162075
11:43 29.042024

У селі Великі Береги провели День краєзнавчих будинків

Життя 1305

Громадська організація «Pro Cultura Subcarpathica» вже вшосте організувала день краєзнавчих будинків у «Nagyberegi Tájház» етнографічному музеї села Великі Береги, що на Берегівщині. Для відвідувачів підготували яскраву програму.

З 2013 року Асоціація краєзнавчих будинків та музеїв під відкритим небом проводить акцію «День краєзнавчих будинків» у відношенні з Днем святого Юрія, тобто 24 квітня.

Свято покликане створити можливість нашим селам і скансенам бути в центрі уваги бажаючих в особливий день року. Це чудова можливість показати свої цінності, свою спадщину, традиції та селянську культуру. З 2019 року «Nagyberegi Tájház» теж приєдналася до програми та щороку зустрічає зацікавлених унікальною темою. 

Цього року головна тематика програм «Спеціалізація» «Szakkör», започаткована Національним інститутом культури (НМІ) та Асоціацією організацій народної творчості.

Подвір’я музею з самого ранку наповнилося людьми. Прийшли дорослі й діти. Перших приваблювала переважно виставка, а другі були зайняті іграми.

Програма розпочалася з народного танцю у виконанні молодих танцюристів «Tulipán Tanoda». Потім присутніх привітала координатор Адель Гал. За її словами, День краєзнавчих будинків – особлива подія в житті закладу та організації. Вже шостий рік охоплює широку аудиторію. На зацікавлених очікує маєтна пропозиція програми. У цей день на перший план виходять не тільки звичаї та традиції, призначені до дня св.Юрія, але і звички, прив’язані до весни, до відродження та оновлення.

Консул Берегівського консульства Угорщини Іштван Дебнар подякував організації за її роботу та важливу діяльність. 

Після привітань скрипалі Tulipán Tanoda зіграли сатмарські мелодії.

Родзинкою дня була виставка матеріалів професійного гуртка «Szakkör». “Pro Cultura Subcarpathica” у співпраці з Національним інститутом культури вже третій рік організовує спеціалізовані гуртки на Закарпатті”, – розповіла керівниця культурного центру Фодо Шандора та координатор організації Крістіна Молнар. Цьогоріч було проведено 22 майстер-класи, а завершальним акордом для глядачів була виставка, де вони могли ознайомитися з роботами учасників та майстрів. Серед професійних видів діяльності були валяння, фарбування яєць, виготовлення макраме, розпис меблів, пряникарство, в’язання гачком, бісероплетіння, папероплетіння, рамоплетіння. Виставку робіт, створених під час сесій, можна оглянути в музеї с.Великі Береги. Триватиме ще два тижні.

Учасники програми «Szakkör» отримали дипломи та сертифікати. Нагороди вручили Крістіна Молнар та консул Консульства Угорщини в Берегові Андрея Фюлеп.

Відвідувачі мали змогу оглянути виставку невеликими групами. Під час майстер-класу на подвір’ї діти плели, виготовляли квіти та випробували інші традиційні техніки. Тим часом в печі готувалися смачні погачі з сиром та шкварками, які приготувала кухарка музею Пірошка Олас. 

День був сповнений вражень, безхмарним відпочинком для майже двох сотень учасників, які прибули з села Великі Береги та Берегова. 

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах