161199
16:42 10.042024

На ринках області кипить торгівля свіжою капустою. Які ціни

Життя 471

Уже декілька тижнів поспіль на ринках Закарпаття можна придбати свіжу зеленину. Наразі одним із найбільш затребуваних продуктів є капуста. Свіжий овоч купують господині переважно для голубців та салатів. Для супів та інших наїдків найчастіше беруть старі минулорічні запаси, які можна придбати у рази дешевше.

Слід зазначати, що ціни на молоду капусту останнім часом суттєво знизилась, а вибір із кожним днем стає все більшим і більшим.

Тож яка вартість одного з важливих продуктів, вирощеного місцевими аграріями? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Свіжа капуста – від 50 гривень

Ще декілька тижнів тому на овочевому ринку в Хусті свіжа капуста коштувала 100 гривень за кілограм. Потім ціна впала до 85. Саме в цьому місті найбільше продукцію збувають ті, хто вирощує овоч у теплицях Іршавщини та Виноградівщини. Тож вибір широкий і цінова політика доволі демократична.

«Я з Іршавщини, – розповідає «Карпатському об’єктиву» молодиця, яка називається Даніелою. – На жаль, взимку, коли був паводок, вода знищила частину врожаю. Звісно, це вплинуло й на цінову політику, капуста досить дорога. Збитків зазнали практично всі знайомі, які мають тепличні господарства. Довелося висіювати нову розсаду. Поки вона ще не дала врожай. Із того, що залишилося неушкодженим, зараз дещо реалізовую. У Виноградові є велика гуртівня, там можна здати продукцію гуртом. Але більшість воліє їхати до Хуста і продавати на ринку».

За кілограм свіжої капусти жінка просить 60 гривень. Поруч із нею літня жінка збуває продукцію по 65.

«У мене всі свіженьке, щойно з грядки. Добривами користуюся тільки натуральними, тому спокійно можна робити салат для дітей. Мої онуки теж їдять із цієї капусти і здорові, як дуби, – нахвалює свій крам вона. – Зараз ціна вже впала, перед католицьким Великоднем і по 100 брали. Тепер купують не дуже активно. Але все ж охочі поласувати свіжої зелениною завжди знаходяться».

А неподалік чоловік років 40 за досить великі голівки молодого овочу просить по 50 гривень.

«Даю недорого, потрібно продати, – наголошує він. – Сам я з Виноградівщини, нині це вже – Берегівщина. Часом їду збувати продукцію в Мукачево, іноді – в Ужгород. До Хуста найближче, тож найчастіше торгую тут. Не можу сказати, що за продукцією ажіотаж, але мав би гріх, якби стверджував, що люди нічого не купують зовсім. Одним словом, кому коли як поталанить».

Продають на овочевому ринку в Хусті і стару капусту. Коштує вона 18-20 гривень за кілограм. Її беруть набагато частіше, ніж свіжу, через меншу вартість.

«Купувала нещодавно цьогорічну зеленину, робила голубці. Але зараз планую варити борщ і мені підійде й стара капуста. Як-не-як, утричі дешевша. Свіжої буде ще багато, наїмося досхочу незабаром, коли вартість стане нижчою. На жаль, зарплати невисокі, більшість людей змушені заощаджувати і планувати витрати», – каже хустянка Світлана Фегер.

Такої ж думки пенсіонерка Олена Рущак.

«Я ще в цьому році молоду капусту не купувала. Маю вдома квашену, а для нагальних потреб беру стару. Поки що ціна «кусається», як для мене, пенсіонерки. От коли буде гривень по 40 за кілограм, скуштую. Хоча фермерів розумію. У них теплиці, які потрібно обігрівати, поливати, купувати добрива та насіння. Вони невтомно працюють цілий рік. То не їхня провина, що не кожен може собі дозволити придбати продукцію. То, як не прикро, у нас виплати настільки низькі, що доводиться багато в чому собі відмовляти», – стверджує жінка.

У супермаркетах молода капуста ще дорожча. Кілограм коштує 70-80 гривень. Утім бажаючих її придбати досить мало.

У той же час експерти запевняють, що з початку квітня в державі загалом суттєво знизився як попит на капусту, так і впали ціни. Наголошується, що білокачанна капуста протягом останнього часу знизилася у вартості в середньому на 26%. Крім того, на думку аналітиків, у цьому році молода капуста дешевша, ніж торік приблизно на 55%. Також вони прогнозують зниження цін на продукт у найближчі два-три тижні відтоків на 18-20. А щодо старої капусти, то її вартість незабаром, як переконані фахівці, впаде до 10-12 гривень.

Купувати чи ні свіжу капусту?

А чи варто купувати свіжу капусту одразу після того, як її починають продавати? Це знає лікарка з Ужгорода Тамара Мигович.

«Це може залежати від кількох факторів, – каже вона «Карпатському об’єктиву». – Перш за все, якщо капуста виглядає свіжою, зеленою та без ознак гнилі чи пошкоджень, то це може бути добрим знаком. Однак, важливо також врахувати, що вона може втрачати свої корисні властивості з часом після збирання. Також, капуста може псуватися досить швидко, особливо якщо зберігати її при підвищеній температурі. Я рекомендую оцінювати якість продукту, обираючи ті голівки, які виглядають свіжими, без листя зі слідами гнилі або ушкоджень. Якщо ви плануєте використовувати капусту невдовзі, то купіть її, коли вона тільки з’явилася у продажу, щоб мати найбільше часу для використання. Якщо вам потрібно зберегти її на довший термін, варто взяти це до уваги та ймовірно обрати капусту з трохи меншими ознаками свіжості, але без ознак псування».

А що робити, якщо молоду капусту фермери обробляли небезпечними хімікатами? Як їх знешкодити? Чи вживати ранню продукцію взагалі?

«Навіть якщо капуста була оброблена хімікатами, це не обов’язково означає, що вона небезпечна для споживання. Якщо дуже страшно її їсти, звісно ж, краще не купувати. Але я б порадила просто перед приготуванням, скажімо, салату відмочити її трохи у підсоленій воді з кількома краплями лимонного соку. Це нейтралізує все шкідливе. Крім того, на ринку завжди можна поцікавитися у продавця, виробника, чи обробляв він капусту, якими речовинами. Але багато аграріїв вирощують капусту без хімічних добрив і пестицидів, і вони можуть підтвердити відсутність таких обробок. У будь-якому разі, перед споживанням завжди мийте як овочі, так і фрукти. Це допоможе зменшити кількість не зовсім корисних речовин на поверхні продуктів», – наголосила медикиня.

А чим капуста корисна взагалі?

«У ній міститься чимало потрібних для організму речовин, які є просто безцінними. Вона багата вітаміном С, вітамінами групи В, вітаміном К, фолієвою кислотою, магнієм, калієм та іншими мінералами. Крім того, містить антиоксиданти та бета-каротин, які допомагають знижувати ризик виникнення різних захворювань та захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами. Цей продукт багатий на речовини з протизапальними властивостями, що можуть допомагати зменшити запалення в організмі, а наявність у ньому вітамінів C і A сприяє здоров’ю шкіри. Деякі дослідження показали, що регулярне споживання капусти може знижувати ризик виникнення серцевих захворювань, а також сприяє здоров’ю кишківника та органів травлення», – стверджує фахівчиня.

Загалом, у тому, що капуста корисна, не сумнівається практично ніхто. Інша справа – коли її купувати… і не так через страх наїстися якихось хімікатів, як через досить високу вартість.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах