160699
15:58 27.032024

У Берегові на Днях Ракоці вручили нагороди

Життя 2556

Князь Ференц Ракоці народився 348 років тому, 27 березня 1676 року, в маленькому селі Борші. Саме звідси він розпочав найдовшу визвольну боротьбу, яка тривала вісім років, заради якої ризикував усім: майном, сім’єю, своїм життям, ставши прикладом для нащадків, – говорилося на відкритті циклу заходів «Дні Ракоці».

У рамках цього відбулося урочисте засідання Вченої ради Закарпатського угорського інституту, що в Берегові. В 2006 році інститут організував перші Дні Ракоці з метою створення традиції. Цього року цикл програм проходить вдев’ятнадцяте.

На початку зустрічі учасники виконали гімн Ференца Ракоці, а потім заслухали вітальне слово ректора Степана Черничка. «Те, що інститут розвивається, що він досягає значних результатів у всіх професійних сферах, можна побачити і відчути як зовні, так і всередині. Часто неочевидно, що за досягнутими результатами, успішною акредитацією, пропозицією навчання, яка щороку розширюється, багатьма титулами доцентів і професорів, докторськими ступенями стоїть праця багатьох людей, які вірять у виконану роботу. Що мають сенс і вірять у майбутнє», – підкреслив очільник.

Важливо, щоб надалі кожен на своєму місці сумлінно виконував свою роботу. В часи війни заклад намагається бути безпечною точкою, острівцем миру, і ми молимося, щоб кровопролиття якнайшвидше припинилося.

З 2014 року премія Ракоці присуджується тим, хто багато зробив для становлення інституту та сприяв його розвитку. Цьогоріч таке визнання отримав Василь Росул, колишній керівник повітового відділу освіти.

З цієї нагоди також були вручені нагороди «Tomcsányi Hűségdíj». Цього року їх заслужили Ілона Хусті та Катерина Маргітич. Дьєрдь Чатарі та Єлизавета Барань отримали Меморіальну медаль інституту Ракоці. Жужанна Фюзеші, Габріелла Рейплик та Андрея Молнар були визнані видатними працівниками вишу. Почесною грамотою відзначено також видатні досягнення в галузі науки, спорту та культури.

У своєму заключному слові президентка ЗУІ Ілдика Орос подякувала своїм колегам, викладачам коледжу та обслуговуючому персоналу за сумлінне та професійне виконання роботи. Далі вона підкреслила: «Ракоці й досі є прикладом у всьому».

Оформленням святкової сесії стала музична постановка колективу та студентів коледжу.

Наталія ВАРОДІ, фото Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини