159839
16:44 9.032024

Уродженець Берегова Атілла Віднянський відзначає ювілей

Життя 645

Небагато угорських митців зробили для угорського мистецтва, для Угорщини стільки, скільки Аттіла Віднянський.

Народився митець 8 березня 1964 року в Берегові. Практично з нічого, за мінімального фінансування, заснував Угорський національний театр ім. Дюли Ійєша (нині Закарпатський обласний угорський драматичний театр – ред.), трупа якого з величезним успіхом гастролювала у Франції, Італії, Польщі.

Був головним режисером у Національному оперному театрі Угорщини, у Новому тетарі (Új Színház), директором Дебреценського театру. З 2012 року – керівник Національного театру Угорщини, трупа якого на чолі з ним здобула перемогу на фестивалі Ґомбровича, гастролювала в одному з найвідоміших театрів Парижа, виступала у Відні, Варшаві, Римі та багатьох інших містах, а в самому театрі працювали всесвітньо відомі режисери.

Заснував фестиваль «Міжнародні театральні зустрічі», в рамках якого в Національному театрі представили вистави найкращі режисери світу: Роберт Вілсон, Томас Остермаєр, Іво Ван Хоув, Сільвіу Пуркарете, Андрей Сербан, Люк Персеваль, Алессандро Серра, Ян Фабр, Хайнер Геббельс, Міхаель Тальгаймер, Томас Джоллі, Еудженіо Барба, Ромео Кастеллуччі. У стінах закладу працював також відомий французький театральний педагог Клод Регі та драматург Йон Фоссе, який кілька місяців тому отримав Нобелівську премію. На сцені театру виступили всесвітньо відомі актори – такі як Жульєт Бінош, Тоні Сервільо, Анжела Вінклер або Дені Подалідес.

Згодом став ініціатором проведення Театральної олімпіади в Угощині, яка мала шалений успіх. У рамках заходу будь-який угорський театр міг привести будь-яку трупу до свого театру.

У 2020 році при зміні моделі Угорського університету театрального та кіномистецтва Аттіла Віднянський став головою опікунської ради закладу. Тут він також започаткував курс театральної режисури, став класним керівником таких знаних угорських акторів – таких як Золтан Ратоті чи Йожеф Сарваш. Викладає у закладі відомий режисер Ґабор Томпа, оперний співак Аттіла Кіш, а на факультеті кіно зокрема – номінований на премію «Оскар» оператор і режисер Лайош Колтаї.

​​Аттіла Віднянський, звісно, насамперед – митець, великий режисер. А шестеро акторів протягом десятиліть залишаються його колегами в Національному театрі ще з часів роботи на Закарпатті: Жолт Трілл, Неллі Сюч, Аттіла Кріштан, Йожеф Рац, Ласло Товт, Йожеф Варга.

Щирі вітання!

origo.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах