162427
13:55 7.052024

На Закарпатті цвітуть каштани: для чого люди збирають квіти з дерева?

Життя 610

Мою увагу привернули дві жінки пенсійного віку, які зривали квіти каштана в парку мікрорайону Шахта обласного центру. Розговорилися.

– Каштани – це не тільки краса, а і аптека, – каже пані Ірина, 72 роки. – Щороку заготовляю квіти каштана, роблю з них настоянку, готую чай. Вони помічні при захворюваннях судин, варикозу. Я пропрацювала 20 років на заводі, 10 на базарі. Все життя на ногах, заробила кучу болячок. Пенсії вистачає на комуналку та продукти. Ліки купую тільки першої необхідності. В газеті прочитала про користь каштану. Збираю і квіти, і плоди останні 15 років. Готую спиртову настоянку, нею мажу ноги, суглоби, п’ю по декілька крапель двічі на день. З сухих квітів готую чай, він добре чистить судини, нормалізує тиск. Почуваюся добре, – поділилася моя співрозмовниця.

Про корисні властивості квітів каштана пані Ірина розповідає знайомим, сусідкам. Її сваха Єлизавета прислухалася до порад і вже п’ять років збирає білі квіти з таких гарних свічок дерева.

Нині цілющі властивості каштана добре вивчені, препарати з нього широко застосовують не лише у фармацевтиці, а і у народній медицині.

Збирають не тільки квiти, а й кору гiлок, молоде листя, шкiрки з каштанового насіння. Також використовують iз лiкувальною метою сiк свiжих квiтiв i веснянi бруньки.

Рослина має в’яжучi, протизапальнi, кровоспиннi, протисудомнi, болезаспокiйливi властивостi, також сповiльнює зсiдання кровi. Використовують при розширеннi й тромбозi вен, геморої, хронiчних запальних процесах у кишках (при тривалiй дiареї), пiдвищенiй кислотностi шлункового соку, хворобi селезiнки, бронхiтi, нежитю, внутрiшнiх кровотечах (маткових, легеневих), артритi, подагрi, запаленнi сiдничного нерва.

У мережі Інтернет є багато рецептів лікування. Розповім про декілька.

1. Сiк свiжих каштанових квiток (по 25-30 крапель на 1 ст. л. води) вживають двiчi на день при розширеннi вен на ногах i при напуханнi гемороїдальних шишок. Пiсля тривалого застосування цього соку гемороїдальнi болi зникають, якщо хвороба не запущена, шишки теж зникають. При таких проблемах також допомагає сiк квiтiв, розведений спиртом (1 ч. соку на 2 ч. спирту); на коротший час зберiгання – 1 частина соку на 1 частину спирту. Вживають по 1 чарцi (30-40 г) тричi на день.

2. З квiтiв готують спиртову настоянку: 20 г квiтiв (можна i сушених) настоюють 2 тижнi у 500 мл спирту. Використовують для натирань при ревматичних i артритних болях.

3. Спиртову настоянку квiтiв каштанів у спiввiдношеннi 1:2 п’ють по пiвсклянки тричi на день при геморої, варикозному розширеннi вен. Настоянку ще вживають при тривалiй дiареї i малярiї.

4. При гемороїдальнiй кровотечi застосовують напар сумiшi квiток каштана кiнського (20 г), квiток арнiки гiрської (10 г), квiток горобини звичайної (20 г). Для цього беруть 1 ст. л. збору на 1 склянку окропу, запарюють протягом 30 хв. i п’ють по 1 склянцi 2 рази на день. Рекомендують ще робити мiкроклiзми з охолодженого вiдвару кори каштана (10 г на 1 склянку води).

5. Водний вiдвар кори молодих гiлок каштана (50 г висушеної кори на 1 л води) вживають для сидячих ванн при гемороїдальних кровотечах безпосередньо пiсля випорожнення, коли шишки ще зовнi. Ванна має бути прохолодна (15-20 хв.). Для таких же ванн використовують вiдвар сумiшi кори гiлок каштана з травою гiрчака (водяного перцю) при тривалих, повторних кровотечах iз великою втратою кровi.

Також застосовують ванни i промивання (при геморої) вiдваром кори каштана (15 г подрiбненої кори кип’ятять 10 хв. у 250-300 мл води, пiсля того ще настоюють 8 год. i процiджують).

6. Змiшати кору каштана – 15 г, квiти липи серцелистої i квiти бузини чорної по 45 г. 1 ст. л. збору залити 1 склянкою окропу, прокип’ятити 15 -20 хв., настояти 15 хв. i процiдити. Вживати по 1 склянцi впродовж дня при артритi й подагрi.

7. Лiкування виразкової хвороби шлунка й кишкiвника: можна приймати вiдвар каштана кiнського, для готування якого необхiдно 250 мл води i 2 ч. л. подрiбненої кори каштана. Залиту окропом кору настояти протягом години на водянiй банi, потiм вистудити й процiдити. Пити 5-6 разiв на день по 2 ст. л. Цей вiдвар з успiхом можна застосовувати при запаленнi та болях у суглобах.

Відома травниця Наталія Земна у всіх мас-медіа веде активну інформаційну роботу щодо корисних властивостей каштану.

– Каштан – найкраще дерево. У нас, в Україні його так багато, що якби ми використовували з нього квіти, листя, плоди, кору плодів, дерева, то ми б вилікували не тільки нашу країну, а і всю зелену планету. У квітках є такі речовини, які нормалізують тиск, покращують консистенцію крові, щоб не утворювалися згустки, тромби. Він ще і тонізує стінки судин і робить їх еластичними, чистить їх. Каштан у нас дуже цілющий. Скористайтеся можливістю і не пропустіть часу цвітіння, – закликає українців пані Наталія. Радить квіти збирати в суху погоду в парках або на узліссі.

Довідково

Каштан – рід листяних дерев родини букових. Є близьким родичем бука та дуба. Плодоносити починає з 3-5 року. Тривалість життя – 100-200 років. Завдяки високому вмісту танінів деревина каштана вирізняється довговічністю і високо цінується як будівельний матеріал. Красива і міцна деревина використовується в столярній справі, зокрема, з каштана виготовляють бочки для найдорожчих вин. Римляни висаджували каштани по всій Європі під час своїх походів. Завдяки своїм запасам каштанів виживали солдати під час воєн.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві пройшов благодійний велозаїзд на підтримку ЗСУ
16:00
Памʼять жертв політичних репресій сьогодні вшанували в обласному центрі Закарпаття
15:56
Педагогиня із Закарпаття перемогла на всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2024»
14:14
У Будапешті відкрилася персональна виставка художниці закарпатського походження
13:55
Полуниця та черешні на Закарпатті дивують ціновими стрибками
13:06
На гірських маршрутах поруч із державним кордоном з’явилося багато ведмедів
12:00
У Берегові провели XVIII Закарпатську науково-студентську конференцію з нагоди Дня української науки
11:35
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
Всі новини