162571
09:35 10.052024

До Дня Європи відділ міжнародних зв’язків УжНУ організував зустріч із студентами-еразмусівцями

Життя 667

Нині 29 ужнівців користуються можливостями здобувати освіту за кордоном завдяки студентській мобільності Еразмус+ та навчаються у вишах Італії, Словаччини, Чехії, Німеччини, Литви, Хорватії й інших країнах. Проте програми обміну для студентів діють постійно, тож скоро до їхніх лав приєднається ще більше активної молоді. Відділ міжнародних зв’язків УжНУ організував зустріч між студентами, які проходять навчання за програмою Еразмус + у європейських вишах, зі студентами, які тільки планують взяти участь у мобільності. Така розмова мала за мету розвіяти сумніви й страхи про навчання за кордоном та відповісти на всі питання, які цікавлять майбутніх еразмусівців. Модерувала захід начальниця відділу Оксана Свєженцева, яка мотивувала студентів брати участь у програмах обміну, перемагати у стипендійних конкурсах, збагачувати свої мовні навички та професійно зростати.

Серед студентів, які наразі проходять навчання за кордоном, Катерина Ляшенко, студентка 4 курсу факультету історії та міжнародних відносин УжНУ. Катерина навчається в Університеті м. Фоджа і ділиться своїми враженнями: “Зараз я пишу бакалаврську роботу і готуюсь до захисту. Проте мені трапилася така чудова нагода приїхати на останній семестр до Італії. Я в захваті від навчання тут – передусім тому, що ти сама керуєш своїм часом. А у вільний час можеш поїхати подорожувати у сусідні міста. Навчання цікаве, багато незвичного, оскільки системи освіти досить відрізняються. Багато приємних знайомств, як зі студентами, так і з викладачами. Студенти тут дуже відповідальні. А люди, які траплялись мені на шляху, відкриті та завжди готові допомогти”.

Юлія Мещерякова, студентка 4 курсу факультету міжнародних економічних відносин УжНУ, яка також навчається в Університеті м. Фоджа, додає: “Це неймовірно захопливий досвід. Хочу порадити всім – не зволікайте, спробуйте. Ви отримаєте спогади на все життя. Цікаво порівняти процеси навчання в різних країнах, а також зустрічати людей з інших культур. Завдяки студентській мобільності, ви спробуєте себе в чомусь новому та вийдете зі своєї зони комфорту. До того ж знання та навички, які ви отримали в УжНУ, згодяться вам, адже предмети схожі, тому не бійтеся”.

Долучатись до програм студентської мобільності можуть не тільки студенти бакалаврату та магістратури, а й здобувачі ступеня доктора філософії. Зокрема, такий досвід отримали аспірантки факультету історії та міжнародних відносин Наталія Куштан та Галина Рейтій. “Я мала можливість проходити наукове стажування, це щось інакше, – розповідає Наталія Куштан, – ми з Галиною зупинились на базі Богословського факультету Пряшівського університету. У перший день нас зустрів працівник факультету й допоміг з усіма нашими питаннями – завершити підписання та подачу документів. Також першого ж дня ми отримали стипендію. Нам запропонували вибирати житло, яке було б комфортне для нас. Найбільше працювали в бібліотеці, збирали матеріали для написання наукових робіт, періодично приходили на факультет та звітували про пророблену роботу. Хочу наголосити на їхньому всебічному сприянні – будь-яка наша ініціатива підтримувалася. А якщо говорити про комунікацію, то оскільки словацька й українська мови подібні, – проблем ніяких не виникало. Також у нас була змога у вільний час гуляти містом і подорожувати”.

Навчання за кордоном за програмою Еразмус + може тривати від місяця і до року. Іван Попович, студент 2 курсу факультету інформаційних технологій УжНУ, вже другий семестр перебуває в м. Дармштадт. Майбутній програміст зазначає: “Навчання має суттєві відмінності. Тут можна на свій вибір обрати різні предмети та планувати самостійно свій навчальний графік. Також в університеті дуже хороше матеріально-технічне забезпечення. Відрізняється і вік моїх однокурсників – адже німці тільки закінчують навчання в школі у 19 років, а я приїхав сюди, коли мені було 17 років. Це у всіх викликало здивування. Сподобалось, що багато проводилось івентів для нас, і можна зав’язати цікаві знайомства зі студентами з різних куточків світу – країн Азії, США і т. д. Ще мені до вподоби, що ми маємо велику кількість практичних завдань, а це мені точно допоможе краще опанувати професію. До того ж я значно покращив свої знання з німецької та англійської мов”.

Студенти, які були присутні на зустрічі, навчаються Пряшівському університеті (Словаччина), Загребському університеті (Хорватія), Університеті Градець-Кралове (Чеська Республіка), Університеті м. Фоджа (Італія) Дармштадському університеті в м. Дармштадті (Німеччина), Каунаському медичному університеті (Литва). Ужнівці радо обмінювались думками про умови проживання, дозвілля, їхній рівень знання мов, ставлення викладачів, цікаві місця, які вдалось відвідати завдяки програмам обміну. А також давали відповіді на ті запитання, які цікавили студентів, що тільки збираються доєднатись до захопливого виру студентської мобільності.

Про це інформує Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах