160465
15:43 23.032024

Закарпатці почали збирати березовий сік. Чим він корисний і як не нашкодити деревам

Життя 646

Березень-квітень пора збору березового соку. Наразі у лісах активувалися збирачі цінного продукту, а на сайтах оголошень та на ринках області пропонують його за ціною 6-15 гривень за літр. Охочих придбати натуральні вітаміни чимало, адже сік вважається цілющим і неймовірно корисним для здоров’я.

Але як не нашкодити деревам? Як саме заготовляти диво-рідину? Чому за збір можна поплатитися штрафом? Чим саме корисний березовий сік? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Головне – не нашкодити деревам

Пан Василь із Мукачіщини живе практично посеред лісу. Каже, що сік збирає щороку. Розставляє біля дерев тару, робить у стовбурах отвір і потім приходить забирати повну посудину.

«За добу можна зібрати 2-7 літрів соку. Дивлячись, яка береза. Час збору короткий березень-квітень. Коли рання весна, як тепер, навіть раніше. У такий період дерево прокидається після сплячки і відновлює активність. Однак забирати пляшки і зливати сік потрібно дуже рано, бо вдень банку можуть забрати інші, – розповідає «Карпатському об’єктиву» чоловік. – Я встаю вдосвіта і вже о п’ятій біля беріз. Загортати заготівлю потрібно після того, як на гілках з’являються бруньки та молоде листя. Тоді сік тече вже дуже повільно. Завершую сезон, вставляючи в отвір суху паличку та заклеївши його глиною».

У той же час, за словами закарпатця, сік потрібно збирати грамотно, аби не нашкодити рослинам.

«Отвір робиться не надто великим, бажано його робити свердлом, аби не пошкодити деревину. Діаметр дірки повинен бути 2-3 сантиметри. Спочатку може потекти коричнева рідина. Це нормально. Треба просто їй дати витекти. Після цього піде сік», – наголошує він.

Працівник лісового господарства із Хустщини Василь Голуб запевняє, що добувати сік потрібно дуже обережно, бо жадібність та халатність може вбити насадження.

«Якщо дерево в діаметрі менше 24 сантиметрів, його не можна використовувати для видобутку соку взагалі. Отвір робиться на висоті 1,5 метра від землі з північного боку. У дірку вставляється трубка, шматок жесті, або готова система з крапельниці, через яку в посудину і витікає сік. Більше доби стояти рідина не може, бо помутніє. Тому забирати тару потрібно регулярно. Важливо, що пошкодження стовбура берези може відкрити шлях бактеріям, вірусам та грибкам. Тому потрібно суворо дотримуватися правил збору і після завершення сезону неодмінно «герметизувати» отвори на стовбурі», – стверджує він.

Також фахівець підкреслює, що самовільно збирати сік у лісах протизаконно, за такі дії можна поплатитися штрафом.

«На власних ділянках заготівля не заборонена. А от у інших місцях забороняється. За це передбачено накладення штрафу у розмірі від 850 до 1700 гривень. Згідно з чинним законодавством, такі дії кваліфікуються як пошкодження деревини до ступеня неприпинення росту. Тому за підсочку з берези лісівники мають право складати протоколи. Штраф людина може сплатити за кожне пошкоджене дерево окремо. Тому я б не радив ризикувати. Можна отримати дозвіл у лісництві і діяти цілком законно. Хоча, безперечно, дотримуються цього не всі», – наголошує Василь Голуб.

Радить берегти здоров’я дітей і біологиня з Хуста Ірина Баняс.

«Навіть якщо береза росте у вашому саду і ви маєте право робити з нею все, що хочете, не перетворюйте її стовбур на сито, робіть не більше двох дірочок. Експлуатувати одне дерево можна не більше 10 років. Аби після збору убезпечити березу від шкідників, ретельно обробляйте «рану» і заклеюйте її садовим варом. Можна також використовувати вапно, віконну замазку, живичну пасту», – запевняє вона.

Пити чи не пити?

А чи справді березовий сік настільки корисний, як прийнято вважати? Чи всі можуть його пити?

«У мережі є багато суперечливої інформації про березовий сік, – розповідає «Карпатському об’єктиву» лікарка з Ужгорода Галина Томишин. – Скажу відверто, плацебно-контрольних досліджень ніхто не проводив. Тому про ступінь ефективності говорити важко. Проте в сокові справді міститься багато корисних речовин. Головне – не підсолоджувати його, бо цукор дійсно шкідливий. Зате можна додати мед і лимон».

Також медикиня назвала деякі корисні властивості березового соку.

«У цій живильній речовині міститься багато вітамінів та мінералів. Скажімо, С, А, В1, В2, РР, а також кальцій, калій, магній, фосфор та інші. Ці речовини можуть підтримати загальний стан здоров’я, зробити міцнішими кістки, бути хорошою профілактикою для запобігання виникнення остеопорозу. А антибактеріальні властивості можуть допомогти в боротьбі з запальними процесами в організмі. Крім того, сік містить у собі компоненти, які сприяють виведенню токсинів з організму, може допомогти очистити кров і підтримати роботу нирок та печінки. Вітаміни та антиоксиданти, які містяться в березовому соку, сприяють зміцненню імунної системи та зменшенню ризику захворювань. Зовнішнє використання соку може допомогти в загоєнні шкірних ран та подразнень завдяки його антисептичним властивостям», – запевнила вона.

Проте лікарка застерігає, що хоча березовий сік має багато корисних властивостей, варто пам’ятати, що він може бути протипоказаний у деяких випадках.

«Безперечно, пити чи не пити – вирішувати кожному особисто, але варто знати, що декому необхідно поставитися до вживання березового соку з обачністю. Про кого йде мова? Деякі люди можуть бути алергічними на сік або на компоненти, що містяться в ньому, такі як пилок берези. Алергічні реакції можуть проявлятися у вигляді свербежу, висипу, набряку або навіть анафілактичного шоку у важких випадках. Крім того, сік містить природний цукор, що може збільшити рівень глюкози в крові. Людям з діабетом або тим, хто має проблеми зі стабільністю рівня цукру в крові, слід обмежувати вживання соку або звертатися до свого лікаря перед вживанням. Велика кількість березового соку може збільшити навантаження на нирки через високий вміст калію та інших мінералів. Це може бути проблематичним для людей з нирковими захворюваннями або тих, хто має обмеження на калій у раціоні харчування. Посилена кислотність соку може призвести до пошкодження емалі зубів при тривалому та частому вживанні. Рекомендується вживати сік через соломину, а потім промивати рот водою, щоб зменшити контакт із зубами. Варто пам’ятати про те, що березовий сік може взаємодіяти з деякими ліками, зокрема з деякими антибіотиками та діуретиками. Це може змінювати ефективність лікування або призводити до небажаних побічних реакцій. Якщо ви приймаєте будь-які ліки, краще поговорити з лікарем перед вживанням березового соку. Враховуючи ці фактори, важливо вживати сік з обережністю і, за можливості, після консультації з відповідним фазівцем», – наголосила Галина Томишин.

Медикиня радить пити березовий сік правильно.

«Передусім наголошу, що в кафе та магазині уже не натуральна речовина, а концентрат із цукром та іншими компонентами, які можуть бути зовсім не корисними. Сік краще вживати саме натуральний. Його добре розводити водою, бо сам по собі він може бути кислуватим. Зазвичай рекомендується розбавити одну частину соку трьома частинами води. Як і з будь-яким продуктом, важливо дотримуватися рекомендованої денної норми споживання. Для березового соку це зазвичай 100-200 мл на день для дорослих. Діти можуть пити менше, залежно від віку. Краще вживати березовий сік після їжі, а не на порожній шлунок. Це допоможе уникнути можливих подразнень шлунка. Важливо, аби він був свіжим і якісним», – зазначила вона.

Як би там не було, а час збору березового соку обмежений у часі. Тож хто бажає насолодитися його смаком, варто запастися вітамінним продуктом уже тепер.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбудеться благодійний захід на підтримку ЗСУ
18:25
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Всі новини