиться акцент на прості, але від цього не менш важливі речі. Це напрямок промоції здоров’я, інформування, нагадування населенню про доступні заходи, які кожен з нас у силі зробити для того, щоб покращити якість свого життя, а разом з тим – зберегти здоров’я населення. Ці дії концентруються на запопобіганні найбільш розповсюджених причин виникненню хвороб – здорове харчування, водний режим, фізична активність, психічна гігієна. Це правила й підходи, які давно розроблені, й дотримання яких допоможуть змінити своє життя й поведінку на більш здорові. Основний посил цього тижня – робота з великими групами населення на національному, регіональному й територіальному рівнях.

Разом для здоров’я населення

– Цього року до відзначення Європейського тижня громадського здоров’я долучилась нова громадська організація – Всеукраїнська асоціація фахівців з громадського здоров’я, яка має свої осередки у всіх регіонах України. Ще одними потужними партнерами є регіональні Центри контролю та профілактики хвороб. На рівні області – це ключовий заклад, який займається питаннями біобезпеки територій, протидії епідемій та багато-багато іншого, важливого для збереження здоров’я населення. Таким чином, наразі разом працюють представники практичного державного сектору охорони здоров’я, неурядових організацій та університетів, які готують фахівців зі сфери громадського здоров’я. У нас склалась ідеальна взаємодія науки, освітян, практики та громадського сектору.

Актуальність в умовах війни

– Усі питання, яким приділяє особливу увагу Європейський тиждень громадського здоров’я, є особливо актуальним для українців сьогодні. Війна негативно впливає на стан здоров’я населення не лише на територіях, наближених до бойових дій. Адже ми проживаємо в країні, населення якої знаходиться під тривалим жорстким психологічним впливом, зумовленого війною проти агресії росії. Безумовно, це створює проблеми із дотриманням правил здорового сну, харчування, психічної гігієни. А гігієна сну, ментальне здоров’я – це один з пріоритетних напрямків роботи системи громадського здоров’я. Здоровий сон попереджає розвиток низки поширених хвороб. Також хронічний стрес впливає на те, що і як ми їмо. Очевидно, що теперішні проблеми, з якими може зіштовхнутися кожен громадянин (навіть на відносно «безпечних» територіях країни), можуть зруйнувати стан психоемоційної рівноваги людини.

– Протягом тижня ми запланували чимало заходів, які співорганізовані Ужгородським національним університетом, зокрема факультетом здоров’я та фізичного виховання та кафедрою наук про здоров’я, який готує спеціалістів у сфері громадського здоров’я, та ГО “Всеукраїнська асоціація фахівців з громадського здоров’я”. Зокрема, це зустрічі та спілкування з випускниками спеціальності “Громадське здоров’я” про їхній кар’єрний шлях, відкрита лекція та інтерактивний семінар для студентів інших спеціальностей про здорове харчування, низка заходів із фізичної активності, а також засідання робочої групи на кафедрі наук про здоров’я із представниками Асоціації щодо підготовки на базі університету спеціалістів із різних напрямків громадського здоров’я.

Підготувала Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах