161169
08:31 10.042024

На Закарпатті відбудеться фінал Всеукраїнської шкільної олімпіади з мов і літератур національних меншин

Життя 1980

9 квітня в обласному центрі Закарпаття стартував фінальний етап Всеукраїнської шкільної олімпіади з румунської, словацької та угорської мов і літератур. Участь в олімпіаді беруть 32 учнів 9–11 класів із Закарпатської, Одеської та Чернівецької областей. Триватимуть змагання з 9-го по 12 квітня.

Урочисте відкриття олімпіади відбулося в сесійній залі Закарпатської ОВА, за участі керівництва краю, консула Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород Ласла Куті, заступниці Генконсула Словацької Республіки в м. Ужгород Габріели Станкової, Надзвичайного і Повноважного Посла Румунії в Україні Александра Віктора Мікули, консула Румунії в Солотвині Граціана-Флоріна Пирви.

До учасників олімпіад звернувся голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, який зазначив: «Мовне розмаїття – одна з основ європейської культури, основоположна цінність цивілізованого світу. Тож знаково, що саме наш мультинаціональний регіон сьогодні став безпечним і спокійним майданчиком для учасників з різних областей країни. Завдяки Збройним силам ми продовжуємо розвивати освіту й підтримувати нашу талановиту молодь, яка пришвидшує євроінтеграцію України».

Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай в першу чергу привітав школярів з тим, що вони пройшли випробування на олімпіадах різного рівня і нині стали учасниками всеукраїнської олімпіади.

Відтак наголосив, що всі учасники олімпіади вже досягли успіху. Тож головне не перемога, а участь.

Відтак консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті наголосив, що мовне розмаїття – це одна з ознак європейської культури: «В Європі зараз нараховується 24 офіційних мов і, крім того, на європейському континенті розмовляють ще близько 60 мовами. Якщо хтось гарно володіє однією із мов нацменшин, до прикладу, угорською, а також добре володіє українською мовою, то перед такою молодою людиною відкриваються величезні кар’єрні можливості в Європі. Тому для нас особливо важливо проведення такої олімпіади, з мов нацменшин, яка сьогодні відкривається. Адже це є визнанням того, що плекання мови, культури та народності, які здавна проживають в Україні, роблять країну багатшою, колоритною та сильнішою. Особливо у теперішній воєнний час, цей захід служить для зміцнення довіри та порозуміння між країнами та народами. Всім учасникам бажаю успіху та плідної роботи членам журі».

Щодо журі, то у його складі – викладачі філологічного факультету та факультету іноземної філології Ужгородського національного університету, Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, Фахового коледжу інституту та найкращі вчителі області. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах